Легендарният катерач Еймън МакНийли е починал при инцидент

Отиде си един от най-емблематичните катерачи на Ел Капитан - Еймън МакНийли

0
 

Сподели

Shares
Еймън МакНийли
Еймън МакНийли / снимка: Andrew McGarry

Една от емблематичните фигури в бих уол катеренето в парка Йосемити, Еймън МакНийли, е починал преди два дни на 52-годишна възраст. Подробности за произшествието не са известни, но източници, близки до Макнийли, казват, че той е паднал от скала близо до Моуаб, Юта. Инцидентът обаче не е свързан с катерене.

Еймън МакНийли ще бъде запомнен с невероятните неща, които правеше в катеренето и бейсджъмпинга.

За времето, което прекарва в Долината на Йосемити, МакНийли изкатерва над 60 маршрута на Ел Капитан и прекарва стотици дни на стената.

Списъкът със скоростни изкачвания на МакНийли на Ел Капитан е дълъг и впечатляващ. Той прави първите еднодневни изкачвания на няколко маршрута, включително Never Never Land с Крис Макнамара през 2004 г., Atlantic Ocean Wall с Брайън Маккрай през 2004 г. и Wall of Early Morning Light с Маккрай през 2004 г.

Иво Нинов, Дийн Потър и Еъмън МакНийли след първото соло изкатерване на Reticent Wall
Иво Нинов, Дийн Потър и Еъмън МакНийли след първото соло изкатерване на Reticent Wall Credit: Dean Fidelman

През 2006 г., МакНийли, Дийн Потър и Иво Нинов правят изкачване на The Reticent Wall за 34 часа и 57 минути, което подобрява предишното най-добро време с цели пет дни. През 2011 г., заедно със Ски Детрий и Дейвид Олфри, правят най-бързото изкачване на Scorched Earth.

Известен със смелите си бейсджъмп скокове, той преживява няколко инцидента, включително един през 2017 г., когато загубва десния си крак под коляното.

Еймън Макнийли
Еймън Макнийли / снимка: Фейсбук

„Макнийли беше движеща сила за алпинистите на стените в Йосемити в продължение на много години. Той беше уникален, уважаван от всички катерачи в Йосемити и по света. Еймън ще се помни и ще липсва в долината.“ – казва фотографът на парка Том Евънс.

„С Еймън сме изкачвали Ел Капитан повече от 30 пъти, работехме и живеехме заедно почти 10 години. Заедно напредвахме в скайдайвинга и бейсджъмпинга. Мечтаехме да изкачим и да скочим от най-големите скали на земята. През последните 13 години животът ни раздели физически, но не и духовно. Чувахме се от време на време, винаги го канех да дойде и да ме посети.
Светът изгуби един невероятен човек с голямо сърце и свободен ум.“ – написа Иво Нинов на стената си във Фейсбук.

Еймън МакНийли ще бъде запомнен с невероятните неща, които правеше в катеренето и бейсджъмпинга, но на първо място в съзнанието на много хора той ще остане като грижовен и състрадателен приятел.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.