Жулиен Шорие – звездният ултрабегач

0
 

Сподели

Shares
Жулиен Шорие - звездният ултрабегач
Снимка: trailmag.fr

Звездният бегач от Франция Жулиен Шорие е носител цяла поредица от отличия от престижни състезания на световно равнище: двукратен победител от Grand Raid de la Reunion, La Diagonale des fous (Франция), Hardrock Hundred Mile Endurance Run (САЩ), Ultra Trail du Mont Fuji (Япония), Madeira Island Ultra Trail (Португалия), Ronda del Cims (Андора) и др. Повече за себе си, бягането и вдъхновенията, Жулиен разказа в специално интервю за 360°. Той беше специален гост на 11-ото издание на „Дни на предизвикателствата“.

Жулиен Шорие - звездният ултрабегач
Снимка: Jeremy Bemard, JULBO

Опиши ни един типичен твой ден?
Обичайно денят ми е ориентиран към работата ми, семейството и тренировките. Гледам да си освобождавам между 1 и 3 часа преди обед, за да тренирам. В периодите на по-интензивна подготовка тичам 1-2 часа сутрин и карам колело 3 часа следобед.

Как тренираш – по принцип и когато се подготвяш за състезание?
Тренирам през цялата година, като циклично променям обема на тренировките, за да мога да се възстановявам и да се подготвям за целите си. Тренирам много разнообразно, в планината, на писта, за издръжливост.

Сподели ни една твоя тайна за върхова форма и представяне?
Няма тайни, само една истинска любов към спорта и голямо разнообразие при подготовката. Тайната част от тренировката, която често се забравя, е почивката.

Колко важно е храненето според теб? Следваш ли някакви специфични режими?
Храненето е много важно, то помага на тялото ни да се развива, но не спазвам някаква диета, старая се да се храня здравословно, просто и балансирано.

Жулиен Шорие - звездният ултрабегач
Снимка: trailmag.fr

Защо избра ултрабягането?
Да се срещаш с чужди страни и култури, докато си по трасето, е страхотно. Обожавам да откривам големи пространства. Усилието при ултра бяганията и издръжливостта, която изискват, също ми пасва много добре.

Какво откриваш в планините, което ги прави толкова специални?
Денивелацията, разнообразието на пейзажите в зависимост от надморската височина, променливият климат, всичко това прави планините много предизвикателни и привлекателни.

Жулиен Шорие - звездният ултрабегач
Снимка: u-run.fr

Практикуваш ли някакъв друг спорт?
Да, колоездене през цялата година и по малко ски-бягане и ски-туринг през зимата.

Препоръчай ни едно място, което според теб е най-доброто за бягане?
Навсякъде, където може да разходиш маратонките си. Бил съм на много невероятни места, но не мисля, че сред тях има някое, което може да бъде наречено най-добро.

Какво те вдъхновява?
Любовта към близките ми и природата.

Жулиен Шорие - звездният ултрабегач
Снимка: u-run.fr

Ти самият си вдъхновяваща личност за мнозина – какво е посланието, което би искал да предадеш на хората?
Забавлявайте се на воля, но винаги с уважение към вашето тяло и към околната среда.

Жулиен Шорие - звездният ултрабегач
Снимка: runningcafe.fr

Кое беше първото състезание, което спечели и те накара да се почувстваш горд от себе си?
„Обиколката на ледниците“ във Ваноаз през 2007 г. Беше точно преди да спечеля ССС, едно от състезанията на UTMB (Courmayeur – Champex – Chamonix, 100 км, 6100 м денивелация, в голяма част съвпадащ с UTMB).

Жулиен Шорие - звездният ултрабегач
Снимка: u-run.fr

А какво е следващото ти голямо предизвикателство?
Сезон 2016 тепърва започва да се очертава. За да разнообразя удоволствията, ще откривам нови състезания и ще се постарая да бъда още по-добър в тези, които съм правил вече.

Знаеш ли нещо за България?
Не познавам България, но ми казаха хубави неща за София и за възможностите за разходки по Витоша.

Още за Жулиен Шорие ще намерите в брой ЗИМА 2015 на списание 360°. Списанието излиза всеки сезон, четири пъти в годината. Ако сте го пропуснали, свържете се с нас и ще го получите на преференциална цена. А за по-лесно – най-добре се абонирайте.

Зима 2015

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.