Хидратация при спортовете за издръжливост

Колко и какви течности трябва да приемаме по време на продължителна тренировка или състезание?

0
 

Сподели

Shares
Хидратация при спортовете за издръжливост
снимка: Фейсбук страница на TCS New York City Marathon

По време на активности в спортовете за издръжливост, каквито са бягането на маратони и колоезденето на дълги дистанции, може да настъпят нарушения във водно-електролитния баланс на тялото. В следствие на това може да възникват два проблема: дехидратация и свръххидратация. Първият включва загуби на вода и микроелементи чрез потта и урината, докато вторият включва прекомерна консумация и задържане на разредени течности. При по-висока степен на проява и двете състояния могат значително да компрометират представянето на спортистите и дори да доведат до сериозни последици за здравето.

За хората, които се занимават редовно със спорт за издръжливост, е важно да поддържат водно-електролитния си баланс в норма. Най-лесно това се постига с прием на изотонични напитки за спортисти, които съдържат набор от микроелементи (натрий, калий, калций, хлорид, магнезий, желязо и др.) и витамини.

Хидратация при спортовете за издръжливост
снимка: Bannon Morrissy, Unsplash

Защо е важен приемът на течности по време на тренировка?

Пиенето на твърде малко или твърде много вода може да промени водно-електролитния баланс и това да навреди на представянето ви по време на тренировки и спортни състезания. Докато тренирате, телесната ви температура се повишава и тялото ви се изпотява. Организмът губи вода и електролити с потта. Трябва да възстановите тези загуби, за да предотвратите дехидратация. А тя повлиява усвояването на кислорода и работата на мускулите, както и тази на нервната система. Симптомите могат да варират от леки – влошаване на представянето, до замаяност и гърч при продължителни натоварвания и значителна дехидратация.

Вижте: Ултрамаратонът: Що е то и как да се подготвим за него

Хидратация при спортовете за издръжливост
снимка: Sherise Van-Dyk, Unsplash

Какви течности да пия?

Както споменахме, на пазара има изобилие от изотонични напитки, под формата на течност, прах или ефервесцентни таблетки. Те обичайно съдържат натрий, калий, калций, магнезий, желязо и други съставки, които да ви помагат да останете хидратирани. Някои от тези напитки съдържат и въглехидрати. За активности, които продължават повече от 1 час, пийте течност, която съдържа 4% до 8% въглехидрати, за да ви даде енергия. Това е около 10 до 19 грама въглехидрати в порция от 240 мл.

След тренировка, която е продължила повече от 3 часа, задължително трябва да си набавите обратно натрия, изгубен с потта. Яжте солени храни и пийте течности, които съдържат натрий.

Хидратация при спортовете за издръжливост
снимка: Norman Meyer, Iunsplash

Колко течности трябва да приемам?

Както в повечето теми, касаещи физиологията, и тази зависи от индивидуалните особености на организма на даден човек. Важно е да се имат предвид също степента на натоварването и влиянието на факторите на околната среда: температура и влажност, чиито по-високи стойности водят до по-сериозно изпотяване и респективно по-голяма загуба на вода и на микроелементи.

Добре е да се претегляте преди и след тренировка, особено при горещо време. Това ще ви каже колко течности сте загубили с потта, така че да можете да възстановите същото количество след тренировка.

Съществуват общи насоки за оптимална хидратация на спортисти:

  • в часовете преди тренировка: 400-600 мл течност на всеки 2-3 часа;
  • 2 до 3 часа преди тренировката се приемат 500 до 600 мл вода или спортна напитка;
  • 10 до 20 минути преди тренировката – 200-300 мл вода или спортна напитка;
  • по време на тренировка, при по-малко от 2% намаление на телесното тегло, трябва да се приемат приблизително 200-300 мл течности на всеки 10-20 минути. (2% загуба на телесно тегло може да изчислите като умножите килограмите си по 2 и ги разделите на 100 – например при 60 кг това прави 1,2 кг);
  • след тренировка: 150% от загубата на тегло се замества с течност. Това се равнява на 1,5 литра заменена течност за всеки килограм загуба на тегло. Например, ако след тренировка сте изгубили 800 г от теглото си, то го умножавате по 1,5 и ще получите 1200 мл. В горния пример с човек, който тежи 60 кг и губи 2% от него при тренировка, при загуба на 1,2 кг, течностите, които трябва да изпие след тренировка, се равняват на 1,8 литра.

Вижте: Какво се случва, когато пием прекалено много вода?

Хидратация при спортовете за издръжливост
снимка: Brian Erickson, Unsplash

Как мога да разбера дали пия правилното количество течности?

Един от начините е да следите урината си – трябва да е прозрачна или много светложълта, със слаба или никаква миризма. Ако урината ви е тъмна или мирише силно, вероятно не пиете достатъчно. Дехидратацията обикновено причинява усещане за сухота в устата. Освен това ще се чувствате много жадни. Може да уринирате малко или изобщо да не уринирате. Може да се почувствате замаяни или объркани. Може да имате ускорен пулс и дишане.

Дехидратацията увеличава риска от топлинен удар по време на горещо време. Спрете да тренирате, ако имате симптоми на топлинно прегряване: слабост, мускулни крампи, гадене, повръщане, главоболие, замаяност. Почивайте на хладно и пийте течности.

Вижте: Витоша 100: съвети от бегачи за бегачи

Хидратация при спортовете за издръжливост
снимка: Angel Santos, Unsplash

Хипонатриемия – опасното състояние, следствие на пиенето на прекалено много течности

Ако пиете твърде много течности, може да се почувствате уморени и да имате гадене и главоболие. Нивото на натрий в кръвта ви също може да намалее. Ако нивото на натрий е ниско, може да се чувствате объркани и да имате проблеми с баланса. По време на тренировка, пийте течност, съдържаща натрий, за да предотвратите ниските му нива.

За опасността от хипонатриемия при прекомерно пиене на вода вижте тук.

Кога трябва да потърсите лекарска помощ? 

  • имате температура;
  • гадене и повръщане;
  • мускулни крампи;
  • проблеми с поддържането на равновесие;
  • уринирате по-малко или изобщо не уринирате;
  • объркани сте и не можете да мислите ясно;
  • имате гърч;
  • чувствате слабост, замаяни сте или получите припадък;
  • дишате много бързо или имате много ускорен пулс.

Материалът има информативен характер и цели да даде най-общи насоки. Поради строго специфичните нужди на всеки отделен организъм, ви съветваме да се консултирате с лекар, който е запознат с физическото ви състояние, преди да предприемете по-сериозно натоварване.

Представената информация е базирана на данни от публикации в drugs.com и endurelite.com. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.