“Boleron mountain stories”: Как се става планински спасител?

Милен Братанов разказва повече за професията, какви са изискванията и условията

 
2

Сподели

0Shares
0 0

Когато сме сред природата – независимо дали за да практикуваме екстремен спорт, или да се разходим в планината, трябва винаги да сме добре подготвени. Само така преживяването ни ще бъде хубаво и ще можем да изживеем пълноценно всеки миг.

Въпреки подготовката ни обаче, има ситуации, които носят риск – неподходящи или бързо сменящи се метеорологични условия, инциденти, свръзани със самата околна среда – вечно променяща се, или пък внезапно възникнал здравлословен проблем. Тогава на помощ идват спасителите – онези хора, които отделят от времето си, рискуват здравето и живота си, за да помогнат на изпадналите в беда.

Спасителна акция. Източник: ПСС

Мисълта за тяхното съществуване, трябва да признаем, ни дава доста голямо спокойствие в планината. Чували сме истории за тях, за тяхната жертвоготовност и умения, но как са стигнали до този житейски избор?

Радваме се, че с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, можем да разкажем за това как се става планински спасител и защо е важно да сме застраховани, преди да се отправим към поредното незабравимо преживяване в планината – там, където се свързваме най-пряко с природата и със себе си.

За целта разговаряхме с Милен Братанов – завеждащ отряд “София”, началник на спасителна база “Алеко” на Витоша и председател на Инструкторския колегиум в ПСС.

Милен е повече от 20 години в редиците на ПСС – първоначално като доброволец, а от 15 години – и като щатен планински спасител.

Ако човек иска да стане планински спасител, трябва първо да стане доброволец.

bratanov_4
Планински спасители. Източник: Личен архив на Милен Братанов

Щатните спасители са малко – няколко души, които по места движат нещата на терен или административно – оправят документите. Те са първите, които излизат на терен, когато се наложи. Само те са ототризирани да управляват високопроходима техника. Но идеята на спасителната сужба е доброволчеството. 550 са доброволните спасители в страната, а щатните са 43, в това число е цялата администрация, обяснява Милен.

ВИЖ съветите на ПСС за безопасност в планината тук.
bratanov_3
Милен Братанов. Източник: Личен архив

Редът за кандидатстване 

След като подадат документи, кандидатите минават входящ изпит. После една година са кандидат-стажанти. Присъстват в отрядите, без да извършват пряко спасителска дейност – отиват в базите, понякога участват в акции, носят товар, но не работят с пострадалия. През тази една година преценяват дали това им харесва, защото първоначално изглежда доста интересно, но после се оказва, че не е за всеки.

“В този период ние пък можем да преценим дали човекът има потенциал, за да инвестираме в него време и пари, тъй като курсовете се финансират почти изцяло от ПСС – 90%, има само една минимална такса за всеки от модулите”.

bratanov_7
Повреме на обучение. Източник: Личен архив на Милен Братанов

След тази една година има зимен и летен стажантски курс, после – пак изпити, и успешно преминалите стават стажанти. През следващата година има втори модул курсове – зимен и летен, и едва след това стават планински спасители. Общо отнема около 3 години, подчертава Милен.

Предимства и недостатъци

“Много харесвам тази работа, към днешна дата не си представям да работя нещо друго и ако сега трябва да избирам, със сигурност пак бих избрал това. За мен няма по-хубава професия. Аз съм и планински водач, но планинската спасителна служба най ми приляга. Колкото до предимствата –

на хората им харесва цялата тази среда, намират приятели тук и успяват да вършат нещо полезно

Може би се чувстват по-добре така, на едно по-друго ниво в планината, защото нашето разбиране е, че планинският спасител трябва да бъде с добри планинарски възможности, да може да работи в условия, които са непосилни за обикновени планинари”.

ВИЖ за най-добрите хеликопетри за спешна помощ тук.
bratanov_2
Милен Братанов. Източник: Личен архив

Трябва да се има предвид, че доброволните спасители сами се финансират, отиват с личните автомобили, осигуряват си необходимата екипировка, дори в закупуването на служебния знак имат участие.

“Но те харесват това, искат да го правят. Имаме доста добри кандидатури, затова има лимит на хората, които можем да приемем. Например, за 3 места кандидатстват трима души, а миналата година в София дори нямахме свободно място.

Разбира се, от 32 отряда в България има региони, в които имаме проблем с хората, но това е по-скоро демографски проблем. Представете си отряд “Якоруда” – кой да стане планински спасител? Хората там се борят за поминъка си, това трябва да си осигурил, преди да можеш да се занимаваш с доброволчество. Иначе има много качествени хора там, които обаче не могат да стигнат до ПСС”.

bratanov_5
Спасяване на пострадал. Източник: Личен архив на Милен Братанов

Търсещите помощ

“Хората казват: “Вие сега, като го намерите (пострадалия – бел.ред.), трябва да му се накарате!”. Няма такова нещо – категоричен е Милен. Човекът е изпаднал в беда, той достатъчно страда и има проблеми, а ние си вършим работата. Понякога хората недооценяват ситуацията, в която се намират, и търсят помощ от ПСС, когато все още са в състояние сами да си помогнат.

