Как да правим упражнения за мобилност вкъщи

Мобилността съчетава гъвкавост и сила, и позволява на ставите и зоните около тях да се движат свободно

0
 

Сподели

Shares
Какво е мобилност
Снимка: fitmjc.com

Какво е мобилност?

Всички знаем, че мобилността е нещо много важно, но повечето от нас не са съвсем сигурни какво точно е това. Нека поясним. Мобилността е нещото, което обединява гъвкавостта и силата. Човек може да е гъвкав, но въпреки това да няма сила в обема движение, който е постигнал пасивно.

Мобилността представлява способността на ставите и зоните около тях да се движат свободно, без ограничения, до своето пълно разгъване. От своя страна гъвкавостта  дефинира разтегливостта и дължината на мускулите и сухожилията.

Ако трябва да обобщим, мобилността е умение, което включва сила и активност, докато гъвкавостта е пасивен елемент от движението.

Вижте: Как да загрееш правилно за спорт

Упражнения за мобилност
Снимка: healthshots.com

Защо ни е необходима мобилността

Всяка физическа дейност, от ходенето по улицата, до най-сериозните и тежки спортни занимания, изисква такава обезпеченост от страна на опорно-двигателния апарат на тялото, че да се избегнат травми и неразположения. Когато ставата е подвижна, а контролиращите я мускули са силни, ние сме в безопасност да практикуваме различни активности .

Вижте: Метаболизъм: Как да бъдем в добра физическа форма?

Упражнения за мобилност
Снимка: memphishealthandfitness.com

Как мобилността помага

Според изследвания най-често срещаните травми са свързани със ставите, много по-рядко са случаите на скъсване на мускулно влакно. Според създателя на програма „Мотивити“ Радослав Рангелов, един от основните проблеми е в това, че тренираме повече големите мускулни групи и игнорираме групите „стабилизатори”, намиращи се в областите около ставите.

С упражненията за мобилност се стремим да подготвим тялото си така, че максимално да избегнем травми в реална среда. Когато тренировката се изпълнява в контролирана среда, тя подготвя тялото и съответните стави да издържат на определено напрежение при прекомерно усукване, падане или други инциденти.

Вижте: Влез във форма: Гъвкавост

Упражнения за мобилност
Снимка: puregym.com

Приложение на мобилността в спорта

Независимо дали сте професионален състезател или любител, дали карате колело, спускате със сноуборд, пантите по снежните склонове или сте запален по бягането на маратони, вие имате необходимост да подготвите максимално тялото си за физическите натоварвания. Има обаче и още един важен аспект и това е икономичността на движенията. Мобилността ни помага да постигаме по-добри резултати с по-малко енергия.

Влиянието на гените 

И тук гените са определящи, но не са лимитиращи. Това означава, че дори да не сте дарени с най-добрите гени за спортни постижения, вие можете да станете добри атлети и да постигнете добро ниво на мобилност. Геномът показва единствено дали човекът ще постигне по-добра мобилност за по-кратко време или ще са му необходими повече време и усилия.

Вижте: Влез във форма: Митовете

Какво трябва да знаем за упражненията за мобилност?

  • Може да се погрижите за своята мобилност и сами вкъщи. Започнете да включвате в ежедневието си прости и не болезнени упражнения, като навеждане и изправяне на тялото, кръгове с глава и други. Полезно упражнение е в позиция клек с допрени пети на земята − така имаме максимално сгъване на коленете, глезените, таза.
  • Обърнете внимание на раздвижването на стъпалата – във всяко от тях има 33 стави, които отговарят за поемането на тежестта на тялото.
  • Гръбначният стълб може да бъде раздвижван по различни начини: странични наклони, поза котешки гръб (позната от йогата), странично въртене на торса и др.
  • Използвайте активно вдишване и издишване, за да постигате по-добри резултати в упражненията. Достатъчно е да запомните, че при пълно издишване цялото тяло се отпуска и тогава се постига увеличаване на диапазона на разгъване.
  • Ако имате болка в кръста, не е добра идея да правите упражнения за разтягане, защото може да влошите състоянието – трябва да изчакате да отмине острото състояние, за да работите върху подобряване на мобилността в тази област.

Вижте: Как да бягаме правилно: няколко техники

Практиките за мобилност и справянето със стреса

За да намалите нивата на стрес в ежедневието, правете упражненията за мобилност, като се съсредоточите в тяхното изпълнение, извършвате ги бавно, в съчетание с вдишване и издишване. Ако използвате видеа на инструктори, следете за техните обяснения. Пуснете си любима релаксираща музика и опитайте да не мислите за друго или изпратете въображението си на някое красиво, любимо място.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.