Да изберем правилната обувка за планина

0
 

Сподели

Shares

Adventure Shop Shoes

Независимо от сезона, ние в Adventure Shop смятаме, че обувките и раницата са най-важната част от екипировката. Зимата нещата са малко по-сложни от гледна точка на препятствията, пред които времето ни изправя.

Oчаквайте скоро: Check List на зимната раница

За да улесним избора ви и да направим нещата възможно най-лесни, ще ви дадем насоки как да изберете най-подходящите обувки за вас спрямо комфорта, функционалността и трасетата, по които сте избрали да ходите.

Нека започнем от категоризирането на различните видове обувки спрямо терена. Основните категории, на които ние сегментираме обувките спрямо използването им описваме по-долу.

1. Approach: това са хибридни обувки, чието създаване е продиктувано от идеята за комбинация между катерачна обувка и еспадрили за катерене. Идеята дошла от нуждите на хората, катерещи по скали и необходимостта от подходяща обувка, с която да стигнат до самите скали. Обикновено тези терени са в ниската планина, каменисти, с ниска растителност и най-често са с изразени туристически пътеки. Затова този вид обувки се характеризират с по-гъвкава и еластична подметка, изрязани са ниско до глезена и предлагат много добра упора на глезена и по дължината на крака.

Подходящи опции за зимата:
WILDFIRE PRO GTX
FIRETAIL 3 GTX
SPEED ASCENT GTX

Adventure Shop Approach Shoes

2. Trail Running: най-младата и бързо развиващата се категория в света на обувките. Както вече повечето от вас са запознати, а други дори и участници по такъв тип състезания, обувките /маратонките/ за трейл рънинг са предназначени за активен спорт в пресечена местност. От тях се изисква да имат адаптивни подметки, тесен профил за по-добър контрол, анатомичен калъп, защита и упора на глезените и петите.

Подходящи опции за зимата:
ULTRA TRAIN GTX
TRANSLAPER GTX

Adventure Shop Trail Running Shoes

3. Хайкинг: класически планински туризъм, който се характеризира с походи или разходки не по-дълги от 3-4 часа, при които не се носят тежки раници и маршрута следва предимно планински пътеки. Теренът е предимно равен с каменисти участъци и без рязка денивелация. Когато говорим за зимна планина, вариантите са два: висока или ниска обувка в комбинация с гета. Ниската обувка е по-лека и дава много по-голям комфорт при ходене, но при по-дълбок сняг носенето на гета е задължително. Обувките в този сегмент трябва да предлагат добра стабилност, комфорт, защита като подметката варира спрямо индивидуалните предпочитания и нужди.

Подходящи опции за зимата:
FIRETAILE EVO MID
ALP TRAINER GTX
ALP FLOW GTX
MTN TRAINER GTX

Adventure Shop Hiking Shoe

4. Speed Hiking: тази категория е иновация, която Salewa въвежда. В нея влизат ентусиастите, които приемат планината като място, което да ги поддържа в добра форма. Те подменят традиционните разходки със скоростни изкачвания. При тази дейност основното изискване към обувките е лекота, като не се прави компромис със стабилността и еластичността на подметката. Тук моделите могат да бъдат ниско изрязани или над глезена. Предпочитанията варират спрямо индивидуални нужди и преференции.

Подходящи опции за зимата:
HIKE ROLLER MID GTX
TRANSLAPER GTX

Adventure Shop Speed Hiking Shoes

5. Трекинг: с промяната на височината на планината, терена и продължителността на туристическите преходи, нуждата от специфични обувки се променя. Трекингът обикновено е с продължителност над 4 часа, носи се по-тежка раница и терените са силно насечени и каменисти. Обикновено в тази част на планината времето често се променя внезапно и е непредвидимо. Характерното при този вид обувки е, че те имат по-твърда подметка, разполагат със защитна мембрана и могат да бъдат допълнително изолирани.

Подходящи опции за зимата:
MTN TRAINER MID
RAPACE GTX
CROW GTX

Adventure Shop Trekking Shoes

6. Mountaineering: или на прост български – височинен туризъм. Пренасяме се в най-високата част на планината, където се сблъскваме с различни условия и многообразни терени. Нуждата от изолация е задължителна, а износоустойчивостта е приоритетна. Поради нуждата от преминаване през различни терени, което на момент включва и ледени стени, обувките най-често са снабдени с жлебове за котки. Подметката е значително по-твърда от всеки друг сегмент. Яката на обувките също е по-висока. Стабилността на петата и глезена са основни фактори.

Подходящи опции за зимата:
RAVEN 2
VULTUR GTX
VULTUR VERTICAL GTX

Adventure Shop Mountaineering Shoes

КАКВО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПРИ ИЗБОРА:

• Подметка: мека, средна или твърда;
• Изолация: има или не (ако е нужна);
• Мембрана: има или не (ако е нужна);
• Сая: кожа, синтетика или комбинация;
• Допълнителни екстри: упора на петата и глезена, система за връзките, анатомични стелки, гъвкава яка;

КАК ДА ИЗБИРАТЕ:

• Изберете правилния калъп спрямо нуждата на краката ви: тесен или широк; Salewa имат интелигентно решение за по-добро напасване спрямо индивидуалните нужди;
• Вземете в предвид терена, по който ще ходите, какъв товар ще носите и продължителността на прехода;
• Важен фактор е времето: влажно, снежно или сухо;

СЪВЕТ:
Винаги мерете обувките. Избирайте по комфорт, а не по красота. И най-важно: винаги взимайте точния за вас номер, за да избегнете рани и мазоли. Носете с подходящ чорап.

От Adventure Shop създадохме тoва изображение, което много ясно показва коя обувка е подходяща за различните частни на планината:

Adventure Shop

За още съвети при избора на обувки за планина, както и за да се сдобиете с някой от посочените модели в статията, посетете магазина на бул. Черни Връх №84 в София или сайта тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.