Как да караме колело през зимата?

Важни съвети и трикове, които ще ви помогнат да се справите със специфичните условия, докато карате колело през зимата

0
 

Сподели

Shares
Как да караме колело през зимата?
Карането на колело през зимата изпитва поносимостта ни на студ и уменията за управление на велосипеда (снимка: canyon.com)

Да си колоездач е доживотна диагноза, нека си го кажем честно! И понеже досега няма излекуван, нека да видим как да облекчим симптомите през зимния сезон.

Вие си го знаете, но и аз да ви го кажа – никой няма да ви поздрави за това, че сте на колелото, когато е около нула градуса и тук-там улиците са почистени от снега. Ще пречите и на шофьорите, които си стоят на топло в колата, ще ви благославят и пешеходците по споделените алеи.

Но понеже имаме право както да сме на пътя, така и на велоалеите, предлагам да се концентрираме върху правилата и триковете, които ще ни помогнат за комфорта през студените месеци. И така…

Как да караме колело през зимата?
Носете дрехи със светлоотразителни елементи и поставете светлини на колелото си, когато карате през зимата (снимка: Vladislav Bychkov, Unsplash)

Общи съвети и мерки за безопасност

Бъдете видими!

Падащият сняг, ниско надвисналите облаци, късите дни и слабата светлина сериозно притъпяват зрението. Вземете си добър комплект водоустойчиви светлини за велосипед и не напускайте дома си без тях. Носете дрехи със светлоотразителни елементи. Няма как да ви забележат, ако се правите на „черна нинджа“.

Карайте с особено внимание

Дори в райони, където в останалите сезони обичайно често карат колоездачи, повечето хора не очакват велосипеди по пътищата през зимата, така че не очаквайте от шофьорите да се грижат за вас. Осигурете им допълнително пространство, пазете се от слепите зони и поддържайте зрителен контакт с водачите, когато е възможно.

Планирайте пътя си

Ако карате в града, планирайте внимателно маршрута си. Проучете кои велоалеи са почистени и какви са алтернативите ви, ако не може да карате по тях.

Не се закопчавайте

Клипсовете са хубаво нещо, но специалистите съветват да не се закопчавате, ако карате на нестабилни настилки. Идеята е, ако се подхлъзнете, да можете да се подпрете на краката си. В най-лошия случай – да се изтърколите малко по-встрани, а не да се приземите с цялата си тежест върху ръба на бордюра или вилката на колелото, или още по-зле – да сте филийката шунка в сандвича между двете злини.

Вижте: Трасета за планинско колоездене през зимата

Как да караме колело през зимата?
Изберете правилното термо бельо и разчитайте основно на него (Екранна снимка от видео на Global Cycling)

Как да се облечем, за караме колело през зимата

Задължително е да имате стабилен и качествен базов слой дрехи, който може да елиминира нуждата от обличането на няколко блузи. Изберете правилното термо бельо и разчитайте основно на него. Винаги е добре над термо бельото да сложите още един допълнителен слой, който е ветроустойчив или водонепромокаем. Помнете, че преди да се качите на колелото, трябва да ви е леко студено. В противен случай, значи, че сте сложили излишно много дрехи по себе си, които после ще се чудите къде да приберете, веднага щом загреете. От друга страна, ако карате при минусови температури, трябва да имате предвид, че при продължителни спускания, рискувате тялото ви да се охлади значително, затова планирайте предварително и тези ситуации.

Ръкавици 

Щом покарате, ръцете ви ще се загреят, така че не са ви нужни много-дебели ръкавици. От друга страна, при спускане от няколко километра, може да започнете да усещате ръцете си сковани. Решението може да е да носите два чифта ръкавици с вас – едни за студено и едни за по-топло време. Добър вариант могат да бъдат и ръкавици, които имат капаче, покриващо пръстите, без палеца. Поддържането на нормална температура на крайниците е от изключително значение. В този ред на мисли е добре да помислите за топли чорапи, добре защитени обувки и евентуално ветроустойчиви гамаши.

Вижте: 10 съвета: Как да се възстановим след тежко физическо натоварване

Защита на главата

Надявам се, че сте убедени във важността на каската, но сега да поговорим и за топлината. Насрещният вятър може да бъде особено жесток, затова е добре да си осигурите защитен слой под каската. В по-топли дни обикновено е достатъчно едно  бъфче, но когато всичко наоколо е замръзнало, повече от сигурно е, че това ще споходи и мозъка ви, ако не подходите разумно. Може да сглобите защитата си от една топла шапка за колоездене и плътен бъф, но може да ги замените и с топла балаклава. Без да отварям отделна тема, ще спомена и очилата – всички знаем, че спират натрапчиви насекоми, летящи дребни боклуци, но също предпазват от ледената струя, от която очите може да почнат да сълзят и това да намали значително видимостта ви.

Хидратирайте се

Може да е студено и да не се потите, но тялото ви пак има нужда от течности, а от мускулната работа изразходвате микроелементи. Затова най-добре е да приемате изотонична напитка. Пък и тя по-трудно замръзва, защото е с по-висока плътност. Но тази мисъл да не ви „топли“ особено, защото напитка с температура от 5 градуса никак не е приятна, а може и да ви „пресече“. Тук стигаме до два варианта. Можете да си вземете термо бутилка, която поне за час ще запази течността ви в приемливи за стомаха ви градуси. Другият вариант е да сложите бутилката си в джоба на джърсито, а отгоре да имате ветровка. Важно е да сложите бутилката там, преди да се охлади, иначе тялото ви може да изпадне във внезапни конвулсии от допира на ледената бутилка. И все пак пийте течности редовно, но на малки глътки, като ги задържате в устата, за да се стоплят.

Ако носите раница с вас, погрижете се бутилката ви да стои на по-топло място, за да не се охлади много.

