Бивакът – начин на употреба

0
 

Сподели

Shares

Спането на открито е вълнуващо приключение, което носи със себе си очарованието да си свободен и независим от хижи, хотели, хостели.… Разбира се, преди да тръгнем, е добре да си припомним някои основни правила.
Място за изграждане на лагер

Къде да разположим бивака? Откриването на добро място е от съществено значение.
1. Бъдете сигурни, че мястото е сигурно и добре защитено – избягвайте върховете и билата, тъй като те не ви предлагат защита от вятър и светкавици. В същото време не разполагайте палатката в най-ниското място в района, тъй като при дъжд водата се стича именно натам.

2. Добре е мястото да е защитено с естествени прегради, които ще осигурят сянка и защита от вятъра. Такива са: големи скали, гъсти дървета (избягвайте единични дървета, тъй като често светкавици падат върху тях).

3. При възможност разположете палатката до река или поток – така водата за пиене и готвене ще ви е под ръка. В същото време бъдете сигурни, че мястото е достатъчно високо, за да не бъде залято от водата.

Опъване на палатка

Следващата стъпка е да опънете добре палатката и я осигурите чрез колчетата, за да може да издържи на внезапни и резки пориви на вятъра. Разположете я косо на посоката на вятъра, за да може въздействието му да е сведено до минимум. Прегледайте повърхността за камъни, клонки, дупки, за да не ви убива през нощта, а и да не повредите дъното на палатката. Преценете посоката на вятъра и разположете огнището така, че да не носи искри и пепел към мястото за нощуване. Ако бивакувате край река, разположете мястото за тоалетна под мястото, от което ще черпите вода за пиене. Досещате се за причината.

Мнозина избират за дестинация морския бряг. Бивакуването там също има своите особености. Постоянният бриз, палещото слънце и различните буболечки поставят избора на палатка на първо място. Най-удачният вариант е двуслойна палатка с два входа с мрежа, за да има по-добра вентилация. Струва си да отделите малко повече средства и да си вземете палатка от проверен производител. Обиколете магазините за екипировка, разгледайте предлаганите модели и подберете този, който най-много отговаря на вашите нужди. Най-общо – трисезонните са достатъчно стабилни при силен вятър и дъжд, но поради формата им са неустойчиви при снеговалеж. Обърнете внимание и на колчетата – кръглите няма да свършат работа в пясъците. Подходящи са тези с Г-образен профил. Ако има дървета или храсти – използвайте тях като опорни точки.

Относно мястото – по възможност се настанете в сянката на някое дърво, за да се спасите от жегата през деня. Внимавайте за симптоми на топлинен или слънчев удар. Помислете и за снабдяването с вода – ако може, разположете лагера в близост до източника, за да не правите дълги преходи. Не на последно място – преценете докъде стига приливът през нощта (признак за това е линията, до която са изтласкани водораслите), ако бивакувате на плажа. Ако не е на необходимата дистанция, може да се събудите в пълна с морска вода палатка.

Лагерен огън

Лагерният огън е неизменна част от всяко излизане сред природата. Той внася особен уют, романтика и топлина. Приготвянето му обикновено отнема минути, но ако времето е влажно, мъгливо или вали дъжд, това се превръща в сериозно предизвикателство. Използвайки опита на нашите предци, следва да търсим изправени изсъхнали дървета, тъй като те задържат по-малко влага от тези на земята. Често могат да бъдат открити напълно сухи клонки в долните части на иглолистните дървета, които да бъдат използвани за разпалки. В т.нар. “чепове” се съдържа голямо количество смола – идеална за запалването на огън. Друг вариант е с помощта на нож да бъде издялан горният слой на клонка, за да се стигне до сухата сърцевина. След като осигурим разпалките, премахваме горния мокър слой на почвата, за да направим “легло” за тях, което ограждаме с камъни. Ако искаме огънят да дава повече светлина, подреждаме дървата във формата на типи; ако държим на повече топлина, ги подреждаме като квадрат. И помним, че за да гори добре, му е нужен достъп на въздух, затова не слагайте прекалено много дърва наведнъж. Добре би било само един човек да се грижи за огъня. Бъдете особено внимателни, за да не предизвикате пожар.

След като сме осигурили мястото и топлината, идва ред да изсушим дрехите си. За да може това да стане максимално бързо, е добре да “забравим” за памучните дрехи, когато сме навън – поемат много вода, съхнат изключително бавно и тежат. За предпочитане са дрехи на базата на полиестера, тъй като те имат свойството да изсъхват изключително бързо, още докато са ти на гърба.

Примерен списък с най-необходимата екипировка за бивакуване:
Палатка, щеки, корда и/или тънко въженце (2-4 мм), спален чувал, постелка, челник (най-добре 2 бр. и резервни батерии), нож, газов котлон, малка тенджерка, спрей против насекоми. Дрехите да са дублирани – 2 чифта панталони, поне 2 тениски, 2 чифта чорапи, яке, дъждобран (с него може да направите и импровизиран заслон).

Не забравяйте, че повечето от местата за бивакуване са в защитени територии и като такива, в има редица правила и ограничения, които е задължително да спазваме. Бъдете внимателни с огъня и се уверете, че е напълно загасен при напускане на лагера. Уважавайте планините, намалете до минимум въздействието върху околната среда, за да може и хората след вас да се докоснат до девствена природа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.