Сноуборд историята на Перелик: Фрийстайл място като никое друго!

Разговор с Асен Рашев за фрийстайл сноуборд потенциала на родопския първенец

0
 

Сподели

Shares
Снимка: личен архив

На 22 януари 2022 г. отвори врати една нова зимна дестинация – фрийстайл паркът под връх Перелик в Родопите. Както ще разберем, все още неразработената локация крие в себе си голям потенциал за снежни забавления, а самият парк обещава да се превърне в едно от любимите места за любителите на свободния стил. 

За да разберем с какво връх Перелик е толкова добро място за ски и сноуборд, с какви уникални условия разполага и как се стига до появата на фрийстайл парка, разговаряхме с един от създателите му – Асен Рашев.

ПРЕДСТАВЯНЕ

Асен Рашев, роден през 1983 г. в Смолян. Съвсем нормално за човек, израснал близо до голям зимен курорт, още от ранните му детски години той е по пистите – първо със ските, а от 1996-та г., благодарение на неговия по-голям брат, както и на няколко знакови за “жанра” имена като Големият Зелен, Данчо Енергията, Рубин Хаджиев, Димитър Чарпов, Тодор Белаков, Андрей Чалъков, Ангел Папучаров и т.н. се преориентира към сноубординга.

Завършва НСА със специалност “сноуборд инструктор” и е минал е през повечето нива в сферата – състезател, инструктор, треньор и шейпър. Работил е включително на глетчера Хинтертюкс за Q parks. Освен това е и сноуборд съдия свободен стил – II ниво, с право да съдийства на европейски купи.

Снимка: личен архив

През 1997/8-а на Малката стена на Пампорово, в компанията на група ентусиасти изграждат халфпайп като това е реално и едно от първите места у нас, където започва да се кара фрийстайл. 

В момента е треньор и един от управителите на клуб “Сноуборд общество” Смолян, активно занимаващ се с фрийстайл, а паралелно с това развива експерименталният сноуборд парк “Перелик”, създаден за тренировки на местните ски и сноуборд клубове, но и за всички желаещи да се пробват по склоновете на родопския връх, като за тази цел през уикендите е осигурен и безплатен транспорт.

Желанието му е да разшири възможностите за активен туризъм в района, както през зимата, така и през лятото, затова е замесен и в ред други локални проекти като приключенски паркове и др. Той е и един от създателите на популярната екопътека Невястата – място, което става дори за алпинизъм. 

Снимка: личен архив

Но оставяме думата на самия Асен, за да ни разкаже как се е стигнало до всичко това.

МИСИЯТА

След завършването ми на висшето образование изкарах известно време на глетчера Хинтертюкс, където работих като шейпър за Q Parks. По-късно се прибрах в България и с Дани Ангелов започнахме работа по един проект за “Пампорово” АД, наречен “Туристически център”, където създавахме, развивахме и управлявахме всички спортни активности, включително летните – катерене, каяци и тн. Това продължи до ноември месец 2021 г. и оттогава основната ми цел е да намеря начин как малките деца да се подготвят качествено, така че фрийстайл сноуборда и фрий ските, на които също държим, да продължат да се развиват. Но и по някакъв начин да бъдат обединени, защото тези два спорта формират свободния стил.

За мен това е важно, защото в момента в Смолян съществува един сноуборд клуб – “Сноуборд общество”, в който активно се занимаваме с фрийрайд, и два ски клуба. В годините когато имаше снежни паркове на Пампорово много от децата, които тренираха в тези клубове виждаха какво правим и от алпийските ски се преориентираха към фрий ските. И тъй като останалите клубове нямат такова отношение по темата, те се насочваха към нас. Така поне беше до скоро. Последният такъв парк обаче беше преди 3-4 години, по време на конгреса на Интерски. 

