Ritual Gatherings: Фестивалът, който ни впечатли с концепцията си

Как традиционни ритуали се превръщат в съвременно изкуство

0
 

Сподели

Shares

Винаги сме се интересували от интересни активности на открито, без значение дали става дума за спорт или култура – фолклор, кулинария, музика и всякакво изкуство. За нас събитията сред природата, независимо от техния характер, трябва да притежават две неща – да обогатяват субкултурата, за която са създадени, а след провеждането им, всичко да остане така както е било! 

Изброеното дотук, точно описва фестивала Ritual Gatherings, от който сме впечатлени много приятно. След двегодишна пауза, през 2022 г. той ще се проведе с нова локация – плажът край устието на река Камчия, при това по време на най-емблематичното събитие на лятото – посрещането на Джулай Морнинг.

Философията на фестивала, защо той толкова ни заинтригува и какво ни очкава на предстоящото му издание можете да откриете в следващите редове:

Силата на петте елемента

Идеята за създаването на Ritual Gatherings се ражда през 2015 г. в Барселона. Там тесен кръг от приятели, от различни националности, решават да отпразнуват своя мултикултураллизъм като създадат събитие, изградено върху петте основни елемента от културната идентичност на всеки човек –  природа, храна, ритуали, изкуство, музика.

Началото е поставено със серия от малки музикални събития, които през 2017 г., прерастват в настоящия тридневен формат, организиран ежегодно на южното Черноморие.

Концепцията на Ritual Gatherings е проста – да се създаде пространство, където всички можем да учим, да се изразяваме свободно, се забавляваме и да се развиваме заедно. Основна философия на фестивала е и налагането на устойчиви практики за провеждане на природосъобразни масови събития на открито, включващи мащабно почистване на плажа преди и след фестивала, лекции и дискусии с експерти, разделно събиране на отпадъци, ограничаване на потреблението на продукти за еднократна употреба.

Вижте видеото, което направиха по темата за екологията, привлякло вниманието ни на мига!

Програма като никоя досега

Големи изненади и богата програма ни очакват в тазгодишното издание – изложба съвременно изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, йога и занимания за деца, и разбира се традиционната за фестивала специална Ритуална вечеря.

Но, всичко по реда си…

След двегодишно прекъсване фестивалът се завръща между 30 юни и 3 юли на ново място, още по-близо до природата – плажът край устието на река Камчия.

Ritual Gatherings_
Ritual Gatherings_

„След дългото търсене намерихме нашето идеално място, което не само разполага с прекрасен плаж, но се намира в непосредствена близост до самата река Камчия, резерват „Камчия“ и т.нар. бяла дюна. Тъй като дюната е малка защитена екосистема, за фестивала ние ще се погрижим за нея, като я обезопасим и обособим с произведения на изкуството. Така, освен да я запазим, ще образоваме посетителите, че през дюните не е добре да се минава, защото те представляват естествена защитна бариера със специфични растителни видове.“, споделя пред Dnevnik.bg Амалия Аббас, част от екипа на фестивала.

Що се отнася до символиката на петте елемента, изграждащи фестивала – тя е достатъчно красноречива, за да те въведе в неговия дух и в това, което те очаква на Ritual Gatherings 2022:

Природа

Ritual Gatherings_

Природата е в основата на живота и съществуването. Това е причината фестивалът винаги да се случва на открито и да е изпълнен с богарта еко програма.

Покрай смяната на локация тази година изданието обещава да е малко по-различно от предишните:

„По време на събитието сме предвидили провеждане на различни преживявания и беседи за опознаване нашата прекрасна крайбрежна екосистема и начините за опазването ѝ. Ще въведем разделно събиране на отпадък, като сме се ангажирали боклукът да бъде извозен до конкретни депа или станции, където да се рециклира, и ще приложим мерки за намаляване на пластмасата за еднократна употреба“, разказват още организаторите.

Храна

Ritual Gatherings_
Ritual Gatherings_

Храната е много повече от това, което имаме в чинията си. Ето защо Ritual Gatherings си има отличителна черта, свързана с храненето – началото на тридневното преживяване на фестивала, традиционно започва със специална Ритуална Вечеря, която събира всички около масата.

През 2022 г. „Ритуалната вечеря“, ще бъде създадена в партньорство с шеф Филип Спасов и ресторант Космос, на открита локация за 150 човека между устието на река Камчия, морето и типичната за местността бяла дюна.

Концепцията на вечерята също лежи на основното послание за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата, като ще предложи меню с изцяло нулев отпадък, приготвено с типични продукти от местни производители, характерни за Североизтока.

Изкуство

Ritual Gatherings_
Ritual Gatherings_

Изкуството е онзи цивилизационен белег, който заради естеството на творческите си търсения е призван да гради приемственост и представия културното разнообразие в пълния му блясък.

