С бодра крачка: 5 маршрута около Смолян

Да се раздвижим в търсене на водопади, пещери, старинни крепости и още ред забележителности!

0
 

Сподели

Shares
''Каньонът на водопадите''
Каньонът на водопадите / снимка: Слави Котаров, www.forthenature.org

Когато дойде време за ваканция или просто кратка разходка за уикенда, на човек му се иска да „се хване за зелено“. Има толкова много очарователни места в родната ни природа, които заслужават да ги посетим! По планинските пътеки, въоръжени с бодра крачка и изследователски дух, можем да стигнем водопади, пещери, старинни крепости и още ред забележителности, достойни за родно издание на „Индиана Джоунс“.

Днес ще ви представим още една от любимите ни дестинации (май нямаме не любими) и това е Смолян. Градът е разположен в китните централни Родопи, на 1003 м н.в., по поречието на реките Черна и Бяла. Той е един от най-дългите български градове – приблизително 25 км. Намира се само на 10 км от Пампорово, отстои от Кърджали на 87 км, а от столицата го делят 245 км.

Подбрахме пет вълнуващи дестинации около град Смолян и ви предизвикваме да скочите в обувките!

Планетариума / Национална астрономическа обсерватория „Рожен“

Ако още не сте я посещавали, това е просто задължително. Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ е разположена на връх Рожен, на 1750 м надморска височина. Делят я около 25 км от гр. Смолян. Открита през 1981 г., тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите.

Планетариум: Национална астрономическа обсерватория "Рожен"
Планетариум: Национална астрономическа обсерватория „Рожен“ / снимка: Пенчо Маркишки

Обсерваторията разполага с 5 телескопа, там се провеждат широк клас астрономически и астрофизични наблюдения и изследвания. Освен че се провеждат научни срещи, стажове и школи, има изграден и Посетителски център. На разположение в него има 30-сантиметров демонстрационен телескоп, лекционна зала и музейна сбирка. Под купола на големия телескоп се провеждат беседи и демонстрации за индивидуални и организирани посетители. До края на месец май не работни са дните понеделник, вторник и сряда. От юни до октомври може да го посетите във всеки от дните на седмицата, без вторник. За запитвания и резервации може да се обадите на тел. 0875 134 715 или в ТИЦ – Смолян.

НАО Рожен се намира на 25 км от град Смолян.

Екопътека Каньонът на водопадите

Екопътека Каньонът на водопадите е създадена през 2004 г. Представлява маркиран кръгов маршрут, който обхожда множество водопади на територията на резерват Сосковчето, а след това преминава през 3 панорамни площадки. По всяко време може да се върнете обратно, без да е необходимо да изминавате целия маршрут. Дължината му е 9 км с денивелация от 500 метра. Най-ниската точка  е на 1062 м н.в., а най-висока: 1467 м н.в. Обхожда се средно за три часа.

Екопътека Каньонът на водопадите
Каньонът на водопадите / снимка: bulgarian-mountains.com

По протежение на екопътеката са изградени множество мостчета, които отвеждат ту от едната, ту от другата страна на реката, където са разположени парапети, пейки и беседки за отдих. В горната част на екопътеката, която е по-слабо посещавана, може да видите между наблюдателните площадки и диви кози.

Екопътеката се вие по река Герзовска. Нарича Каньонът на водопадите, защото има над 50 водопада, 5, от които са по-внушителни: Каскадите, Орфей, Сърцето, Казаните и Ропката.

Водопад Сърцето от ''Каньонът на водопадите''
Водопад Сърцето от “Каньонът на водопадите“ / снимка: Илиян Михалев, Фейсбук

За да стигнете до екопътеката, малко след изхода на град Смолян, в посока към село Мугла, ще видите указателна табела. Координати на началната (и крайна) точка на екопътеката: 41°34’50.2″N 24°39’33.2″E

Каньонът на водопадите се намира на 3 км от град Смолян.

Вижте още: 10 пълноводни водопада в България, които да посетим през пролетта

Орфееви скали

Орфеевите скали се намират близо до Пампорово. До тях се стига по леснодостъпна пътека, подходяща и за деца.