Вижте: Хидратация при спортовете за издръжливост

Как да караме колело през зимата?
През зимата трябва да излезем с възможно най-широките гуми, които могат да се закрепят на рамката на колелото (снимка: Valdemars Magone, Unsplash)

Техника и технология на каране в сняг и лед

Обърнете специално внимание на гумите

Дейв Палезе, треньор по колоездене и генерален мениджър в Gorham Bike, казва, че трябва да излезем с възможно най-широките гуми, които могат да се закрепят на рамката на колелото, а това ще ни даде повече стабилност. Същото се отнася и до грайферите – те работят за сцеплението и през зимата е добре да са по-дълбоки, разположени на по-голямо разстояние. По въпроса колко да напомпаме гумите, Палезе отговаря: по-ниското налягане ще позволи на гумата да създаде по-голямо контактно петно (със земята) и да осигури по-добро сцепление. Ето защо, карайте с по-меки гуми, отколкото по сухи пътища.

Добре е да имате калници, които да ви предпазват от пръски мокър сняг, камъчета и студена вода. Ако карате в група, това ще предпази и приятелите ви. Колкото до веригата – подсигурете си смазка за студено време.

Техника на управление на велосипеда

Управлението е малко по-различно при хлъзгави условия. На сухи пътища може да маневрирате с велосипеда си, като се накланяте от едната страна на другата при завоите, но на лед и сняг управлението на кормилото е по-ефективно от накланянето. „Използвайте горната част на тялото си, за да насочите колелото в завой, вместо да се накланяте (останалата част от тялото) през него.“ – казва треньорът от Денвър Сю Лойд. Уверете се, че държите очите си, насочени към мястото, където искате да стигнете, като „погледнете през завоя“.

Вижте: Как да подобрим формата си за планинско колоездене?

Внимавайте със спирачките

Подобно на шофирането, няма да искате да натискате рязко спирачките, докато карате велосипед по заснежен или заледен път. Спирайте бавно, за да предотвратите завъртане, и използвайте двете спирачки едновременно или предимно задната спирачка. Ако блокирате предната гума, ще излетите презглава напред, а това може да значи върху автомобила пред вас или между два автомобила. Добре, може случайно да сте сам на междуградски път, но това не е кой знае колко по-приятно и безопасно. И имайте предвид, че вероятно спирането ще отнеме два пъти повече време, отколкото през лятото.

Сю Лойд съветва още: когато карате нагоре, избягвайте да премествате тежестта си твърде напред, така че задното ви колело да има достатъчно тежест върху себе си, за да не се приплъзне и имайте предвид, че изправянето може да наруши това равновесие. По същия начин, при спускане, тя предлага да поддържате педалите на едно ниво и да позиционирате центъра на тежестта си над предната скоба, така че да постигнете максимален баланс.

Вижте: Homo sapiens: колко адаптивно е човешкото тяло в екстремни условия?

Как да караме колело през зимата?
Ако се случи да падате от колело, позволете на тялото си да се движи по време на падането, претърколете се, като пазите крайниците и главата си (снимка: shimano.com)

Бъдете готови да паднете

Не ми се иска да го споменавам, но е важно да имате психическата нагласа, че може да се случи. Карайте по-бавно и очаквайте едно-две поднасяния. Затова по-горе пишеше за клипсовете.

А еко и още съвети от професионалистите: Лойд казва, че, ако се стигне до падане, трябва да се свиете и да се търкаляте, като опитате да защитите бедрата, лактите и раменете си. Позволете на тялото си да се движи по време на падането. При внезапен удар то ще поеме огромна енергия, която може да стане причина за счупвания и сътресение.

Вижте: Как да правим упражнения за мобилност вкъщи

Научете се да разпознавате леда

„Черният лед“ се образува когато температурата на асфалта е под нулата, а влажният въздух, при контакт с него, образува тънък и хлъзгав слой. Карайте внимателно в такива зони. На пръв поглед асфалтът изглежда просто влажен, но всъщност е покрит с тънка кора прозрачен лед, а това го прави изключително хлъзгав. Главната опасност е невидимостта на този лед. Често хората не успяват да реагират своевременно. Не по-малко опасно е и там, където снегът се топи на слънчева светлина, след което замръзва отново, когато слънцето залезе.

Не карайте в края на платното

Буци сняг и ледени парченца се натрупват покрай бордюра, като по същество превземат линията, по която повечето хора обикновено карат велосипед. Така че карайте по средата на платното. Това ще ви направи по-видими и ще гарантира, че никой не може да ви подмине, без да смени платното. В случая отново е важно да сте видими!

Грижете се за велосипеда си

Избърсвайте велосипеда си всеки ден, за да избегнете ръжда. Почиствайте и смазвайте веригата и зъбните колела веднъж седмично или по-често, ако има много „химия“ в снега или по пътя. Почиствайте и смазвайте спирачните тръби на всеки няколко седмици.

Вижте: Васил Живков: В професията и в екстремните спортове е важно постоянството!

Как да караме колело през зимата?
Винаги съобразявайте условията навън с вашите граници на поносимост на ниски температури и с вашите умения (снимка: Alessio Soggetti, Unsplash)

Бъдете разумни и знайте кога да си останете вкъщи

Карането навън е хубаво нещо, но не бива да е на всяка цена. Винаги съобразявайте метеорологичните условия и тези на пътя с вашите граници на поносимост на ниски температури, и с вашето ниво на умения за управление на велосипеда. Ако пропуснете тренировка веднъж седмично, това не е голям проблем за вашата тренираност, освен това може да я замените с друг вид тренировка на закрито. Най-важното е да останете здрави!

Вижте: Съвети за почистване и поддръжка на велосипеда в студения сезон

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.