Николай Павлов–Никята за сплитбординга в България

0
 

Сподели

Shares

Борд или ски? И двете! Николай Павлов–Никята вече две поредни години организира т.нар. Сплитборд фест в Пирин. Фестът е място, на което се събират запалени по разделящите се дъски и любопитни да пробват беккънтри възможностите на сноуборда. Повече за феста и сплитбординга Никята разказва в специално интервю за 360°.

Николай Павлов–Никята
Николай Павлов–Никята

Какво е това чудо сплитборда? Къде и кога се появи?
Сплитборд е сноуборд, който се разделя на две части като ски. С помощта на колани той се ползва за изкачване, а за спускане пак се сглобява на сноуборд. Идеята се заражда в Солт Лейк Сити, САЩ през далечната 1991 г. Три години по-късно излиза първият комплект за разделяне на дъски – DIY Voile Split Kit.

Николай Павлов–Никята

Кога нашумя в България?
В България започнаха да се появяват от преди 3 години, като през последната започна да става доста популярно.

Сплитборд фест

А може ли да си направи човек самоделка?
Може да се направи от стара сноуборд дъска.

Николай Павлов–Никята за сплитбординга в България
Обучение на лавинен полигон по време на Сплитборд фест 2013

Може ли да се говори за сплитборд култура и общност в България?
Сплиторд културата е доста опит, свързан не само с карането на сноуборд, а знания и умения в зимното планинарство – същото като при ски туринга. Като общност тепърва започва да се развива. Първото събитие беше миналогодишният Сплитборд фест и последва създаването на фейсбук група Splitboarding Bulgaria. Скоро ще излезе и splitboardingbulgaria.com като информационен портал за сплитбординга в България и по света.

Сплитборд фест
Снимка: Ива Славова

Ти си организатор на Сплитборд феста. Тази година той се проведе за втора поредна година. От 360° дойдохме да видим как е и се оказа много забавно и полезно. Разкажи малко повече за тези фестове.
Да, тази година се състоя за втори път в Пирин планина. Идеята на феста, освен популяризирането, е и да се покаже културата на ходенето в зимната планина. Затова в програмата има каране с планински водачи, лекции и беседи за безопасността в планината, практическо обучение за работа с лавинен уред и тренировка на лавинен полигон. Тази година на Муратово езеро беше и сплитборд теста. За тестване имаше доста сплитове от Burton, G3, Venture и Jones и всички успяха да пробват някоя от дъските.

Сплитборд

В тазгодишната работилница срязахме на живо стар борд и показахме процеса на трансформация в сплит. Вечерта имаше презентации на беккънтри екипировка и различните сплит системи. Имахме Шанти Шанти чайна, която зареждаше всички с масала чай и огън-какао, както и със специалните си енергийни топчета за сила в планината. Усмивките и веселото настроение бяха с нас през целия фестивал.

Сплитборд фест

В групата към Муратово езеро, част от феста, имаше и не малко хора със ски с панти. Нямаше особена разлика в скоростта, с която се движеха и трасетата, през които преминаваха. Така ли е? Сходни ли са възможностите за беккънтри на двата вида придвижване?
Идеята за движението нагоре идва от телемарк и туринг ските и затова няма особена разлика. Поради това възможностите за беккънтри са сходни и всичко зависи от способностите на карачите.

Сплитборд фест
Снимка: Божана Чалъкова

Планираш ли нещо още по-интересно за следващия сезон?
Засега няма планове, но със сигурност сплитборд работилницата ще е нещо ново и имайки предвид изненадата на тази „зима“, датите и мястото на феста ще са според условията и ще се обявят най-късно до месец преди началото.
Искам да благодаря на всички: спонсорите, хората, които помогнаха за провеждането на събитието и разбира се на всички участници.

Сплитборд фест

Повече за сплитборд можете да научите от статията Splitboarding на 360°.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.