Дни на предизвикателствата 2016

0


Дата на събитието: 11.11.2016

Сподели

Shares

Една от причините да чакаме с нетърпение идването на есента всяка година определено е фестивалът “Дни на предизвикателствата”. Традиционно силната програма няма да ни разочарова за пореден път откъм богата доза приключения и авантюризъм. За първа година фестивалът ще се проведе през почивните дни – 11-13 ноември, което е още една добра новина, особено за хората, живеещи извън София или прекалено заети през седмицата.

дни на предизвикателствата

Двама от гостите тази година са прясно завърнали се от една епична експедиция. Никола Фаврез и Шон Вилянуева О’Дрискол прекараха повече от два месеца на остров Бафин, където сред брутално климатични условия и неблагоприятна заобикаляща среда успяха да прокарат няколко нови дълги традиционни маршрута. Равносметката от експедцията: 8 маршрута, трудност от 6с+ до 7с и дължина от 600 до 1000 м, изкатерени в традиционен стил, без използването на болтове. Повече за предизвикателствата на катеренето на острова, ще научим лично от тях по време на фестивала.

Другият гост – легендарният ендуро карач Жером Клеменц, е не по-малко интересна личност. Биографията му изобилства от световни титли и победи от най-трудните и предизвикателни състезания по целия свят, така че очакваме с нетърпение да чуем разказите му на живо.

Но интересните разкази съвсем няма да са всичко. Другата новост тази година ще са изнесените събития на открито – планинско колоездене, бягане, катерене, движение по трудни терени, пешеходен туризъм, йога и др. В тях ще се включат и специалните гости на фестивала, така че ще имаме възможността да споделим изживяването на едно изключително високо ниво. Освен катерачният тандем Никола Фаврез и Шон Вилянуева и топ колоездачът Жером Клеменц, към групата на звездите ще се присъединят и българската гордост Боян Петров и голямата надежда на катеренето Пепи Иванов, двукратен европейски шампион при юношите по боулдър.

В допълнение – отново ни очаква традиционно силната филмова програма. Сред акцентите тази година са късометражният „Way East”, заснет сред спиращите дъха снежни пейзажи на Япония. Премиерно ще видим и „Balkan Express”, пресъздаващ белоснежната красота на Рила през очите на едно щуро австрийско фрийрайд крю, влюбено в българската природа. “A Pure Happiness” пък е документална екранизация на вълнуващото пътешествие на Атанас Куцев и Моника Балабанова в Непал. И още – Рус Вакрилов с представянето на експедицията „Dragon’s Tail” в Патагония, героите на тазгодишния „Дунав Ултра“, Оги Ковачев с неговите последни приключения по света и много други. Ще бъдат обявени Годишните награди в алпинизма и катеренето, както и първенецът в конкурса „Хижа на годината“ на списание 360 и planinar.org.

12-ти Дни на предизвикателствата 2016: 11-13 ноември, Аула „Максима“ на УАСГ. Повече – на predizvikatelstva.com.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.