Трябва да прочетеш това, ако си решил да караш сноукайт

Безопасността води до по-голямо удоволствие

0
 

Сподели

Shares

 

Кайт-ът става много модерен в последните няколко години, което от една страна се дължи на по-компактна и опростена екипировка спрямо класическия уиндсърф. Освен новите измерения и голямата свобода в движението, кайта позволява лесно практикуване през лятото (кайт сърф) и през зимата (сноу кайт/ски). С помощта на Виктор Вълканов – професионален кайт и сноукайт инструктор, събрахме в кратък наръчник всички важни неща, които трябва да знаем преди да „яхнем“ дъската с хвърчилото по снежните склонове, за да се наслаждаваме безопасно и с удоволствие на зимното предизвикателство!


Сноукайтът е логичен избор през зимата за всички, които практикуват кайт/сърф спортове през останалата част от годината, но е харесван и от любителите на зимните спортове, които предпочитат да карат извън рамките на курортите и пренаселените писти. Основна разлика, отличаваща сноукайта е възможността за свободно придвижване не само надолу, но и нагоре по склона, независимо от посоката на вятъра. Много хора сравняват усещането на свобода при сноукайта с това от фрирайд дисциплината в ските и сноуборда.

Всеки изминал зимен сезон все повече хора в България проявяват интерес към сноукайта като алтернативен зимен спорт! С популяризирането на кайтсърфа през последните 15 години, (основен принос за което имат българските кайтсърф училища в Гърция, Турция и по Черноморието) естествено нараства и броят на ентусиастите с кайт в планината. 

Затворените съоръжения в съчетание с прекрасния терен за сноукайт на Витоша , заедно с честия вятър, обуслoвени от топогрaфиятa на планината, я правят мечта за всеки от начинаещ до напреднал сноуайтист. Затова последните години на Витоша логично се забелязва развитието на спорта в зимните му вариации с големи темпове, което създава повече проблеми от очакваното. Все по често се наблюдават оплитания, сблъсъци и инциденти, понякога с реални травми, кавги за зони, причинени най-често от незнание на правилата, лош контрол и преценка на терена, но много често и поради неразбиране културата на този нов нишов спорт.

В следващите редове ще се опитаме да разясним важни за безопасното практикуване моменти, които се надяваме, че всички тръгнали с кайт в планината разбират, но за тези, които тепърва смятат да започнат, нещата стоят така:

За начало

Умението да караш с кайт на сняг е сравнително по-лесно за овладяване от карането във вода, защото изцяло отпада борбата със стихията на вълните, нужния за каране вятър е по-слаб (по-студеният въздух е по-плътен и осигурява повече мощност с по-малка скорост на вятъра) и почти всяка голяма, пуста и покрита със сняг поляна, където подухва ветрец, може да бъде терен за практикуване на сноукайт. Това, което не трябва да забравяме е, че карането във вода и карането на твърд терен с релеф, са доста различни неща, и че всички вариации на кайт спортовете, без коментар, са екстремни спортове и носят своя рискове и опасности, за които е важно да сме подготвени. Рядко се замисляме, но дори да се движим в автомобил със скорости над 40 км в час, също трябва ясно да бъде разбран от всички като екстремно занимание. За да намалим риска има определени правила и ясно начертан път на прогреса, които всички трябва да спазваме:

  • На ниво знания – Започни да четеш, образовай се, ако след това си сигурен, че искаш да се занимаваш с това задължително потърси по-опитни приятели или общности, които да те насочат. Интернет не е достатъчен, за да разбереш детайлите и усещанията!
  • На ниво екипировка – никога не тръгваш на дълъг път без да си наясно, че колата е заредена и изправна, нали? Когато практикуваш занимание в планината или морето, екипировката е твоя инструмент. Винаги трябва да е  изправност и няма място за компромиси в това. Екипировката втора ръка винаги трябва да бъде щателно проверена от човек с познания.  Научи се на правилата за щадяща употреба, за да може да вярваш на екипировката си и да ти служи по-дълго. 
  • Ниво умения – за начало си намери инструктор и изкарай курс. Не опитвай сам, дори някой да те моли за това. Инструкторът може да ти помогне много – да се наслаждаваш повече, да не си създадеш лоши навици, да напреднеш бързо и безопасно, като така избегнеш травми или неприятности за околните и най-вече да ти помогне да се интегрираш в обществото и културата на спорта.

ВИЖТЕ:До Южния полюс със сноукайт

Въпреки лесното обучение, подобно на кайтсърфа и факта, че системите за сигурност на екипировката се подобриха значително през последните няколко години, практикуването на сноукайт без предварително преминато професионално обучение, крие значителен риск от нараняване. Всички кайтисти, преминали обучение на вода имат солидна основа от кайт умения, достатъчна, за да започнат със сноукайт, но познанията при избора на подходящи метеорологични условия в планината, особеностите на снежния терен и специфичните умения, нужни за безопасното практикуване на спорта изискват преминаването на кратко сноукайт обучение с опитен професионален инструктор. Правилният прочит на прогнозата за времето и вятъра, избора на локация, както и правилният размер кайт, с който ще се качиш в планината, могат да се окажат решаващи за приятното ти и безопасно изкарване. Препоръчваме ти да се довериш на инструктор, за да натрупаш опит и знания.

