С Garmin на трекинг

0
 

Сподели

Shares

Дали да не мина от тук за по-пряко?
Сигурно и вие сте си задавали този въпрос в планината и на повечето от нас ни се е случвало да се изгубим. Понякога е защото си мислим, че познаваме добре планината или пък защото въобще не я познаваме, случва се и заради лошото време, но независимо от причината е хубаво да разчитаме на екипировката си, за да намерим верният път.

Garmin

GPS навигация вече има навсякъде – в телефони, във фотоапарати, в часовници. За да са ни от полза обаче трябва да знаем какви възможности предлагат и кога могат да ни заблудят.

С Garmin на трекинг

Например, това че в смартфона си имате GPS няма да ви е от полза, ако през зимата се лутате из снежни преспи и батерията ви падне от студа. Никога не знаем какво предизвикателство ще ни предостави природата, затова, ако ще се разхождаме из нашите планини или сме на почивка някъде далеч, е добре да избираме професионално. Ползвайте телефона си, за да измерите височината на върха, който сте покорили, да видите разстоянието до най-близкото място за пикник, но ако ще разчитате на GPS за навигация и безопасност, трябва да инвестирате допълнително в оборудване.

С Garmin на трекинг

Garmin предлага няколко серии за трекинг/разходка в планината, като гарантират, че батерията няма да ви изостави след 5-6 часа ползване, че дисплеят няма да стане неизползваем защото го е наваляло дъжд или сте го изпуснали в някоя локва и когато наистина се загубите, може поне да разчитате, че винаги ще може да се върнете по пътя който сте дошли, което обикновено е достатъчно, за да се спасите от неблагоприятни условия в планината.

Garmin Dakota
Garmin Dakota

Ако нямате претенции за голям екран, не ви трябва фотоапарат на GPS-а и WiFi, за да се свързвате със света, но ако искате здрав и сигурен уред, който да ви е от полза когато се нуждаете от GPS, то сериите Dakota и eTrex са за вас. Всеки GPS дава височина и дори без барометричен датчик ще знаете на колко метра над морското равнище сте с точност 10-20 м. А докато се движите ще имате и компас, защото в крайна сметка, най-важното е да знаете накъде отивате – ако стоите на едно място, няма как да се изгубите. Затова и най-базовите модели ще са ви от полза. Разбира се, от Garmin ни дават избор – тези модели се предлагат и с вграден електронен компас и барометричен датчик. Ако нощувате някъде далеч от цивилизацията и ви интересува например как се променя налягането през нощта, т.е дали да очаквате влошаване на времето на сутринта или подобрение, тогава вграденият барометричен датчик ще ви е от полза. Също при калибриране на барометъра ще може да измерите по-точно височина на покорените от вас била и върхове.

Garmin eTrex
Garmin eTrex

Основните разлики между сериите Dakota и eTrex са, че първата е с touchscreen, а втората не, но и двете серии са водо- и удароустойчиви. Липсата на touchscreen обаче ви дава с около 5 часа повече живот на батерията и ако сложите GPS-а си в джоба заедно с ключовете, има по-голяма вероятност дисплея да не пострада.

Във всички серии продукти за трекинг и разходка в планина на Garmin можете да качвате географски карти – на вътрешната памет или на допълнителна microSD карта, решавате вие. Ако го ползвате само за България, дори в най-базовият модел Dakota 10, който единствен няма опция за допълнителна microSD карта, ще може да се възползвате от 850 MB вградена памет, която ще ви е напълно достатъчна. Ако все пак решите след време да посетите Алпите или някои други красиви райони на света, няма проблем, изтривате картата на България и качвате на района, който желаете. Това е хубавото на Garmin – има много карти за всевъзможни райони на планетата, много от тях са безплатни, направени от любители, но с толкова много информация и детайли, че обикновено ни дават повече отколкото ни трябва.

GPSMAP 64
GPSMAP 64

Ако си падате по джаджи и искате да сте в крак с технологиите и да улесните навигацията си в планината или пък просто обичате да разполагате с информация, защото не се знае кога и какво ще ви потрябва, може да обърнете внимание на сериите GPSMAP 64, Oregon, Montana и върхът на екстрите Monterra. GPSMAP 64 серията няма сензорен екран за разлика от другите в тази група, но дава нещо, което в планината е много важно – здравина. Това е изключително здрав уред с Quad helix антена, която ще ви помогне да се навигирате в каньони и гъсти гори. ГЛОНАСС съвместимият приемник пък ви дава достъп до още 24 спътника, което подобрява още повече точността, бързината и сигурността на определяне на местоположението.

В тази група модели, ще може да се възползвате от вградена камера, ще може да качвате 3D карти с подробен релеф и всичко това се визуализира бързо благодарение на по-добрите възможности на процесора. Тези GPS-и ще са ви полезни не само в планината, но дори когато пътувате по пътищата или в града. Пълната спецификация за всеки модел може да откриете на Garmin.bg.

Garmin eTrex

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.