Boleron Travel Strories: Шест приключенски фестивала, които предлагат от всичко по много

Активности и приключения по въздух, суша и вода - за хора с горещи сърца

0
 

Сподели

Shares
Unlimited Festival - Gwendal Le Flem
Unlimited Festival, снимка: Gwendal Le Flem

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път отскачаме до няколко приключенски дестинации, в които забавлението и адреналинът гарантирано ще изпълнят душата на всеки любител на екстремното.

3, 2 ,1.., екшън! Представяме ви 6 от любимите ни фестивали по света, свързани с приключенски спортове. Те са пристрастяващи и атрактивни, и разказват не само за красотата на приключенията, но и за силата на обединението на хора от целия свят.

Тези събития ни предлагат от всичко и по много – активности по въздух, земя и вода, много веселие и възможност за проява на самия себе си и свободния дух. Ето кои са те:

Veko Extreme Sports Festival – най-големият фестивал за екстремни спортове в света

Знаете ли коя е столицата на екстремните спортове и адреналина в Норвегия? Градът се казва Вос и е домакин на най-големия фестивал за… познайте какво. Екстремни спортове, разбира се. Къде, ако не Норвегия? Какво, ако не приключения след приключения? Рафтинг, планинско колоездене, скейтбординг, парашутизъм. И то сред зашеметяващата с красотата си норвежка природа.

Veko Extreme Sports Festival
Veko Extreme Sports Festival, снимка: Martin Butler

Фестивалът се провежда всяка година в рамките на една седмица през лятото и събира световноизвестни атлети, както и любители на различните спортове, които обменят опит и идеи помежду си, докато практикуват любимите си занимания. Програмата на Veko Extreme Sports Festival е голяма, разнообразна и предлага активности не само за професионалните атлети, а и за всички любители на екстремните спортове, включително и най-малките приключенци. А какво би бил един фестивал и без концертна част? За радост организаторите не ни карат да гадаем, защото концертите са неизменна част от цялото преживяване. Забавлението за всички е гарантирано!

В историята на Veko Extreme Sports Festival има и българска следа. През 2015 г. българският парапланерист Веселин Овчаров, заедно с партньора си Ондрей Прохазка от Чехия, победи във фрийстайл категорията „Експрешън сешън“, а в дисциплината акро соло Весо Овчаров грабна бронзовия медал.

Lander’s International Climbers’ Festival – международен фестивал на катерача

Отскачаме за момент извън пределите на Европа, за да се присъединим към Международния фестивал на катерача и да си припомним колко много обичаме катеренето.

Много катерене, много нови приятели, йога, презентации, парти! Програмата на фестивала изобилства от активности и е създадена с мисия. Мисията да обединява. Да сплотява хора с различен характер, различно ежедневие, борби и светоусещане, но всички споделящи една страст – катеренето.

Lander’s International Climbers’ Festival - приключенски фестивали
Lander’s International Climbers’ Festival, снимка: Matt Wendling

Фестивалът се провежда ежегодно в рамките на 5 дни през юли в град Лендър, щата Уайоминг. Той се реализира от повече от 25 години и е едно от най-старите събития, които събират катераческата общност на едно място, за да сподели на един глас колко важни за живота ни катеренето и свободният дух.

И тъй като сме на вълна катерене, няма как да не се сетим и за Петцел Рок Трип – още един динамичен фестивал, който подобно на Международния фестивал на катерача, събира общността на едно място, но на различни локации всяка година. Част от вълнуващия тур през 2014 г. беше и България.

Chamonix Unlimited Festival

Няма как да сме по-съгласни, че името на фестивала много добре кореспондира на възможностите ни за забавление. Да, те са безгранични, каквито са и по време на Chamonix Unlimited Festival. Партита под звездите и то на голяма надморска височина, а през деня цял ден каране по пистите на Шамони. Да, май има определение за пълно щастие.

Chamonix Unlimited Festival се провежда в рамките на 6 дни през април и наистина е безграничен. Един ден имате възможност да слушате любимите си песни в района на Егий дю Миди, а на следващия локацията ще е различна и също толкова запомняща се. Вече знаем какво искаме да правим през април. А вие?

