Петър Морчев – създателят на легендарния SurfShop Burgas: „Сбъднах една моя голяма мечта!“

За водните спортове, развитието им в България и как се създава най-големият сърф магазин на Балканите

0
 

Сподели

Shares

Срещаме се с Петър Морчев, познат ни като лицето зад SurfShop Burgas – мястото, където може да намериш всичко за водните спортове у нас, да се сдобиеш с качествена екипировка, да избираш между голям асортимент продукти и да се довериш на съвета на екип професионалисти, които няма да останат безразлични към желанията ти.

А всяка година магазинът се мести за пет дни столицата на специално сърф изложение.

Собственикът на най-голямото сърф пространство на Балканите се занимава с продажба на сърф екипировка от 1995 г., от 1998 г. има магазин, баща е на СЕДЕМ деца и определено е „яхнал“ вълната на собствения си живот.

В специално интервю за 360°, Петър Морчев ни разказа повече как се побеждава конкуренцията, къде се намира кайт сърфа у нас и кои са най-новите тенденции във водните спортове.

Петър: Софиянец по рождение, бургазлизлия по призвание. Учил в Механотехникума в Бургас, по професия инженер. От 1998 г. се занимавам с продажба на екипировка, тогава само уиндсърф, и с течение на времето бизнеса ми се разшири, до днес, когато продавам всичко за водни спортове като собственик на SurfShop Burgas. Магазинът е един от основните вносители на екипировка за водни спортове и какъвто и нов спорт да излезе сме актуални.

В личен план съм баща на седем деца, на възраст между 8 и 28 години. В момента живеят на Канарските острови, Фуертевентура. Там участват в състезания по sup – този спорт там е силно развит. Синът ми Ян и дъщеря ми Росана са многократни шампиони по sup на вълни, които достигат между 2 и 4 метра. Маканичо е домашният им спот. Росана многократна шампионка по уиндсърф и колкото и пъти да е участвала дори в състезания по кайт сърф, е първа. За съжаление, се оказва потърпевша в пърия случай на умишлено нападение с кайт, завършил с осъдителна присъда.

ВИЖТЕ:Трябва да прочетеш това, ако си решил да караш сноукайт

360°: Кога и как започнахте да се занимавате с уиндсърф / кайт сърф? 

Петър: През 1995 година в Албена започнах да се занимавам с уиндсърф. Ние бяхме ветроходци. Ходехме състезания с Нефтохимик и на едно от тях имаше сърф база. Тогава един от организаторите даде на бедните момченца да покарат и така се запалих.

Искам да отбележа, че в България са се провеждали брутални регати с по 100-200 човека, занимаващи се с уиндсърф много преди мен. Тръгвали са от Калиакра и са стигали до Царево, което по онова време е било доста рисковано.

През 2003 година започнах да се занимавам с кайт. Беше различно изживяване, поради което бавно набираше скорост сред карачите на уиндсърфа. Но през 2012-2013 г. се случи очакваното  – същински бум на кайта, който започна да измества уиндсърф в България. В началото беше много опасен спорт. На самият сак на хвърчилата имаше надписи от типа на „Внимание – опасно за живота“ и едва ли не, ни казваха, че този спорт ще ни убие. С течение на времето обаче, сигурността и популярността му нарастна. Хората започнаха да го приемат по друг начин. И с право – кайтът е много по-лесен от уиндсърф, за него се изисква много по-малко енергия и по-малко сила, за да започнеш да справиш тигели.

360°: Как се е развил кайт сърфа в България през годините?

Петър: Както вече споменах, в началото кайтовете бяха много опасни. Аз съм се учил на кайт без сейвти през 2003 година. Първият бар беше 1 метър широчина. С времето се появиха системи за сигурност, подобряването на технологиите и материалите също оказаха влияние.

През 2007 година организирахме първото състезание по фрийстайл, което беше много вълнуващо. Тогава то се печели от Красимир Карталов от Поморие, а 13 години по-късно същият формат отново бе спечелен от него.

Един от първите оргнизатори на кайт състезанията беше Валентин Николов, който вярваше, че ще може да се развива като международен и олимпийски спорт и тогава започна да организира състезания, включени в календара на Федерацията по ветроходство.

През 2007 година Българската федерация по ветроходство изпрати четирима човека на състезание в Каляри, а Бургаски морски клуб, предостави екипировка на състезателите. Стилът на каране там беше олимпийски – движиш се много срещу вятъра, дъските са по-специфични, крилата са по различни. Специално купихме 4-5 крила, за да може състезателите да са равностойни. И това състезание беше преломният момент, в който започнах да се занимавам активно с кайт на високо ниво.

За да практикуваш тези спортове трябва много силна финансова подкрепа. Материалът е най-евтниното, следват треньори, тренировки, пътувания…

Един от първите райдъри на SurfShop Burgas е Александър Бачев, тогава беше в началото на неговата кариера, но понеже потребностите му станаха по-големи, се наложи да се премести в друг клуб. Първите му сериозни тренировки бяха с италианския национален отбор, лично съм го возил дотам и направих всичко възможно да се чувства удобно.