Снимка: личен архив

Нуждата от фристайл парк стана все по-осезаема, и тъй като добре познавам възможностите на Перелик, не беше трудно да изберем именно него, за да осъществим идеята си…

ИСТОРИЯТА

Всичко започва през сезон 1994/95, когато Данчо Енергията и Зеления се качват на Пампорово и там не заварват почти никакъв сняг. Налага се да обикалят района, в търсене на по-заснежено място и се озовават на Перелик, където ги чака 1 метър снежна покривка. 

Така лека-полека, през зимата на 1995-та или 1996-а година, стартира един проект, наречен “White desire snowboard camp” – първият, а може би и единствен летен сноуборд лагер – от 1 май до 1 юни. Тогава нямаше рагтраци и всички тогавашни участници правехме всичко на ръка. Правихме скокове, събирахме пари за рейл… 

Снимка: личен архив

Цялото това нещо първоначално се случва около хижа “Перелик”, която впрочем е разположена на 1960 м н.в. – дефакто това е по-високо от Снежанка на Пампорово (1926 м н.в.) На по-късен етап се преместихме още по-нагоре до каптажа под военното поделение, където правихме много успешни за онова време куотър пайпове. Условията бяха толкова добри, че имаше едни 3-4 сезона, които изкарах изцяло на Перелик. Въобще не бях стъпвал на Пампорово. Не се прибирахме дори вкъщи. Хижарите се отнасяха много благосклонно към нас и ни приютяваха за целите зимни ваканции и реално прекарвахме цялото време горе. Уникално!

Малкия Зелен – 1999 г.

След летния лагер от 1996-та да ходим на Перелик се превърна в традиция и всяка година след като снега на Пампорово се стопи се местихме на Перелик и там получавахме още 40 дни каране! 

Рекорда ми за край на сезона е 17 юни, а рекорда за начало е 40 см на 14 септември, но това е изключение. Стандартно чакаме сняг след средата на октомври. Някои зими идва средата на ноември, но обикновено започваме да караме преди декември.

Разбира се, в тези случаи караме на петна. Още през 98-а се снабдихме с един 8-метров поцинкован хендрел, който си стои зад дървалника на хижата – къде ли не сме го мъкнали. Слагаме го на избраното място, лека засилка, колкото да го пързулнеш, да си направиш трика и това е – но пак караш. До юни. Слизаш в града с долнище, а хората се чудят откъде идваш. 

Снимка: личен архив

Впрочем като говорим за условията на Перелик, не си спомням зима там да е нямало сняг, като в най-слабите зими сезона приключва в началото на май. Дотогава сняг има чак до поляната пред хижата, където се получава много здраво снегонавяване и тъй като там няма и голямо слънцегреене, снегът се задържа доста дълго. Другото място е след параклиса, в посока Къщата на мечките, където се образува една огромна пряспа, която в силни зими е над 9-10 метра и държи зверски дълго. На тази пряспа ни е и рекорда.

ПЕРЕЛИК ДНЕС

Така стигаме и до 2021-ва година, когато решихме да покажем възможностите на Перелик на всички любители на зимните спортове. 

Влязохме в комуникация с Община Смолян, която като съдружник в Перелик инфраструктурна компания, веднага се отзова и нещата се завъртяха стремглаво. В края на март организирахме едно мероприятие на поляната на Малък Перелик до Къщата на мечките, на което поканихме съмишленици и клубове от София и Самоков, за да покараме заедно преди края на сезона. 

Буквално за 4 дни успяхме да изградим 700 метра слоупстайл трасе и 8 обстъкъла, при това в абсолютна мъгла – мляко. Ние реално осъзнахме какво сме направили чак на 4-тия ден, когато видимостта се подобри. Всичко беше по конец, събитието се получи страхотно, а парка изкара до средата на май, което даде възможност на още желаещи да се насладят на Перелик.