Организация на спота

Локациите, където се практикува сноукайт са уникални с това, че нямат ясното разделение вода и плаж, което присъства на водните кайтсърф спотове и липсва ясна зона за „каране“, зона за „риговане“ (подготовка на екипировката) и зона за “обучение”. Този факт създава сериозна предпоставка за инциденти и е препоръчително обособяването на зони за стартиране и приземяване, съобразени с конкретната посоката на вятъра, които да се коментират предварително с всички практикуващи на мястото. Следвайки няколко важни основни правила, всички сноукайт ентусиасти (начинаещи и напреднали), могат да допринесат за създаването на една безопасна и приятна атмосфера на всяко място, където се практикува спорта. 

Общи правила

⚠️ Избягвай да практикуваш в близост до места с концентрация на неинформирани за нивото на опасност хора като лифтове, влекове, пътеки и писти. Запомни, че практикувайки сноукайт, рискуваш не само своя живот, но и живота на хората около теб.

⚠️ Информирай се обстойно за особеностите на терена и вятъра преди да караш на ново място, особено ако планираш да се отдалечиш от мястото, където си стартирал и да правиш изкачвания на склонове!

⚠️ Осигуряването на дистанция при подготовката на екипировката преди каране (включващо подсигуряването на кайта с тежест, развиването и закачането на линии) намалява риска от инциденти при стартиране, а прибирането на екипировката след каране (включващо подсигуряването на кайта и навиването на линиите на бара ) изключва напълно вероятността от прегазени/скъсани линии и показва добра кайт култура и етикет.

⚠️ Разумна и безопасна практика е начинаещите и обучаващите се да се позиционират на безопасно разстояние подветрено от напредналите, като от своя страна напредналите да не пречат на начинаещите като карат подветрено или в опасна близост.

Повечето инциденти в кайтсърфа и сноукайта се случват по време на стартирането, и приземяването на кайт и усвояването на това умение по време на сноукайт обучението е задължително за безопасното практикуване на всички начинаещи и прогресиращи кайтисти. 

Правила за стартиране и приземяване

⚠️ Стартирането (вдигането), приземяването и обезопасяването на кайт с асистент крие най-малко рискове, затова не се колебайте да поискате помощ, като предварително се уверете, че асистента Ви е напълно наясно с процедурата и използвайте международните сигнали за комуникация от разстояние.

⚠️ Когато двама кайтисти се намират в непосредствена близост един до друг, единият иска да стартира, а другият да приземи кайта си, предимство има този който приземява.

⚠️ Не стартирай кайт в близост до съоръжения на лифта, електропроводи, сгради, огради и дървета, тъй като може да бъдеш завлачен към тях, ако не успееш да стартираш успешно.

⚠️ Не стартирай кайт, ако си в близост до шосета, тъй като шофьорите на автомобили, които минават оттам, могат да се уплашат и да извършат маневра от рефлекс, причинявайки опасна за движението ситуация. Преди стартиране и приземяване се увери, че спазваш дистанция от 150-200 метра от пътя и кайта е обърнат в обратна на пътя посока.

Правила за разминаване и дистанция

⚠️ Когато двама кайтисти се движат един срещу друг с опасност от сблъсък, движещият се на дясно кайтист има предимство и трябва да запази своя курс, скорост и посока.

⚠️ Когато двама кайтисти се разминават, независимо от посоката на движение надветреният кайтист държи кайта си високо, подветреният кайтист държи кайта си ниско.

⚠️ Когато двама кайтисти се движат в една и съща посока, надветрения дава предимство на подветрения.

⚠️ Когато скача, всеки кайтист трябва да си осигури безопасна свободна зона от 50 метра подветрено и 30 метра надветрено.

⚠️ Ако две хвърчила се сблъскат и линиите се заплетат, незабавно активирайте системата за сигурност на бара си и освободете кайта от напрежение! Две заплетени хвърчила имат двойно по-голяма мощност и никакъв контрол. Заплетените линии под напрежение (с неактивирани системи за сигурност) се протриват и се режат взаимно. Ако и двамата кайтисти активират системите навреме и освободят своите кайтове, вероятността да се разминат с малко или никакви щети е много голяма. 

⚠️ Ако не си сигурен в безопасното разминаване с друг кайтист, смени посоката и дай път, дори и да си с предимство! Винаги имай предвид, че другият кайтист може да е начинаещ (без добър контрол на крилото) или да не е запознат с правилата за разминаване.

⚠️ Спазвай дистанция от всички и всичко! Никога не преминавай на по малко от 50 м подветрено от обучаващи се кайтисти! 

⚠️ Карайте предпазливо, спазвайте дистанция и избягвайте опасни ситуации!

Не забравяй, че кайта освен спорт е и култура на живот, свързан с търсене на удоволствие чрез уважение към природата! Хората до теб са най-добрият ти приятел, когато искаш да стартираш или приключиш да караш, дори и в случай на инцидент или просто за да споделиш емоцията, винаги уважавай съседа – не знаеш кога ще имаш нужда от съпричастността му!

*подветрено и надветрено – заставайки с гръб към вятъра, всичко на 180 градуса пред вас е подветрено, а всичко зад вас е надветрено.

Резервирай своят кайтсърф или сноукайт урок като се свържеш с Виктор Вълканов чрез профилите му във Фейсбуук и Инстаграм,а повече за него разбери от специалното ни интервю.

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.