Ritual Gatherings ни среща лице в лице с проедставители на тази общност от цял свят. Тази година , за първи път по нашите ширини, ще видим изложба на съвременно изкуство, ситуирана на самия плаж. В нея ще се включат повече от 20 артисти от 6 държави като България, Италия, Норвегия, Белгия…

Ритуали

Ритуалът среща съвременното изкуство като всяка година фестивалът избира няколко традиции, които се интерпретират по най-добрия начин в конкретното издание. Добре забравени обичаи оживяват наново и изграждат мостве между различни поколения и култури.

Ключово в концепцията е съчетаването на съвременно изкуство, традиционни занаяти и ритуали.

Един от гвоздеите в тазгодишната програма е норвежката артистка Tine Surel Lange, която пресъздава традиционен норвежки ритуал в нов, мултимедиен формат, с музикално изпълнение на виола на живо.

Музика

Ritual Gatherings_
Ritual Gatherings_

В Ritual Gatherings музиката бива определяна като корен на срещите – социално пространство без граници и без условия. В рамките на събитието могат да се чуят различни музикални жанрове, сред които електроника, фънк, ембиънт и такива, които е трудно да се дефинират…

Тази година фестивалът цели да разчупи именно установените стандарти и разделение между музикалните стилове и техните публики и предлага богат лайн ъп, с внимателно подбрани имена от световната и локална сцена.

Crazy P, идва у нас в съботната вечер, която ще се оформи като нощта на денс и диско музиката на фестивала. Феновете на този стил ще могат да чуят още Trombobby & C-мо, както и редица имена от варненската и софийската сцена.

Ritual Gatherings_
Ritual Gatherings_

Ще чуеш и още световни имена като Axel Boman, Traumer, S.A.M., DJ Holographic, а локалната сцена ще е представена от едни от най-интересните артисти у нас – Ropotamo Live и Иван Шопов ft. Nikobo, The Foreigners – основатели на фестивала, нашият любим Ihou и много други.

Сцената като произведение на изкуството

Централна роля на фестивала е отредена за основната сцена, която представлява огромна арт инсталация, подкрепена със светлинно шоу, специално изработена за фестивала от шведския артист Филип Якобсон и FlipZurd Studio.

Използвайки спираловиден дизайн той изгражда голяма функционална архитектура и модули, които се превръщат в огромни дървена скулптури през деня и живи триизмерни светлинни картини през нощта.

Част от сценографията беше изложена в рамките на Lunar Фестивал на светлините в София от 6 до 9 май.

„От хълмовете на северен Израел и дълбоките гори на Швеция те създават симбиоза, която превежда форми и същества от природата в уникална техника на дървена спирала, комбинирана със сурово дърво и естествени материали.“ споделят организаторите за сцената.

Партньори на проекта са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян , норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и ежегодният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия, Национална художествена галерия ,Кулинарна Академия HRC , ресторант Космос Музеят на хумора и сатирата в Габрово , Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja и Фондация GLAS .

Ако вече си достъчно заинтригуван и нямаш търпение да преживееш всичко това на Ritual Gatherings, билети можеш да откриеш тук.  За пълна информация за програмата и артистите, следи във Facebook и Instagram профила на Ritual Gatherings.

А за финал ти споделяме официалния филм на тазгодишното издание, който носи важно послание за многото лица на всеки човек и разбиването на стереотипите за самите себе си. Цялото видео “ALL OF US. TOGETHER” е дело на Beardfrost Productions.

Манифестът към видеото гласи:

„Това е история за теб. Това е история за нас.

Спомняш ли си, как ни  питаха какви искаме да станем, като пораснем? Спомняш ли си как ни питаха кой е любимият ни цвят, любимото ни ястие и любимата ни музика… и как трябваше да кажем това едно нещо, което искаме да бъдем или харесваме най-много. Ето я уловката, за която никой не ни каза. Отговорът не е нужно да бъде само един, даже по-добре – не трябва да е само един!

В днешно време имаме уникалната възможност да бъдем, каквито си поискаме и да харесваме каквото си искаме, дори и това да означава много, различни и противоречиви неща наведнъж.

Можем да обичаме природата и да изпадаме в паника от буболечки, да сме изтънчени кулинари, които ядат и не толкова изтънчена храна, можем да сме творци, чиято най-известна творба е нещо, което и 7-годишно дете може да направи, можем даже да сме парти-хора трезвеници или йогисти, които псуват.

И да, понякога това е объркващо, понякога вълнуващо, но винаги невероятно интересно, забавно и освобождаващо.

Това е нещото, в което вярваме – да дефинираме себе си със статични термини и строги граници е скучно и ограничаващо. Ние сме разнообразни и различни, сериозни и забавни, млади и мъдри, стари и любопитни. Можем да бъдем всичко и СМЕ всичко.

Така, че ела с нас на морето за най-важния ритуал от всички. Този на

Всички нас. Заедно.“

 

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян, Шумен и Аврен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.org / www.eeagrants.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.