SurfShop Burgas – топ спотът на българската сърф сцена

Историята на магазина и неговия път към успеха

0
 

Сподели

Shares

Ако пътят ти към морето не веднъж е минавал през Бургас, то със сигурност си попадал на легендарния Сърф магазин – истински рай за любителите на водни спортове. Независимо дали отдавна те привличат големите вълни или тепърва откриваш своята страст към тях, мястото ти предлага голям избор от възможности, професионален поглед и достъпност. В най-големият магазин в България и не само, може да намериш абсолютно всичко необходимо за уиндсърф, кайтсърф, уейкборд, сърф, SUP и повечето други спортове свързани с вода и адреналин. Освен уиндсърф и кайтсърф дъски, хвърчила, платна, барове, гикове, мачти, удължители, неопрени и всевъзможни други аксесоари, мястото предлага и уроци при квалифицирани учители, както и полезни съвети в избора на екипировка.

„Веднъж стигнеш ли този воден рай, няма да искаш да си тръгнеш без да си купиш нещо“.

Никола Абаджиев-Коки

За началото, на успешния вече 22 години, SurfShop Burgas и как спомага за развитието на българска кайт сцена у нас, ни разказаха Елизабет Жечева-Янева, Стефан Раев и Коки Абаджиев, които споделиха личното си мнение за магазина и колко сериозен фактор е в популяризирането на водните спортове у нас. А важните аспекти от развитието ни разказва лично Петър Морчев, човекът седящ зад идеята и нейната реализация.

Преди

Всичко започва през далечната 1996 година, когато тогавашният студент Петър Морчев живее в Германия. По онова време, заедно с негови колеги, започват да вкарват в България употребявани автомобили, като слагат в тях по един, два уиндсърфа. Постепенно така се заражда идеята за магазин, предлагащ сърф принадлежности.

„В началото магазина се казваше „Mania X“ и се разпростираше на скромните 20 кв.м. в центъра на Бургас. Но малко след като го отворихме се появи и друг магазин – за дрехи втора употреба,  известен като „Mania X“ и се наложи да помислим върху смяна на името. Главната идея през ’98 година бе да направя магазина именно в Бургас, защото  когато ти потрябваше нещо дребно за уиндсърф, нямаше откъде да си го купиш. Нямаше магазини, нямаше и спедитори. Имаше една „дупка“ в пазара, която позволяваше да се започне такъв бизнес. С постоянство и упоритост се превърна от малко магазинче в Бургас до най-големия шоурум за водни спортове в радиус от 1000 км.“, спомня си Морчев.

Коки: Мисля, че благодарение на SurfShoр Burgas кайтсърфът в България се развива и е лесно достъпен за всички! Магазинът дава възможност на българските кайтсърфисти да се докоснат до най-новата и най-добрата екипировка в света! Новият магазин е супер! Има изключително разнообразна екипировка и много добре подготвен персонал, който е готов да помогне на всеки!

 

През 2003 година магазинът се мести, отново в центъра на морския град, но този път в пространство на две нива, където започва да предлага много по-голям асортимент от цялостно оборудване за сърф, уиндсърф, кайтсърф, SUP и други водни спортове към които интересът става все по-голям.

Стефан: Петър Морчев ми е личен приятел и съм субективен, но SurfShop Burgas е място на сериозно европейско ниво, не отстъпва по нищо на западните магазини, надмина някои от тях даже. Всичко е безупречно, реагират бързо, имат индивидуално отношение към клиентите си, разполагат с огромна складова наличност. Гордост изпитвам. Развитието на кайта у нас става по два начина – първият е чрез училища, а вторият е да имаш откъде адекватно да се сдобиеш с екипировка. SurfShop Burgas вложиха много в магазина, без да знаят дали бизнесът им ще тръгне, но се случи.“

Сега

Постепенно кайтсърфът започва да се откроява от другите водни спортове, заради интересът към него на хора от цялата страна. Това води със себе си и по-голяма търсеност на оборудване и екипировка.

„През 2018 година се сбъдна една моя мечта – успяхме да преместим магазина на входа на Бургас и да го превърнем в един от топ 10 магазините в Европа като площ и асортимент за различни видове спорт.“

 

Новият SurfShop Burgas се разпростира на 600 кв.м. площ, с впечатляващ дизайн.

Елизабет: Големият избор на екипировка в магазина дава добра основа за развитието на водните спортове у нас, не само за кайт сърфа, а обслужващият персонал, който също практикува спортовете е повече от полезен при нужда от информация за даден продукт.Съветите, които можете да получите са на място и доста често произлизат от личен опит –  доста време прекарвано в проучване на опита на колеги от цял свят.

Разполага с огромна складова наличност – над 50 модела кайт дъски, 200-300 модела неопрени, SUP и уейкборд дъски, жилетки, дрехи за водни спортове и всичко, от което всеки напреднал или начинаещ райдър има нужда. В магазина работят екип от професионалисти, някои с IKO сертификат.