360°:Работиш с много клубове и инструктори, имаш цялостен поглед. Какво е мнението ти за сцената в България? Кои би отбелязал, ти лично, със заслуги за развитието на сцената?

Петър: Клубовете и кайт училищата са две много различни неща. Клубовете се занимават основно със спортната част и подготовката на спортисти, докато училищата наблягат на самото техническо обучение на материята.

Най-известнитеклубовете у нас са Бургаски морски клуб и Яхт клуб Черноморец. Освен тях има още няколко, сред които Общински младежки клуб „Циклон“ – клубът на Александър Бачев и един в Приморско – „Корал“, който подготвя състезатели по кайт бординг. Става въпрос за спорт и специфична разновидност на кайт, която няма общо с обикновеното каране. В Несебър съществува и клубът на Чавдар Александров – Яхт клуб Несебър, който за две години постигна това, което други не успяха за 12.

При сърф училищата нещата са малко по-различни. Тортуга Сарафово беше единственото сертифицирано IKO – International Kiteboarding Organization. училище, което издаваше сертификати и чрез тях можеше да си наемеш екипировка навсякъде по света. Хубавата новина е, че с времето, в България вече има над 15 сертифицирани IKO инструктори, които са сериозно подготвени и квалифицирани в областта.

Следващото сърф училище е това на Бургаски морски клуб, където преподават лицензирани инструктори, отново с IKO. На Градина има три кайт училища. Много е важно да се попадне в кайт училище със сертифицирани треньори, защото това намаля възможността от травми, счупвания и инциденти. Масово хората не знаят кой е с предимство във водата и аз бих искал да дам един кратък урок:

  1. Дясно рамо, дясна ръка напред- предимство, с ляв крак напред- нямаш предимство.
  2. Този, който е по-ниско по вятъра е с предимство от този, който е по-високо по вятъра.

360°: Какви са разликите на Гърция и Турция, спрямо България, по отношение на спотовете за каране? Кой е най-привлекателният сърф спот у нас, според теб?

Петър: Реално има ли постоянен вятър и вода, става за каране. У нас добър вятър има на  Варненското езеро, въпреки, че някои хора го смятат за прекалено мръсно и не го предпочитат.

Бургаският залив е друг любим спот с хубав вятър, чиято посока винаги може да изкара до бряг. Поморие пък е меката на фрийстала в България и много момчета избират Поморийското езеро за спот. Тръгвайки на юг – все фойлърски места – Градина, Приморско, Лозенец…Новите фойл крила може да караш на много по слаб вятър.В момента за фойла, условията са перфектни. От 365 дни може да се гарантират 300 дни на каране.

Гърция и Турция са предпочитани от кайтистите, най вече, заради силата на вятъра. Когато имаш силен вятър, логично, крилото ти е по-бързо.

360°: Като ниво къде е страната ни в спорта, спрямо други страни?

Петър: Имаме хубави спотове, но сезонът ни беше много къс. Вследвие на климатичните промени обаче, Черно море придоби средиземноморски климат и вече в страната ни може да се кара целогодишно. Има момчета, които влизат при 5 градуса навън и 7 градуса на водата. Но при такива карания е добре винаги някой да гледа какво се случва с райдърите, защото екипировката се натоварва допълнително, заради ниската температура и може да се стигне до инциденти.

Като цяло оценката ми за нивото на кайт сърфа у нас и водните спортове изобщо е висока – виждам все повече хора, занимаващи се с това, с все повече желание и хъс.

Искам да отбележа, че има нов спорт сред водните и това е уингфолингът – между кайт и уиндсърф на фойл, с предимство, че  хвърчилото си го държиш на ръце. На Хавай продават уингове към кайтове 30:1 в момента. Уингът е много  близък до уиндсърф и фойлинг. Нещо ново, нов спорт, олимпйски, може би след време. Виждам, че се развива и ще стане много популярен. От две години SurfShop Burgas се опитва да го лансира, но забелязвам, че останалите магазини продължават да залагат на кайта и да играят на сигурно.

360°: Как и кога се ражда идеята да отворите сърф магазин?

Петър: Идеята се роди преди много години, повече от 20. През ’95 се запалих по уиндсърф, след това и по кайт. Исках да създам едно пространство за сърф, където на разположение на райдърите да бъде всичко необходимо за практикуването му.

Признавам, не беше лесно и изминахме дълъг път, но се чувствам удовлетворен от това, което виждам сега – най-големият магазин на Балканите за водни спортове!

Посете SurfShop Burgas във физическия магазин на адрес: гр.Бургас, булевард „Стефан Стамболов“ (до магазин „Технополис“) или на официалния им сайт онлайн.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.