Ritual Gatherings – еклектика на плажа и един специален July Morning

Разговаряме с Виктория Цачева за тазгодишното издание на събитието, събиращо в едно море, музика, традиционни ритуали, съвременно изкуство, храна, спортове, богат набор от активности и грижа за природата

0
 

Сподели

Shares

Три дни между гората и морето, изгреви, залези, хубава музика, добра храна и много поводи да намериш вдъхновение и да се свържеш със себе си. Това накратко обещават организаторите на четвъртото издание на фестивала Ritual Gatherings, който ще се проведе от 30-и юни до 3-ти юли на един от най-красивите и диви български плажове – този край устието на река Камчия. Дните за събитието не са избрани случайно – негова кулминация ще бъде посрещането на юлското утро – Джулай Морнинг, а програмата е богата и еклектична, за да може в нея всеки да открие част от себе си.

Ritual Gatherings се ражда през 2015 г. в Барселона от група приятели с различна националност, които създават събитие, изградено върху петте основни елемента от културната идентичност на всеки човек – природа, храна, ритуали, изкуство и музика. След двегодишна пауза Ritual Gatherings се завръща в България, правейки заявка да се превърне в едно от най-запомнящите се летни събития. По време на него традиционни ритуали ще се превърнат в съвременно изкуство и ще се смесят различни култури. Програмата включва и разнообразие от музикални стилове и имена като шведския продуцент Axel Boman, Crazy P, Traumer, S.A.M., DJ Holographic, както и родните The Foreigners, Trombobby & C-mo, Ropotamo Live, Garo, Stephen Popov, Ilko, Selector Stiliyan, познатите Иван Шопов ft. Nikobo и много други. Фестивалът има и богата дневна програма, която включва йога и работилници за духовни практики, изложба на съвременно изкуство на плажа, дискусии и други разнообразни занимания. Специално внимание е обърнато на вкусната и здравословна храна и кулинарията, като ще бъде организирана т.нар. ритуална вечеря с нулев отпадък, включваща типични за района ястия, приготвени с местни продукти и генерирайки минимален отпадък. Фестивалът е замислен изцяло в посока за намаляване на човешкото въздействие и с грижа за природата и поради тази причина той ще бъде предшестван от мащабно почистване на плажа край река Камчия, което ще се проведе на 25-и юни и е отворено за доброволци.

Какво още можем да очакваме от Ritual Gatherings 2022, как се налагат устойчиви екосъобразни практики в масови събития на открито и какви послания искат да отправят към публиката организаторите на фестивала, ни разказва Виктория Цачева – Мениджър „Комуникации“, Сдружение АСОРИ и Ritual Gatherings:

Koи са хората зад фестивала Ritual Gatherings?

Трудно е да кажа колко човека сме – ние сме отворена организация и всеки, който се вдъхнови от идеята, е добре дошъл. Идват хора със знания, умения, хъс и някак си естествено някои стават част от Ritual Gatherings. Към момента сме около 15 души, повечето жени. Някои се занимават с музика и изкуство цял живот, други с технологии, трети са в корпоративния свят от години.

Снимка: Ritual Gatherings

Екипът е пъстър – хора със сирийски, арменски, норвежки, етиопски корени, разбира се, всички израснали в България. Повечето сме приятели преди фестивала, с много общи истории зад гърба си, силна връзка и най-вече обща посока. Във времето екипът се разраства и в последната година към него се присъединиха още няколко човека, които го допълват, разчупват и най-важното – гледат в същата посока.

Музиката е това, което ни събира – най-универсалният език и начин да се почувстваш част от едно цяло и да вибрираш с някой на една честота.

Как усетихте нуждата от такъв тип събития?

Ritual Gatherings е нещо живо и естествено, няма за цел да превъзпитава, нито показва един определен начин, по който трябва да се случват нещата. По-скоро е нещо, в което всеки да се почувства комфортно и да допринесе с различността си към цялото. И това е заложено в създаването на концепцията още в Барселона през 2015 г. – клубът и кръгът от приятели беше сплотен, с хора от всякакви националности, история и просто това се пренесе и в България по-късно.