ВИЖ за хеликоптерното спасяване тук.

ПСС

И тук идва ролята на хората, които работят в Централен денонощен пост – те са истински професионалисти и добре успяват да отсеят тези случаи, да им помогнат в първите минути след подаване на сигнала, да ги насочат по телефона, да ги извадят от ситуацията. Почти не се стига до случаи, в които планинските спасители да участват, без да е необходимо.

Понякога се случва да съдействат на други служби – полиция, пожарна, в издирване на хора. Към БЧК има група, която се занимава с предотвратяване на бедствия, аварии и катастрофи от големи мащаби – там е групата за спасяване с кучета от ПСС.

bratanov_6
На скали. Източник: Личен архив на Милен Братанов

Какъв е най-прекият път до ПСС при инцидент в планината?

Милен: Единствено телефон 112. Лично позвъняване или в база не решава въпроса.

Ако човекът не може да опише къде се намира?

Милен: Ние ще му помогнем. Винаги успяват да опишат. Всъщност, най-големият проблем за нас е достигането до пострадалия, да го намерим къде точно е. Няма проблем за скални акции, лавинни, мащабни – това не ни притеснява. Проблемът е да го локализираме. Когато със съвременните средства те успяват да изпратят координати, да се позиционират по някакъв начин – дори екранна снимка с пин на някоя карта, това работи доста добре.

В акция. Източник: ПСС

Застраховките

“Дали има, или няма застраховка – ще му бъде оказана помощ. Ние не ги питаме, когато подават сигнала, дали имат застраховка. Това е административен въпрос, който впоследствие се решава. Лично аз съветвам хората да се застраховат. И най-ниската застраховка ни върши работа – разбира се, колкото е по-добра застраховката, колкото повече неща включва, толкова по-добре.

Към днешна дата няма спасяване от въздух, но ще дойде и този момент, когато хората ще започнат да мислят по-сериозно по този въпрос, за застраховките.

Ако все пак човек няма застраховка?

Милен: Сам си покрива разходите по спасяването – както е навсякъде по света. Цените са публикувани на сайта на ПСС.

ВИЖ за планинските застраховки тук.

Освен по темата за хеликоптерното спасяване, какво друго има нужда да се промени като условия?

Милен: В интерес на истината, смятам, че условията на труд са доста добри, не сме лишени от нищо, имаме абсолютно всичко – техника, бази, дори курсове, обучение, всичко е осигурено към днешна дата. Въпреки че бюджетът, който е гласуван за планинско спасяване, не достига, ние успяваме да намираме начини за дофинансиране на службата и наистина имаме съвременна техника, моторни шейни за бързо стигане в планината в зимно време, извън ски пистите, добре оборудвана техника в лятно време.

Необходимите качества

Трябва специално състояние на духа, тъй като времето, което хората отделят, е много. От 52 седмици в годината те имат 13 съботи и недели, в които са дежурни – това са 26 дни от годината. Не е малко – една четвърт от свободните съботи и недели.

Снимка: ПСС, Отряд Банско
Снимка: ПСС, Отряд Банско

Сами можете да си представите какви трябва да бъдат качествата, за да се мотивира човек да прави това нещо. А всички хора, които са там, са доста дейни – скиори, планинари, във всички сфери на аутдор заниманията и спортовете, за които може да се сети човек. Успяват да съвместяват ПСС с хоби, семество, работа. Има всякакви – от дърводелци и строители, до лекари, банкери и адвокати.

Отделно, като чисто физически и спортни качества – трябва да бъдат в добра форма, иначе няма как да влязат при нас, казва Милен.

ПСС
Обучение по планинско спасяване. Източник: ПСС

“Все още държим много на ските, тъй като това е основен планинарски похват и начин на придвижване – бързо надолу и лесно и стабилно нагоре, без да има проблеми със снежната покривка. Катерачните умения са плюс, трябва да бъдат добре запознати с алпийската техника. Да имат планинарска култура”.

ВИЖ как можеш да подпомогнеш ПСС тук.

В периода 1-ви февруари-31-ви март 2021 г. Boleron стартира кампания в помощ на Планинската Спасителна служба, като пълната стойност от всички планински застраховки бяха дарени на институцията. В рамките на два месеца каузата успя да събере 5669,16 лв.

 

 

 

 

Сподели

0Shares
0 0

2 КОМЕНТАРИ

  1. Хубаво интервю. Само това, че имаме всичко необходимо като техника и екипировка от къде го измислихте не зная. Или може би само в отряд Сандански нещата са толкова зле. Няма да навлизам в детайли, просто София не е България. Създавате грешно впечатление в хората.

  2. Статията ни е базирана на информацията, която ни е подадена от сертифициран планински спасител. Искрено се надяваме във всеки български отряд да има необходимата техника и екипировка за спасяването на човешки живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.