Валери Пелтеков от първо лице за лавинната раница на ORTOVOX – Ascent AvaBag 30

0
 

Сподели

Shares
„Няколко думи за впечатленията ми от лавинната раница на ORTOVOX – Ascent AvaBag 30, с която карам от този сезон.
Първо, нещо важно встрани от конкретния продукт:
Отдавна гледам на лавинните раници като нещо, което човек по принцип е хубаво да има, защото в случай на попадане в лавина може да вдигне шансовете ни, но в същото време е изключително важно от психологическа гледна точка, тази екипировка да не повлиява на решенията ни в планината. Затова нещото, което съм си запечатал в главата от години е – карай така, сякаш си без лавинна раница. Все още нямам случай, в който да ми се е налагало да дърпам спусъка, нито пък при спорна ситуация да съм си казал „ще се пусна, все пак съм с лавинна раница“. Надявам се да остане така и в бъдеще.
Раниците от серията на AvaBag имат една от най-леките системи на пазара, която тежи само 690гр. (без бутилката). Размерът, който избрах за себе си е 30 литра, което според мен е един добър литраж, както за курортно каране, така и за ски-туринг в планината, тъй като практикувам и двете. Теглото на раницата в този размер заедно с бутилката и системата е 2170гр. Ако практикувате главно ски-туринг и често правите няколко дневни преходи, 40 литровия вариант би бил по-добър избор. Ако пък рядко излизате от курортите и карате главно на лифтове, раницата има вариант и в 22 литра, който е още по-лек и компактен.
Първото нещо, което ми направи впечатление е удобството и лекотата по време на каране. Раницата приляга много хубаво по гърба и в същото време като тегло се усеща като обикновена 30л. раница за ски. Дори при скокове или каране в разбит терен не усетих никакво клатене или изместване, каквито съм имал с други лавинни раници. Презрамките и коланите се регулират много интуитивно, когато напасвате раницата при каране, катерене или пантене.
Когато се налага да закачите ските или борда на раницата, за да изкатерите някой участък, има няколко варианта. Лично мое предпочитание е диагоналното закачане на ските – по-бързият и компактен вариант. Системата за диагонално закачане много ми хареса, тежестта на ските се разпределя изключително добре и останах искрено изненадан колко леко и удобно се усеща при качване. Също така няма никакво изместване на ските към центъра на раницата, което да доведе до нежелано удряне в краката. Самата система е с 2 примки, като диаметърът на долната е леко на ръба, ако ските ви са по-широки и с голям рокър в опашките като моите, но въпреки това нямах проблем да ги вкарам. Страповете, които по принцип се ползват за закачане на сноуборд, могат да влезат в употреба и за закачане на други части от екипировката, например яке, полар, въже и т.н.
Спусъкът на раницата е компактен, без стърчащи части, като дължината му може да се настройва според височината на човека. Голям бонус е, че може да се тренира дърпането на спусъка без бутилка, за да се създаде двигателна памет за силата на дърпане и движението на ръката при реална ситуация. После системата може да се презареди много лесно буквално за секунди с тулче, което върви към раницата. При активиране на спусъка в реална ситуация, балоните се пълнят за 3 секунди.
Балоните са много компактни, разположени са само в горната част на раницата, което дава така важния обем на главното отделение. Има още едно отделение за лавинната екипировка както и един по-малък външен джоб, който ползвам за малки аксесоари – нож, крем за слънце, изолирбанд и т.н.
При преходи в планината раницата има достатъчно място да побере колани, котки, както и опция за закачане на пикел от външната страна.
Единственото нещо, което малко ми липсва в раницата е един или два вътрешни джоба за малки аксесоари и ски-маска, въпреки че би било за сметка на теглото й, което е едно от главните преимущества.
В заключение – определено най-удобната и лека лавинна раница, с която съм карал в такъв размер, подходяща както за ски туринг в планината така и за каране в курортите.“
Може да се сдобиете със своята раница AvaBag от серията на ORTOVOX от физическите магазини на „Стената“ или онлайн.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.