Планинската застраховка – какво трябва да знаем за нея?

Няколко важни момента, на които да се спрем, преди да изберем каква планинска застраховка да сключим

0
 

Сподели

Shares

Преходите в планината и приключенските активности сред природата са сред любимите ни занимания. Напоследък се наблюдава как все повече хора изпитват влечение по тези дейности и смело поемат към нови предизвикателства в живота си. Небеизвестен факт обаче е, че те крият рискове в себе си и неведнъж сме ставали свидетели на инциденти от различно естество. Това, разбира се, не означава, че не трябва да бъдем активни, но е ясен показател, че е хубаво да вземем предварителни мерки, които да ни спестят много тревоги след това.

Един от начините да се случи е като си направим планинска застраховка,

а вече това е много лесно с първият онлайн застрахователен брокер Boleron.

Планинска застраховка

Когато чуем за тази услуга, сред често появяващите се въпроси е дали изобщо има смисъл от нея. Тя, разбира се, не гарантира, че няма да се случи инцидент с нас, но със сигурност ще ни спести много разходи след това. И това обикновено се случва за сметка на минимална сума, която влагаме в нея, когато я сключваме. Много въпроси относно услугите, които предлага застраховката, обаче често остават неясни за потребителите и те не знаят каква е помощта, която може да им се окаже на база избрания от тях продукт. В следващите редове ще се спрем именно на най-основните.

Покрития

Когато се запознаваме с планинската застраховка на конкретна фирма, едно от нещата, които виждаме, е какви разходи ще покрие тя при евентуален инцидент.

Издирвателните и спасителни акции, както и долекарската помощ, са основни за всички видове планинска застраховка. Тези операции се извършват от Планинска спасителна служба към БЧК.

Освен планинската застраховка, може да изберете застраховка екстремни спортове, което означава, че посочените издирвателни и спасителни операции могат да се случат и в немаркирани терени. 

Планинска застраховка

Най-честото объркване сред хората е, че планинската застраховка покрива и последващо медицинско лечение като операции, възстановяване и рехабилитация. Различните компании имат различни опции и трябва да сме наясно дали съответната покрива именно услуги като тази.

Важен е моментът и за какво покритие заплащаме на застрахователя.

Минималната сума е в размер на 1000 лв. и достига до 30 000 лв.

Това означава, че ако се застраховаме за 2000 лв., при нещастен случай, застрахователят ще изплати точно толкова, макар и да се налагат повече средства за операцията. Затова, когато преценяваме кое покритие е най-адекватното в нашия случай, можем да проверим ценовата листа на ПСС, която дава информация коя помощ колко струва. 

Планинска застраховка

Важно е да вземем всички тези аспекти под внимание, защото в някои от случаите се налага и спасителна операция с хеликоптер. А тази услуга е от най-скъпите – 3000 лв. на час, като това са разходите само по хеликоптера. В тях не са включени допълнителните такси за специалистите, които участват в акцията.

Припомняме, че в началото на пролетта, кампанията на Boleron в период от 1-ви февруари до 31-ви март 2021 г., събра 5669,16 лв., които отидоха в като дарение на Планинската Спасителна служба.

Кои спортове покрива застраховката екстремни спортове?

Застраховката предлагана от Boleron, покрива спортовете:

  • Планинско колоездене
  • Ски спускане и сноуборд по необработени ски писти
  • Парапланеризъм
  • Скално катерене и алпинизъм с използването на обезопасителни мерки
  • Любителски състезания по ски бягания и биатлон, сноукайт и други, съответстващи по степен на риск на изброените
  • Планински преходи извън маркирани и утвърдени туристически маршрути

Планина, преходВъзстановяване на разходи

Възстановяването на разходи от случил се инцидент зависи от политиката на компанията. Някои от тях изискват пострадалият да заплати на ПСС, след което му възстановяват средствата. Други застрахователни дружества се разплащат директно.

Важно е да се отбележи, че повечето компании изискват да бъдат уведомени за конкретния инцидент в рамките на 24 часа, иначе могат да откажат плащане.

Планинска застраховка

Срок и начин, по който се сключва застраховката

Срокът, за който можем да сключим планинската си застраховка, зависи от предпочитанията ни и от периода, в който ще бъдем активни. Опциите са няколко и варират от няколко дни, до седмица, месеци или година

Най-хубавото е, че вече имате възможност да сключите застраховката си изцяло онлайн. Boleron е първият български застрахователен брокер, който предлага закупуване и управление на застраховки през мобилно приложение на всички видове застраховки и с три клика застраховката вече е на телефона ви в с цена в реално време.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.