Орфееви скали
Орфееви скали / снимка: Юлияна Атанасова, Фейсбук

От скалите се разкрива гледка към няколко от Смолянските езера – някога двайсет, днес останали само седем естествени. Разкриват се и невероятно красиви гледки към полите на Родопите.

Според легендата за Орфеевите скали, след като Орфей не успял да спаси своята любима Евридика, започнал да прекарва повече време на тези скали. Той създавал вълшебна музика на своята арфа, а песните му се разнасяли из целите Родопи.

Отправната точка е връх Снежанка, до който може да стигнете с кола. След това разстоянието до Орфееви скали се взима пеша за около 15 минути.

Вижте още: Природните феномени на България: Смолянските езера

Смолянска крепост

Смолянската крепост Калето се намира на около 9 километра северно от града. Крепостта е късноантична, реставрирана през 2013 година. Крепостта е построена по времето на Юстининан I, като нейната цел е била охрана на селище и религиозен център в планината, както и военна, за да контролира и поддържа съобщенията и движението по пътя през Средните Родопи. Имала е идеална възможност за контакт с Момчилова крепост и Козник, над Рудозем.

Смолянска крепост
Смолянска крепост / снимка: Инфо Пойнт – Info Point, Фейсбук

Площта на крепостта е около 5 дка. Дължината ѝ е 38 метра, а височината и е запазена до 2,5 метра. Намира се на височина от 1450 м н.в. и от нея се открива красива гледка над околността.

Смолянската крепост е отлична идея за разходка през топлите дни. Маршрутът до нея е лек и приятен, почти без наклон, а преди нея има и подходящ паркинг за автомобили.

Смолянска крепост
Смолянска крепост / снимка: time2travel.bg

По пътя към крепостта можете да видите много високи дървета: ела, дъб, борове и други.

Крепостта се намира на 9 километра, северно от град Смолян. По пътя от Смолян към Пампорово, след като подминете изоставения къмпинг на СБА и карате още около 2 км, вдясно от вас ще видите арката на манастир „Св. Пантелеймон“. Има широк паркинг и дървени павилиончета. Зад тях е началото на две пътеки – дясната води до Невястата и Турлука, а тази вляво – до крепостта. Разстоянието е около 700 м, пътеката е обезопасена с парапети и стъпала за безопасно придвижване.

Вижте още: Туристически център Пампорово – разнообразни активности за всеки

Панорамната площадка „Върхът“, край село Могилица

Открита е през лятото на 2020 година. Първата по рода си площадка за наблюдение на територията на Община Смолян е разположена на 1351 метра надморска височина, с относителна денивелация (спрямо пътя долу) 350 метра. Съоръжението се намира на 9 км от центъра на село Могилица.

Панорамната площадка "Върхът"
Панорамната площадка „Върхът“ / снимка: visitsmolyan.bg

От панорамната площадка се разкрива спираща дъха гледка. На юг се вижда Ардин връх, на север – връх Карлък, кулата Снежанка и връх Момчил, на запад погледът стига селата Бориково, Черешките и Кошуте, а на изток взорът се простира до родопския връх Ком.

Конструкцията е монтирана на ръба на скалист връх. Последните метър и половина са изградени от стъкло и онези, които се осмелят да стъпят на него, могат да погледнат право надолу в пропастта. Разбира се, площадката е обезопасена.

Намира се на 30 км от Смолян, координати: 41.483106, 24.627977.

Вижте още: Природни терапии за възстановяване на духа и тялото

Панорамната площадка "Върхът"
Панорамната площадка „Върхът“ / снимка: visitsmolyan.bg

Ако искате да стигнете пеша, пътеките тръгват от местността Широк мост в село Могилица. До площадката се стига по маршрут: с. Могилица, с. Бориково, м. Потока – като по цялото трасе има поставени насочващи табели. Времетраенето е около 2-2,5 часа в едната посока. Площадката е достъпна и чрез офроуд транспорт.

Виж и другите дестинации от рубриката „С бодра крачка“!

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.