На палатка през зимата: Съвети за къмпингуване в студените месеци

Няма нищо по-топло от желанието да опънем палатките през зимата

0
 

Сподели

Shares
Снимка:
findcampinggear.com

Лятото свърши, но това не означава, че трябва да се отказвате от качествения отдих сред природата за няколко дни. Нищо не би заменило уханието на бор на брега някое алпийско езеро, заобиколено от покрити със сняг планински върхове. Но колкото и романтично да ви звучи опъването на палатки през зимата, не бива да подценявате къмпинга в студеното време, особено през нощта.

Предлагаме ви няколко експертни съвета за безопасно преживяване на открито през зимата, които ще надвият климатичните условия и ще ви осигурят комфортна почивка. Хващайте палатките, екипировката и ентусиазма си и се отправете смело към следващото ви аутдор приключение!

ВИЖТЕ: 15 причини да изберете палатката пред хотела

Основен списък със съоръжения за къмпинг в студено време:

Подходяща палатка – ветроустойчива със стабилни рейки,

Топлоизолиращо шалте

Спален чувал с подходящ температурен рейтинг 

Синтетични или вълнени основни слоеве дрехи 

Дебели чорапи, ръкавици и шапка 

Газов котлон, сухи разпалки, спиртник и ветроустойчива запалка

Бутилка за вода или термос

Комплект за оцеляване, аптечка и фолио против измръзване

GPS навигация или карта

Снимка: pinterest.at

1. Проверете предварително метерологичните условия

Второто нещо, което трябва да знаете след мястото, на което отивате, е какво ще е времето там в следващите няколко дни. Особено през зимата. Необходимо е да знаете минималните температури, евентуалните валежи от дъжд/сняг и тяхната продължителност. Проучете добре района на къмпингуване – възможни свлачищни или лавиноопасни места, блокиране на пътеки и подобни опасности, които биха възпрепятствали връщането ви.

Съставете план на пътуването си и информирайте най-близката спасителна станция за местонахождението ви от ден първи.

2. Осигуряване на място за къмпингуване и оформяне на „легло“

След като сте намерили място – сухо, равно и защитено от стихиите, разпънете палатката си. Ако условията позволяват, почистете снега и изравнете терена под палатката, формирайки „корито“, в което да спите.

„Не чакайте по-късно, за да направите това. След като снегът се разтопи и замръзне е по-трудно да се манипулира.“,казва полярният изследовател и специалист по измръзвания Ерик Ларсен.

Тази техника за оформяне на „легло“ ще ви помогне да намалите пространството и  няма да ви позволи да изгубите от топлината вътре в палатката.

ВИЖТЕ: Бивакът – начин на употреба

Как тялото ви губи топлина?

Изпаряване: Изпарението причинява охлаждащ ефект. Тялото губи 85% от топлината си чрез изпотяване по време на интензивни упражнения. Мокрите дрехи от изпотяване и забързаното дишане също предизвикват спад в телесната температура.

Проводимост: Проводимостта е пренос на топлина от физически контакт. Тя настъпва при 20°C и е отговорна за загубата на телесна топлина, ако спите на открито, върху студената земя.

Конвекция: Конвекцията възниква, когато нагрята течност (течност или газ) се отдалечава от източника. Вземете за пример гореща чаша чай. Надигащата се пара, която излиза от чашата, показва движението на топлината, когато горещата вода преминава в газообразно състояние (мокра пара).

ВИЖТЕ: ВИДЕО: Как да къмпингуваме през зимата безопасно

Снимка:
rei.com

3. Изолирайте палатката си, като намалите околното пространство

Поставете шалтето за спане на партньора ви близо до вашето или ги свържете, ако имате такава опция. Поставете спалните чували плътно един до друг, а останалите ви съоръжения наредете около вътрешния периметър на палатката за допълнителна изолация.

Поставете термоизолирано одеяло /известно като одеяло от лавсан/ на тавана на палатката. То ще ви предпази от прекомерната кондензация и ще спаси от излишната влага екипировката ви.

Работи ли затоплянето тяло в тяло?

Да, затоплянето тяло в тяло със сигурност е ефективно за поддържане на температурата в студено време и за предотвратяване на топлинни загуби. Както термодинамиката учи: Колкото по-голяма е разликата в температурата, толкова по-бърза е скоростта на пренос на топлина. Чрез намаляване на зоната на излагане на тялото на студен въздух и увеличаване на повърхността на излагане на топлина (тялото на партньора), двамата могат да намалят скоростта, с която ще загубят телесната топлина.

4. Топлина от бутилката за вода

Ако поставите загрята вода в бутилка, а през нощта я приберете в спалния си чувал, тя ще излъчва топлина. Опитайте да приберете импровизирания нагревател до една от тези критични области: сърдечната област, вътрешната част на бедрото (близо до бедрената артерия) или врата.

ВИЖТЕ: Как да ти е топло, въпреки студа?

Снимка: thermarest.com

5. Съхранявайте обувките си в чанта

Нищо не боли повече от това сутрин да обуете ледените си обувки. Много е важно краката ви винаги да са топли, затова ако приберете обувките в някаква чанта, те ще са една идея по-изолирани от външната температура. Носете висококачествени вълнени чорапи, които ще ви топлят и няма да пропускат влага.

6. Носете подходящи дрехи при студени температури

За температури под -1°С, не забравяйте да се облечете в подходящи основни слоеве. Носете синтетични тъкани или вълна.

Избягвайте плътно прилепнали дрехи (чорапи, бельо, ръкавици), които могат да ограничат притока на кръв към крайниците ви.

Ако се събудите през нощта от кондензация в палатката – проветрете я като я отворите съвсем малко. Топло или студено, винаги е важно да носите подходящи дрехи със себе, включително резервен комплект такива.

Защо памучното облекло е лоша идея?

Памучното облекло не отделя влага, може да понижи телесната температура и да посслужи като среда за бактерии.

Влагоизолационните материали като мериносова вълна и полиестер са предназначени да преразпределят влагата чрез капилярно действие, докато памукът попива лесно, подобно на гъба. За да ви е топло, избягвайте копринени и целулозни влакна като памука и изберете синтетични материи.

ВИЖТЕ: Одеждите за туризъм: Слоеве, сезони, начини на употреба

Снимка:
rei.com

7. Защитете електрониката си от студа

Студеното време може да изтощи батерията на телефона ви бързо, или дори по-лошо, да го повреди трайно. Приберете електрониката, батериите и всичко останало, което не искате да замръзва, в долната частна спалния чувал или използвайте отделен такъв за целта (ако предвиждате пътуване с кола до мястото на престой).

8. Премахнете сутрешната слана от палатката си

Водните пари често се кондензират по вътрешната стена на палатката дори да е добре затворена. След като ледът се разтопи, той ще намокри съоръженията ви.

Контролирайте замръзването, като държите екипировката си покрита или почиствате ледените кристалчета преди да се разтопят.

Не забравяйте да изсушавате ежедневно екипировката си, ако условията позволяват.

Снимка: lebtivity.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.