Strava клуб Велинград ALCALIA: Вдъхнови се за спорта!

Как да бягаме и защо да се присъединим към новото спортно семейство в онлайн платформата, ни разказват - Михаил Великов, член на клуба и ултрамаратонецът Краси Георгиев

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Виктор Троянов

Спортуваш ли достъчно? Водиш ли активен начин на живот? Преоткриваш ли себе си чрез движението, във всяка една негова форма? Ако отговаряш положително, новият клуб Велинград в платформата Strava e точно за теб и за всички, които обичат да тестват възможностите си.

Какво е Strava клуб Велинград ALCALIA

Спортуващи, вече има ново място, където да може да  отразявате, мотивирате и практикувате любимите си активности с възможност те да бъдат видeни и от други с вашите интереси. Стартирал в началото на лятото, създаден от минерална вода Велинград ALCALIA с една основна цел – да създаде общност от aктивни хора, които взаимно да обменят опит чрез постигнати спортни резултати. 

Клуб Велинград ALCALIA
Снимка: Виктор Троянов

Клубът е за всички, които искат да спортуват и за които спортът е начин на живот. Можеш да си активен с всякакъв вид спорт като основният фокус на платформата е бягането. Ментор на клуба е ултрамаратонецът и дългогодишен посланик на марката – Краси Георгиев, който ще съветва начинаещи и напреднали за постигането на по-добри резултати.

Защо да стана член на клубa

Бягащите ще могат да открият разнообразие, нови маршрути и мотивация да продължават напред към своето спортно израстване. И освен с хора от клуба, ще може да почерпиш и от опита на Краси. 

Клубът вече има два създадени маршрута в София, по които всеки тичащ може да изпробва своите възможности. Предстои създаването на маршрути за начинаещи и за напреднали, както и спортни предизвикателства в бягането от Краси всеки месец.

Клуб Велинград ALCALIA

Снимка: Виктор Троянов

Как да се присъединя 

За да станеш част от спортната общност и да срещнеш съмишленици по пътя към по-пълноценен и деен начин на живот, е необходимо да направиш своята регистрация в онлайн платформата „Strava“, след което да се присъединиш към Strava клуб Велинград АLCALIA. В него ще можеш да сравняваш спортните си постижения с други активно спортуващи и да постигаш целите си.

Клуб Велинград ALCALIA
Снимка: Виктор Троянов

Бягането като начин на живот

Разговаряме с Михаил Великов, един от членовете на Strava клуб Велинград ALCALIA, и с ментора в клуба – ултрамаратонецът Краси Геогриев. Те ни разказват как да се мотивираме да спортуваме, какво трябва да знаем преди да избягаме следващия си километър и кое ги кара да станат част от новата спортна общност.

Клуб Велинград ALCALIA
Михаил Великов /Снимка: Виктор Троянов

Кога откри, че бягането е за теб?

Михаил: Като дете имах проблеми с килограмите и исках да отслабна. Започнах да спортувам най-различни неща. Карал съм колело, тичал съм в парка, посещавал съм фитнес зали… След време загубих мотивация. По време на пандемията срещнах моята приятелка, благодарение на която отново започнах да тичам. Бягането сплотява нашата връзка като често излизаме да спортуваме заедно.

Спомням си първото си бягане, след паузата през май месец, миналата година. Излизам супер мотивиран и тичам, тичам и си мисля, след това как съм избягал поне 5 км. Поглеждам си приложението и разбирам, че всъщност съм бягал само 2 км. Но това не ме демотивира. Напротив, даде ми още по-голям хъс.

Клуб Велинград ALCALIA
Краси Георгиев/ Снимка: Виктор Троянов

Краси: Открих бягането в по-късен етап на своя живот и мога да кажа на всички, които тепърва започват с него – направете първата крачка още днес!

Кои са проблемите, пред които се изправя един бегач?

Михаил: Има дни, в които ми е трудно да стана от леглото, да си обуя обувките и да изляза. Сутрин ставам и усещам, че мотивацията ми е ниска, и си намирам оправдания. Просто се чувствам недоспал. В тези моменти се обажда треньорският ми глас и ми казва: „Стегни се и излез.“ Преодолявам мързела си, като си припомня как се чувствам, след като съм бягал 5-6 км.

Клуб Велинград ALCALIA
Снимка: Виктор Троянов

Краси: Направи първата крачка! Възможно е понякога да се чувстваш недоспал сутрин и да смяташ, че не си в кондиция. В такива моменти излез от вкъщи и започни да тичаш – веднага ще се разсъниш и мотивираш отново.

Необходимо ли е да се разтягаме преди и след всяко бягане?

