Планинската застраховка – какво трябва да знаем за нея?

Няколко важни момента, на които да се спрем, преди да изберем каква планинска застраховка да сключим

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Преходите в планината и приключенските активности сред природата са сред любимите ни занимания. Напоследък се наблюдава как все повече хора изпитват влечение по тези дейности и смело поемат към нови предизвикателства в живота си. Небеизвестен факт обаче е, че те крият рискове в себе си и неведнъж сме ставали свидетели на инциденти от различно естество. Това, разбира се, не означава, че не трябва да бъдем активни, но е ясен показател, че е хубаво да вземем предварителни мерки, които да ни спестят много тревоги след това.

Един от начините да се случи е като си направим планинска застраховка.

Планинска застраховка

Когато чуем за тази услуга, сред често появяващите се въпроси е дали изобщо има смисъл от нея. Тя, разбира се, не гарантира, че няма да се случи инцидент с нас, но със сигурност ще ни спести много разходи след това. И това обикновено се случва за сметка на минимална сума, която влагаме в нея, когато я сключваме. Много въпроси относно услугите, които предлага застраховката, обаче често остават неясни за потребителите и те не знаят каква е помощта, която може да им се окаже на база избрания от тях продукт. В следващите редове ще се спрем именно на най-основните.

Покрития

Когато се запознаваме с планинската застраховка на конкретна фирма, едно от нещата, които виждаме, е какви разходи ще покрие тя при евентуален инцидент.

Издирвателните и спасителни акции, както и долекарската помощ, са основни за всички видове планинска застраховка. Тези операции се извършват от Планинска спасителна служба към БЧК.

Много от планинските застраховки предлагат и допълнителната опция есктремни спортове, което означава, че изберем ли я, посочените издирвателни и спасителни операции могат да се случат и в немаркирани терени. В тази услуга е включено покритие от 3000 лв. за спасителни операции с хеликоптер, което е отделно от основната застрахователна сума.

Планинска застраховка

Най-честото объркване сред хората е, че планинската застраховка покрива и последващо медицинско лечение като операции, възстановяване и рехабилитация. Различните компании имат различни опции и трябва да сме наясно дали съответната покрива именно услуги като тази.

Важен е моментът и за какво покритие заплащаме на застрахователя.

Минималната сума е в размер на 1000 лв. и достига до 30 000 лв.

Това означава, че ако се застраховаме за 2000 лв., при нещастен случай, застрахователят ще изплати точно толкова, макар и да се налагат повече средства за операцията. Затова, когато преценяваме кое покритие е най-адекватното в нашия случай, можем да проверим ценовата листа на ПСС, която дава информация коя помощ колко струва. 

Планинска застраховка

Важно е да вземем всички тези аспекти под внимание, защото в някои от случаите се налага и спасителна операция с хеликоптер. А тази услуга е от най-скъпите – 3000 лв. на час, като това са разходите само по хеликоптера. В тях не са включени допълнителните такси за специалистите, които участват в акцията.

При ски спортовете

Когато избираме услуга за ски спортовете е важно да имаме предвид терена, за който се застраховаме. Това означава, че ако имаме покритие за каране по писти, застрахователят няма да плати, ако се случи инцидент извън тях. В такъв случай можем да се спрем на опцията екстремни спортове, за да сме сигурни, че компанията ще покрие разходите по злополуката. 

Планинска застраховка

Друг важен момент е, че в картата за достъп за лифтовете и влековете в зимните курорти има включена застраховка. Тя се отнася до инциденти, които се случват на съответните съоръжения.

Възстановяване на разходи

Възстановяването на разходи от случил се инцидент зависи от политиката на компанията. Някои от тях изискват пострадалият да заплати на ПСС, след което му възстановяват средствата. Други застрахователни дружества се разплащат директно.

Важно е да се отбележи, че повечето компании изискват да бъдат уведомени за конкретния инцидент в рамките на 24 часа, иначе могат да откажат плащане.

Планинска застраховка

Срок и начин, по който се сключва застраховката

Срокът, за който можем да сключим планинската си застраховка, зависи от предпочитанията ни и от периода, в който ще бъдем активни. Опциите са няколко и варират от няколко дни, до седмица, месеци или година. Най-хубавото е, че голяма част от застрахователите дават възможност процедурата да се случи и онлайн. 

Вече има и компания, която предлага гъвкавост в избора за времетраене на застраховката. Ако сме активни през уикенда, но сме я сключили за цяла година, можем да я активираме само за този период и след това да го направим отново, когато решим, че ще ни потрябва пак.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.