С бодра крачка: 5 трекинг маршрута, около Стара Загора

Раздвижване по старозагорски

0
 

Сподели

Shares
Снимка: pochivka.bg

Лятото е в разгара си и сме нетърпеливи да се поразходим из приятните местенца, разположени край големите ни градове. Защо нито един ден сред природата не е като предишния и с какво не спира да ни очарова родината ни?

Разходки из средновековни крепости, залези през призмата на магически мегалити, екопътека през вековете и риболовни срещи ще се погрижат за пълноценното прекарване на времето ви около Стара Загора. Градът на липите очарова с тайнствени градове, древни села крепости и един водопад – на два скока разстояние.

Подбрахме пет от любимите ни и ви насърчаваме да ги посетите още сега!

Мегалитът Слънчева врата (Бащин камък)

Снимка: pochivka.bg

Древното тракийско светилище „Слънчева врата“ се намира на 2 км от центъра на село Бузовград, в посока Казанлък. Местните го наричат още Буба Кая, означаващо „Бащин камък“. Уникалният мегалит представлява струпване на няколко скали една върху друга с изсечен отвор по средата, през който да „минава“ слънцето при залез. Светилището е служело за календар на траките като датира от късния неолит. 

Може да стигнете до „Слънчева врата“ лесно, тъй като има изградена туристическа пътека до мястото с маркировка. На възвишението се открива гледка от юг, запад и север и е последното от Сърнена гора, което ви гарантира хармонично преживяване с природата.

Залезът на дискът на залязващото слънце е с леко отклонение и се вижда частично в отвора на мегалитната врата.

Разстояние от Стара Загора до мегалит „Слънчева врата“: 27 км

Езерото на Минерални бани 

Снимка: stz24.com

Това страхотно местенце близо до Стара Загора, предлага пълноценна почивка и неповторима атмосфера за любителите на природата.

Ако сте фенове на риболова, то тук спокойно може да пуснете въдиците си или да се разходите на хлад в гората, около езерото. Има няколко пътечки, по които може да стигнете до минерални изворчета като водата там е годна за пиене.

Може да си направите пикник на брега на езерото и да се полюбавате на обитателите на района – 20 зеленоглави и 10 мускусни патици, допълващи фауната в курортното село.

Разстояние от Стара Загора до езерото Минерални бани: 12 км

Крепост Горненски град

Снимка: pochivka.bg

Уникалната крепост Горненски град, известна още като Мъглижката крепост, е разположена на 15 км от гр. Мъглиж, до село Селце. Датиращата от Средновековието, крепостта е една от забележителните у нас. 

В миналото обектът се простирал на площ от 18 000 кв. м, разположен над голям каньон и заобиколен от крепостни стени. Археологическите разкопки установяват, че крепостта е построена по времето на Римската империя и била разрушена частично през първите години на турското робство. Укреплението е било използвано от римляните за охрана на пътищата преминаващи през региона.

Мястото е перфектно за разходка като маршрутът е сравнително достъпен. Днес това, което може да видите са останки от крепостни стени, достигащи 3 м височина.

Разстояние от Стара Загора до крепост Горненски град: 24 км

Водопадите Голям и Малък скок 

Снимка: Христо Свинаров и Иво Николов

„Скоковете при Мъглиж“ е наименованието на двата уникални водопади, известни и като Голям и Малък скок, разположени един до друг, в близост до гр. Мъглиж.  Намират се на Селченска река, спускаща се от старопланинска клисура.

Мястото е уникално красиво и открива пред очите ви невероятни природни гледки. До водопадите може да стигнете като тръгнете от автогарата в Мъглиж и се отправите на север към местността „Барите“. Там бихте могли да си починете на чист въздух и да си направите пикник на някои от приказните беседки в гората.

Вдясно от моста, започва пътеката за водопадите. Пътеката пресича реката на няколко места и ако има много вода, може да ви се наложи да газите до колене.

ВИЖТЕ: В сезона на водопадите: 5 идеи за почивните дни

Водопад „Големият скок“ се намира на около 40 минути път и минава през скали и вирчета. Височината му е около 15 м.

Водопадът „Малкият скок “ се намира преди „Големия скок“ и представлява малък пад с образуван вир.

Съветваме ви да посетите водопадите от късна пролет до края на  лятото, тъй като през другото време пресичането на реката е доста трудно.

Разстояние от Стара Загора до Водопадите „Голям скок“ и „Малък скок“: 25 км

Екопътека „Път през вековете“

Снимка: drumivdumi.com

Пътеката започва в южните покрайнини на село Бузовград, в полите на Сърнена гора.  В самото село има няколко насочващи към екопътеката табелки.

За да стигнете до началото на маршрута, е необходимо да минете през селото и преди последните къщи да свиете наляво и след реката вдясно. Там ще видите информационна табела с карта на маршрута. Оттам продължавате пеша по маркировката, която ще ви отведе на двучасов трекинг из дивата природа и чист планински възхдух. 

По пътя ще видите мегалита „Вратата на Богинята“, скалата „Дяланият камък“, крепост Бузово кале, местност Черковището и Тракийска гробница.

Разстояние от Стара Загора до Екопътека „Път през вековете“ : 28 км

ВИЖТЕ: С бодра крачка: 5 трекинг маршрута около Варна

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.