Повишена лавинна опасност в планините

0
 

Сподели

Shares
Лавина
Снимка: snowcollegenews

След голямото чакане, същинската зима започна. Условията за ски и туризъм в планините обаче крият опасности. Тъй като през последните месеци, вместо очакваното студено и снежно време, температурите бяха високи, основата на снега, който се натрупва в момента, не е стабилна. В същото време снеговалежът, който започна да се натрупва в петъчната вечер на 15 януари, е обилен и създава условия за лавини. Като добавка, във високите части на планините има и бурен вятър. За опасностите в зимната планина вече започнаха да предупреждават и от планинската спасителна служба (ПСС) и Българската асоциация за ски свободен и екстремен стил (БАССЕС).

Снимка: ПСС, Отряд Банско
Снимка: ПСС, Отряд Банско

ПСС публикува следната информация за актуалната обстановка в планините: „Времето във високите части на планините е неподходящо за туризъм. Силен до бурен вятър, обилен снеговалеж. Снегът е неравномерно разпределен, на подветрените склонове с изложение север, североизток и изток са се образували снежни дъски. По туристическите пътеки се редуват навеища със заледени места. Препоръчително е да ползвате снегоходки, ски, гети, щеки, да следвате зимните маркировки или да преоцените плановете си. Снежната покривка е малка за извън пистово каране, освен в подветрените улеи, където навявките са нестабилни. Не навлизайте в тези лавиноопасни зони в търсене на снега.“

От БАССЕС също предупреждават за опасност от лавини: „При прогнозираните неколкодневени, обилни снеговалежи очакваме сериозно повишаване на лавинната опасност. Подхождайте с голямо внимание към местата, на които възнамерявате да карате и избягвайте широки и открити склонове във високите части на планината. Моля, отчитайте факта, че през изминалата седмица се наблюдаваха нестабилни слоеве в снежната покривка, навявки и дори спонтанно паднали лавини на източните склонове в Рила и Витоша.“

Боровец, Виктор Троянов
Боровец. Фотограф: Виктор Троянов

Всекидневна актуална информация можете да получавате от интернет страницата на БЧК – Планинска спасителна служба или от дежурния планински спасител в централата на БЧК – тел. 963 2000. За актуалните условия в зимните курорти можете да се информирате в реално време от уеб камерите на сайта на ПСС: уеб камери.

Ако тръгвате към планината, правете го в райони, които познавате и за които знаете, че не са лавиноопасни в момента. Носете със себе си и необходимата лавинна екипировка със задължителните „пипсове“, лавинни сонди и лопати. Указанията за планинска безопасност от ПСС можете да видите тук.

Препоръчваме да си свалите и новото приложение за телефони, което позволява бърза връзка с ПСС. То изпраща точните ви координати чрез есемес и така можете да сигнализирате при инцидент и да бъдете локализирани по-лесно. Повече за безплатното приложение можете да научите от тук.

ПСС

Още полезна информация за лавини:
Зимни фрийрайд съвети: Каква екипировка да вземем
Материал на ПСС за лавинна безопасност
Търсене на затрупан от лавина

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.