Когато започнахме през 2017 г. с фестивала, нямаше много такива събития. Още на първото издание имахме вечеря на плажа, която целеше да придаде усещане за общност, а музиката и атмосферата бяха вдъхновени от едни от най-големите партита в Барселона, Тулум, Ибиза и различни фестивали по цял свят, включително и Burning Man. Това обаче е мода, тя преминава и това, което остава, са универсалните ценности, които запазиха ядрото на концепцията, а именно – качествената електронна музика, приобщаването на всеки, грижата за природата навсякъде където сме. Всяко издание е различно и много надградено.

Снимка: Ritual Gatherings

Kак успявате чрез толкова разнообразни и на пръв поглед несъвместими събития да създадете този дух на взаимност, който цари на Ritual Gatherings?

Ще бъда честна – опитваме, невинаги се получава. Наистина е трудно у нас да пробиеш с нещо толкова различно, което не се побира в ничия рамка. Първо, сме известни с електронните партита – дори само тук вече има няколко стереотипа, които се опитваме да разбием, защото на нашите партита представяме от диско през хаус до електро и брейкбийт, с различни артисти всеки път. После, съвременното изкуство е много голяма част от цялата концепция за фестивала – ние го пренасяме на партито – скулптури, светлинни инсталации, текстилни инсталации, танцов пърформанс… и всичко това забъркваме с традиционните ритуали. Започнахме да правим това и в много по-малки градове, където такава култура не съществува.
Но основното ни послание е:

ние сме точно толкова различни и пъстри, колкото един човек, който би посетил нашия фестивал.

Надали някой може да се определи само с едно нещо, харесва само един стил музика, или има само един интерес, точно така и Ritual Gatherings няма само едно лице.

Тази година имаме дневна програма с изложба, йога, медитация, занимания за деца и работилници, която е също толкова силно застъпена, колкото и нощната. Електронната музика я съчетаваме във всеки от трите дни с нещо акустично – лайв банди, гонг, амбиънт. През нощта можеш да се скъсаш от танци, а през деня да отидеш на планетариум, йога или разходка с лодка по реката.

Защо за вас е важна еклектиката, която присъства навсякъде по време на събитието?

Тя не е самоцел. Както казах, Ritual Gatherings е нещо живо – явно е еклектично, така му се е паднало, такова го правят хората, които са част от него. За мен – в това е красотата му.

Какъв тип хора посещават фестивала?

Отворени. Със сигурност има много хора, които не биха отишли и не са ходили на други фестивали, има такива, които идват сами, или други, които „няма да осъмват“ и ги виждаш на изгрев с усмивка до ушите, защото са били отворени да останат и да се отпуснат в цялото. Идват хора, които обичат да бъдат сред природата, и такива, които търсят нещо повече от парти.

Какъв е замисълът на Ритуалната вечеря, и по какъв начин действа тя на посетителите и на цялостната атмосфера?

Замисълът е да събере много и различни хора на една голяма, семейна трапеза, която да ни припомни онези малки, тривиални детайли на общуването – близост, споделяне, приемственост, грижа. Всяка година все повече хора сядат на тази маса и все по-красива става тя.

Снимка: Ritual Gatherings

Разположени сме точно на границата между морето, реката и гората, плажът ще сe превърне в ресторант с милиарди звезди, а храната ще бъде богата, лятна, непоколебимо вкусна, създадена от двама готвачи на световно ниво – шеф Филип Спасов и шеф Владислав Пенов, както и екипът на ресторант „Космос“.

Тази година мястото ни е наистина много специално – на плажа между морето, устието на река Камчия и бялата дюна, типична за района. За да привлечем вниманието към нея и да накараме хората да научат повече, поканихме създателите на Lunar Festival, който се проведе през май месец в София и те ще се включат със специална светлинна инсталация от 7 цветя-холограми. Бялата дюна се познава по растителността по нея, но малко хора знаят за това и я потъпкват, което я унищожава – искаме да повишим вниманието към темата и да поговорим и за опазването на тези жизненоважни територии.

Защо не трябва да пропускаме изданието тази година?

Защото ще е нещо, което не сте виждали досега и със сигурност ще намерите нещо за себе си в него.

Не пропускай да преживееш July Morning на Ritual Gatherings като билети можеш да откриеш тук.  За пълна информация за програмата и артистите, следи във Facebook и Instagram профила на Ritual Gatherings.

Ritual Gatherings_
Ritual Gatherings_

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 “Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян, Шумен и Аврен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.org / www.eeagrants.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.