Ултрамаратонът: Що е то и как да се подготвим за него

0
 

Сподели

Shares

Ултрамаратонът е състезание, което включва бягане и ходене, като разстоянието трябва да е над 42 км (дистанцията за класически маратон). Най-практикуваните дистанции са 50 км, 50 мили, 100 км и 100 мили ( една миля е 1609м).

Ултрамаратоните могат да се организират и за време – 12, 24 часа, 3 дни, 6 и повече дни. Състезанията могат да се провеждат на затворено трасе, като писта за бягане, могат да са шосейни или по пресечен терен. Много от тези състезания включват и допълнителни трудности, като сурови климатични условия и преодоляване на големи денивелации.

 Mark Hannaford
Mark Hannaford

Ултрамаротони се провеждат на всички континенти, включително и Антарктида.

В България ултрамаратоните се популяризират след 1980 г. Сред най-известните са Обиколката на Витоша 100/24, както и Персенк ултра (157км), Пирин ултра (150км), Трявна ултра (141км)и др.

Ултрамаратонът е истинско предизвикателство, както физическо, така и психическо. Чрез него можеш да откриеш собствените си граници.

mpora.com
mpora.com

Кратки съвети за подготовка:

  1. Тренирайте за сила и мускулна маса. Упражненията с тежести и йогата оформят и увеличават мускулатурата и правят краката здрави, подобряват стойката на тялото.
  2. Подготовката за маратона може да продължи и 6 месеца. Добре е да изберете предварително маратона, в който ще участвате и да се готвите за него. Необходимо е да тренирате редовно и постепенно да увеличавате дистанцията.
  3. Наслаждавайте се на тичането дори и да сте много уморени.
  4. Обърнете внимание на храната – важно е менюто ви да включва протеини, качествени мазнини и витамини.
  5. Пийте достатъчно течности.
  6. Тренирайте психиката си. Винаги визуализирайте финала, но разделете мислено разстоянието на етапи – така ще ви бъде много по-лесно.
  7. Добре е да намалите темпото на тичане, тъй като при ултрамаратона дистанциите са доста по-големи и ще имате нужда от повече сили за по-дълго време.
skyrunnerworldseries.com
skyrunnerworldseries.com
  1. По време на ултрамаратона можете да ходите – правете го! Така ще запазите сили. В пресечени местности ще бъдете улеснени ако използвате и щеки.
  2. Пригответе се психически, че можете да страдате от пришки и мазоли. Често можете да имате наранени пръсти на краката.
  3. Изберете най-подходящите за вас обувки за бягане, те са от изключителна важност за вашите успехи. Обувките трябва да отговарят на вашия стил на бягане и на формата на краката ви. Общо прието е, че дори и да са здрави обувките е добре да се сменят на не -повече от 800 км.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.