Весо Овчаров мотивира деца да говорят за бъдещето

Глобалният проект Earth Speakr ще представи детските идеи за бъдещето пред лидерите на Европа.

0
 

Сподели

Shares
Парапланеризъм с Весо Овчаров над София - видео
Снимка: Весо Овчаров – личен архив

Амбициозният проект Earth Speakr на датско-исландския артист Олафур Елиасон
е инициатива по случай германското председателство на Съвета на ЕС през 2020. Целта на проекта е чрез специално създадена интерактивна и забавна платформа децата на Европа да оставят своите послания за бъдещето на планетата. Избрани предложения ще бъдат представени пред лидерите на Европа и ще се предават в Европейския парламент и в други институции на ЕС.

Ако си възрастен, посети https://earthspeakr.art/bg/ и разбери какво имат да ни кажат децата за природата. Ако си дете, можеш да запишеш и качиш съобщението си в платформата и да поканиш приятелите си също да запишат идеите си. Приложението Earth Speakr е безплатно и може да бъде свалено от App Store или Google Play.

© Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020

Ние, от 360°, заставаме плътно зад идеите на проекта, защото знаем колко уникални деца има около нас и искаме всички те да изразят мнението си. Децата трябва да знаят, че бъдещето им принадлежи, че гласът им има значение и възрастните искат да чуят идеите им за по-чиста и зелена околна среда.

Ще се радваме, ако ни помогнете повече деца да използват платформата, за да предадем най-чистите послания на лидерите на Европа чрез децата.

Посланик на кампанията е парапланеристът Весо Овчаров. Разговаряме за предизвикателствата пред природата, живота във въздуха и всички решения, които всъщност са в ръцете ни. Един от най-добрите ни парапланеристи и най-успешни акропилоти в света, световен рекордьор в различни дисциплини, Весо съвсем наскоро прелетя най-дългата дистанция, изминавана от българин – забележителните 480км за 10ч и 55мин. в Северна Бразилия.

* Кампанията към проекта Earth Speakr се случва с приятелското съдействие на Гьоте-институт.

Спомняш ли си какво отношение си имал към елемента Въздух като дете?

Определено небето и облаците ме поглъщаха ментално, съзерцавал съм ги многократно.

Кога слушаш децата?

Винаги, когато мога! Често разговарям с тях и тези разговори ме потапят в чистия дух на човека.

Какво имат да ни кажат те?

Навярно, че всеки ще мине през редица грешки, но по-важна е положителната нагласа!

Защо гласът на младите е важен?

Защото е чист.

Снимка: Весо Овчаров – личен архив

Как слушаш бъдещето и готов ли си да чуеш какво има да ти каже?

Най-добре се получава, когато попиташ себе си дълбоко и откровено. То ще ти каже винаги, че когато действаш от сърце, всичко останало се подрежда!

По какъв начин всеки от нас може да повлияе върху бъдещето на планетата?

Когато откриеш какво обичаш, ставаш добродетел за себе си и околните и респективно за планетата. Любовта ражда съзнанието!

С кои твои действия си позитивен и съответно негативен в отношението си към планетата?

Ограничавам се от вещи, винаги почиствам природата, когато забележа боклук.

Предпочитам да прекарвам повече време във въздуха и не натоварвам никого с проблемите си. Преча навярно с това, че ми е трудно да спра да ползвам бутилки с минерална вода и че обичам да пътувам, което създава вредни емисии.

Весо Овчаров
Снимка: Весо Овчаров – личен архив

Какви са най-големите предизвикателства и възможности, пред които е изправена планетата?

Най-големите предизвикателства за човека са смирението и алчността, най-големият ни потенциал е обединяването или по-скоро приемането за равенство.

Какви са най-наболелите проблеми и съответно възможности пред елемента Въздух?

Въздухът става все по-мръсен, но хубавото е, че той е само носител, но не и създател на мръсотията – всичко е в ръцете ни!

Включи се и ти, като свалиш безплатното приложение Earth Speakr, за да се вслушаш в бъдещето или да дадеш своя глас за него. Свали приложението.

Последвай проекта в Instagram на @earthspeakr или на @studioolafureliasson

Earth Speakr се финансира от Министерството на външните работи на Германия по случай Председателството на Германия на Съвета на Европейския съюз през 2020 г. и се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.