Стефан: По случайност бях там наскоро, еми „Уау“. Направен е по специален дизайн –  магазин силно впечатляващ, с огромно количество стока, което е странно сега, в тези времена на пандемия. Няма нищо общо със стария магазин, който бе просто едно хале.

Елизабет: От четири години съм в екипа на SurfShop Burgas, а до колкото знам от близо 20 той съществува. През годините съм вземала участие в работилници за деца, често за първи юни се организира ден с всякакви водни спортове за малки и големи.

Понякога на тези събития гостуват про карачи на световно ниво, с които всеки има възможност да покара, да се запознае или просто да ги наблюдава от брега и да се надъха. Магазинът също така е спонсор на всички състезания в Бургас, благодарение на който едни от най- добрите български атлети имат добра база за тренировки и развитие.

В личен план мога да кажа, че определено вървя по пътя на прогреса в карането си, откакто съм тийм райдър на магазина и получавам всяка година най-новата екипировка. Стремя не само да я презентирам добре в социалните мрежи, но зад всеки пост да стои една добра физическа подготовка и много старание и положен труд за вдигане на ниво. Наскоро родих бебе, но това не ми попречи да карам и да се върна бързо във форма, напротив мотивирана съм да съм все по-добра своя версия. На последното пътуване в Занзибар успях да направя някои трикове, за които в началото не смеех да мечтая и са първи за българската кайт сцена от женска страна. Голяма част от моята мотивация идва от SurfShop Burgas.

Интериорът на  магазина е правен от дизайнер, който определено се е справил добре и освен интересни елементи е интегрирал и няколко интересни артефакта от света на уиндсърфа, които можеш да разгледаш при следващото си посещение на място.

Тук е дъската на екстремиста Джон Йонот, който през 2019 година изминава 12 000 км, обикаляйки Европа по външната страна с уиндсърф.

„Този човек подари на магазина дъската си, с която е изминал цяла Европа, защото SurfShop Burgas се оказа последната му спирка. Уговорката ни с него е, да му я върнем, само ако Националния музей в Англия иска да я изложи.“

Петър Морчев и Джон Йонот

В магазина може да видиш и фойла дъскатa на Никола Абаджиев- Коки, с която постави нов европейски рекорд за най-дълго изминато разстояние по река с кайтсърф за 12 часа!

Oсвен с впечатляваща визия и богат асортимент, през години магазинът може да се похвали с голяма част от събития и популярни лица от света на водните спортове, които са го посещавали.

„Първото ни събитие е 2010 година, когато Роберто Ричи гостува в България на едно от изложенията ни. През 2017 година Аарън Хадлоу, който пет пъти става световен шампион по кайтсърф в свободен стил в PKRA, беше наш гост.

Аарън Хадлоу

 

За 20 годишнината на магазина, специален гост ни е Атлетът на Red Bull и Световен шампион по кайсърф – Еъртън Козолино.

Петър Морчев и Еъртън Козолино

Тази година сме поканили Ник Джейкъпсън и се надяваме наистина да може да дойде  и да няма повече рестрикции.

Еъртън Козолино

Една от инциативите на SurfShop Burgas е изложението в София, предизвикаващо голямо вълнение сред любителите на водни спортове. На него можеш да намериш нови марки и продукти, някои от които ще бъдат представени за първи път.

„Има голям интерес към уинд и кайт сърфинга от София – много добри уиндсърфисти и кайтисти познавам там. Именно, заради тях местим магазина за няколко дни в столицата много години подред и им представяме всичко актуално от света на водните спортове на изложението.“

Елизабет Жечева-Янева

Коки: Ежегодното изложение в София дава шанс на любителите на водните спортове от София и околностите да видят новата екипировка и да я закупят на добри цени! Магазинът докарва всякакъв вид “играчки” (нови и от предишни години), което дава огромен избор на желаещите да се впуснат в света на екстремните водни спортове!

Никола Абаджиев
Коки Абаджиев

Стефан: Не успявам да бъда всеки път на изложението. Много интересна идея на Петър, вдъхновена от изложенията, на които е ходил в Германия и в други страни. Въпреки софийската конкуренция, идваща от други магазини, той успя да се наложи.

Стефан Раев
Стефан Раев

Елизабет: Това ще е моето 8 – мо Експо като част от екипа и не знам кое на брой, като посетител и любител на кайта. Мога да кажа, че организацията е голяма. Буквално, целият магазин се пренася за седмица в София.

Това осигурява удобство за клиентите от столицата и околните градове да видят на място екипировката и да се консултират при избора си. Подготовката за летния сезон кипи ( на пролетното експо ) и се срещаме с всякакви хора, вдъхновени от предстоящите им пътувания.

Посете SurfShop Burgas във физическия магазин на адрес: гр.Бургас, булевард „Стефан Стамболов“ (до магазин „Технополис“) или на официалния им сайт онлайн.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.