Snowbombing
Snowbombing

Snowbombing

И за да допълним спектъра от възможности с още нюанси, веднага споделяме и за Snowbombing. Още един фестивал в сърцето на Алпите, този път Австрийските, който вдига много високо летвата с много каране на ски и сноуборд и много музика в програмата си. Точно като Chamonix Unlimited Festival. Snowbombing също се провежда април и е един от най-готините начини да съчетаем каране, музика и природа. Изборът става все по-труден, нали?

Midnight Sun River Festival

Да отпразнуваме буйните реки и дивата природа на Исландия? Категорично да! А най-хубавото е, че има кога и как. Midnight Sun River Festival е специалният поздрав на местните за всички хора, в чиито вени тече приключенска кръв и които се чувстват най-добре сред природата, в компанията на съмишленици.

Midnight Sun River Festival, Rafting
Rafting, снимка: Midnight Sun River Festival

Фестивалът се провежда за два дни през юни. Началото му поставя рафтинг приключение, което се случва веднъж в годината – спускане до един от най-красивите и отдалечени речни каньони в Исландия. Във втория ден в програмата се включва и състезание по каяк, което е съобразено с възможностите на всички състезатели. Разбира се, допълваме в преживяването още незабравими моменти като жива музика край огъня в къмпинга. Истинска идилия, която не е за пропускане.

Международен фестивал на екстремните спортове в Монпелие, Франция

Дисниленд на екстремните спортове. Е, след като чухме да описват Международния фестивал на екстремните спортове в Монпелие по този начин, няма как да не ви разкажем за него. Освен второто най-голямо събитие във Франция след Тур дьо Франс, фестивалът е най-мащабното мероприятие за фрийстайл спортове в Европа. BMX, скейт, уейкборд, паркур, брейк танци са само част от активностите, които предизвикват най-големите фрийстайл маниаци да покажат уменията си.

Международен фестивал на екстремните спортове в Монпелие, Франция
Международен фестивал на екстремните спортове в Монпелие, Франция / снимка: FISE

Фестивалът се провежда всяка година през май и е с вход свободен за всички, които искат да надникнат в необикновения свят на екстремните спортовете. И точно затова традицията повелява центърът на Монпелие да събира над 600 000 зрители, които се наслаждават на най-добрите сред най-добрите във фрийстайл спортовете.

А кои са любимите ни български фестивали?

Разбира се, че и в България има с какво да се похвалим. Традициите ни в приключенските спортове не са от вчера или днес, а отпразнуването на страстта ни към тях се случва в различни формати през годините. Ето и кои са най-запомнящите се:

В годините до 2011, Exit Extreme Fest, провеждащ се на Казичане е първият голям екстремен фестивал в България. Събира много широко разнообразни фрийстайл спортове, музика и улична култура.

X point в Приморско е сред най-мащабните фестивали, случвали се в България. Състезания по Акробратичен парапланеризъм, боулдър катерене, кайтсърф регата, слаклайн събраха някои от най-известните свтовни имена в тези спортове по време на двете издания на феста през 2013 и 2014 г. Още много демонстрации в спортове като ролери, скейт, сърф, уейкборд и парапланеризъм популяризираха идеята на събитието за практикуване на екстремни спортове. Музикалната програма вечер е не по-малко впечатляваща с гости като stereo MC’s, Stanton Wariars, Timewriter и много други.

Въздухария
Въздухария

Въздухария. По името ще го познаете. Да, фестивалът събира хората птици край Сопот, за да се насладят заедно на спорта, който практикуват и да покажат на всички останали колко красив е парапланеризмът. Освен парапланеризъм по време на фестивала можете да практикувате и много други активности, а вечер има музикална програма. Макар и с няколко пропуска през годините, фестивалът се провежда от 2011 година и до 2017 има 4 официални издания. През останалите години досега, макар и без организация, в началото на септември се случва неофициална среща на летящите в небето над Сопот.

Outdoor & White Water Fest – събитието, с което всяка година поставяме начало на рафтинг сезона. Състезания и активности за любители събират ентусиасти в Кресненското дефиле, които практикуват любимите си занимания във водата, въздуха и земята. Работилниците, дискусиите по различни теми, свързани с природата, както и вечерната програма с музика край лагерния огън, правят фестивала незабравимо и незаменимо в българския календар на екстремните спортове събитие.

И тъй като приключенското в нас никога не заспива, очакваме с нетърпение следващите фестивали в България, които ще ни предизвикат да правим това, което умеем най-добре – да се наслаждаваме на живота и екстремните спортове.

Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.