Снимка: личен архив

Нещата се получиха толкова добре, че тази година решихме отново да изградим сноуборд парка, като този път го отворим още в разгара на сезона. По време на шейпинга обаче изпитахме малко трудности, защото в момента температурите са отрицателни, между -10 и -5 градуса, а това прави снега да се държи като брашнена консистенция. Ние го трупаме за попивките, но той се събаря и не може да се слепи. Това ни поозори малко, но се справихме започваме сезона ударно!

ФРИЙСТАЙЛ ПАРК ПЕРЕЛИК

Паркът е дело на клуб „Сноуборд общество“, като аз и Емил Марков изграждаме самия проект, но разбира се, зад гърба ни стоят още поне 15 човека – инструктори и съотборници, включително и от малките. Всеки идва и помага, кой с каквото може и колкото време може да отдели. 

Много е важно да споменем, че получаваме безценна логистична поддръжка от Община Смолян, в съдружие с Перелик инфраструктурна компания, която абсолютно безвъзмездно обезпечава рагтраците и шейните, служещи освен за работа и за извозване на посетителите до самия парк! Благодарение на тях успяваме, в продължение на повече от три месеца, да поддържаме парк без изградени лифтове. Нещо, което в последните години големите курорти се затрудняват да направят.

За да разберете колко ключова за нас е тази поддръжка, отварям една скоба, за да насоча вниманието към един сериозен за фрийстайл общността проблем. В последните години в Източна Европа няма паркове! Това говори много зле за самите курорти, разбирайте основно у нас и в Сърбия, защото това са места в региона, където се случва нещо, ако въобще се случи. В Копалник, в Сърбия например изграждат слоупстайл трасе и веднага след събитието трасето се заравнява. От българските курорти напоследък пък почти няма вклюване по темата. Тази година нещо се случва на Боровец, но то е в твърде малки мащаби.

Ето защо и полагаме големи усилия паркът на Перелик не просто да запълни тази липсваща ниша, но и до известна степен, чрез него, да успеем да наваксаме изгубеното време, за да поддържаме спортните ни умения на адекватно ниво. Все пак фрийстайлът, без значение ски или сноуборд е олимпийска дисциплина и ако не се развиваме успоредно със състезателите от останалите държави не правим нищо! Затова пак казвам в последните години фрийстайлът буквално се върна в първи клас. Както бяхме с втори места по европейски купи и участия на световни такива, така изведнъж всичко замря. Спряха да се строят паркове, спряха да се организират състезания и хората един по един се отказаха от фрийстайл карането.

Снимка: личен архив

Затова и съобразихме създаденото на Перелик със ситуацията и заложихме на по-малки обстъкъли, но по-заиграни и по-технични. Настоящият ни парк е изграден от 5 обстъкъла, започва с 6 метра флат бокс, не много висок – 40-50 см, тайлрейл, пак на 40-50 см, даунрейл 6 метра, тейбъл топ скок 6 метра, мини спайн и мини куотър пайп, 2,50 метра, с PVC тръба по ръба за слайд и рокенроли.

Нещо, което ни отличава от другите места е, че ние работим само и единствено с естествен сняг. Това вече на световно ниво не е практика – абсолютно навсякъде снежните паркове се изграждат с помощта на предварително направени през летния сезон насипи, или разбира се с изкуствен сняг в огромни количества. Но тъй като Родопите са едно от най-снежните места в България, в частност Перелик, чиято надморска височина също е много подходяща, ние можем да си позволим този лукс. 

Снимка: личен архив

Идеята ни е паркът да продължи да работи, докогато условията на Перелик позволяват като тук ще пусна лек тийзър, без да разкривам подробности какво и как, но отсега сме се подготвили, след като затворят всички останали курорти да направим един мега уикенд на Перелик с брутална програма – уникална дивотия!

Със стопяването на снега обаче нещата не приключват, защото през лятото продължаваме с приключенията. Имаме сериозен интерес да развием трекинга, планинското колоездене, био туризма и в частност билкарството, в района, така че очаквайте още новини от нас.

Чакаме ви на върха!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.