Михаил: Аз съм тежък на килограми и за мен разгрявката преди и след тренировка е изключително важна, защото често изпитвам болки в коленете по време на тренировка. Като още сравнително начинаещ бегач, мобилността ми е слаба и е необходимо да подготвя мускулите и ставите си за натоварването.

Клуб Велинград ALCALIA
Снимка: Виктор Троянов

Краси: Проблемите, които изпитваш с коленете, не са от бягането, а коленете са ти слаби. Това само ти показва, че имаш нужда да заздравиш коленете си.

Разтягането е вечната полемика за бегачите. 50% казват „не“, 50% казват – „да“. Според мен не винаги е необходимо, защото ако тичаш 5-10 км, няма особено значение дали си разгрял преди това. Така или иначе, тръгваш с едно темпо, после увеличаваш и вече си се разтегнал. Разбира се, ако ще бягаш 100 м спринт е препоръчително да загрееш, защото лесно можеш да се контузиш.

Има ли някакви специални техники за правилно бягане, така че да не вредим на тялото си?

Краси: Всеки си е индивидуален и няма конкретна универсална техника за успех. В началото може да ти е трудно, но постепенно мускулите ти ще свикнат на натоварването. Ако нямаш медицинска травма, няма причина да не тичаш, заради слабостта, която ще усещаш в първите избягани километри. Съветът ми е всеки да намери своя стил на бягане и да усеща удоволствието от него. 

Клуб Велинград ALCALIA
Снимка: Виктор Троянов

Тичането с правилните маратонки също е едно от нещата, които не трябва да подценяваме. Необходимо е да намериш най-удобните за теб, според нуждите на краката си.

Има три вида бягане, спрямо походката ни  – неутрално, когато ходилото ти е в права позиция, пронация – когато вътрешната част на ходилото поема тежестта при стъпване, т.е. глезенът се насочва откъм страната на палеца, и супинация – когато външната част на ходилото поема тежестта при стъпване, т.е. глезенът се насочва откъм малкия пръст на ходилото. Проблеми, причинени от неподходящи обувки, спрямо анатомията на крака ти, често могат да се пренесат нагоре по тялото – кръст, гръб и т.н.

Затова е важно да намериш подходящите маратонки, за да си спестиш риска от травми и болки.

Клуб Велинград ALCALIA
Снимка: Виктор Троянов

Как и по колко вода пиете, докато бягате?

Михаил: Сутрин пия една чаша вода, отивам да тичам и като се прибера, пия още една чаша. По време на тичането на кратки разстояния не консумирам вода. При бягане на дълги разстояния пия повече.

Краси: Лично аз не си нося вода, докато тичам, особено в София, където има чешмички за вода навсякъде. Пиенето на вода хидратира тялото, но е важно докато бягаш, да я пиеш на малки глътки, а не да се наливаш, защото ще ти прилошее. Друго важно е да добавяш към водата си електролити, лимон или дори сол, за да не губиш ценни минерали, потейки се от физическата активност. Препоръчвам и приема на магнезий, тъй като тялото ни го произвежда в малки количества, а той е важен за бързото възстановяване на ставите и мускулите.

Клуб Велинград ALCALIA
Снимка: Виктор Троянов

Защо сте част от Велинград ALCALIA клуб?

Михаил: В клуба виждам другите как спортуват и се мотивирам и аз да го правя. Откривам съмишленици и приятели, с които имаме сходни цели и знам, че не съм сам в това. Исках да намеря и идеи за нови маршрути, да видя къде бягат другите.

Краси: Хубаво е да виждаш как все повече хора се интересуват от активния начин на живот и създават общност, в която да обменят съвети и вървят заедно към успеха. Радвам се, че мога да бъда ментор в клуба и да споделя опита си със спортуващите.

Клуб Велинград ALCALIA
Снимка: Виктор Троянов

Краси, ти ще предизвикваш всеки месец хората от клуба в състезания с различни цели и маршрути. Какво да очакваме?

Краси: Предвиждам достъпни за всички надпревари, които ще включват различни по тип бягания в разнообразни места и маршрути. Също така, ще има и кондиционни тренировки – на всеки километър определен брой клекове, лицеви опори и др. Искаме да предизвикаме и начинаещи, и напреднали. Заедно със STRAVA клуб Велинград АLCALIA планираме игри с награди и полезни съвети за спортуващите. Целта ни е да дадем възможност за комуникация на активните, за да вървят напред.

Включи се в клуба и превърни спорта в част от живота си! Стани част от голямото семейство на атлетите в клуб Велинград ALCALIA и не забравяй да хидратираш тялото си, като винаги имаш минерална вода Велинград ALCALIA под ръка!

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.