Задължителната екипировка: 6 +1 предмета, които да не забравяме на преход това лято

Най-полезните аксесоари сред дивата природа

0
 

Сподели

Shares
Екипировка
Снимка: Have Fun SVO

След тежкия карантинен застой по домовете най-сетне отново дойде онзи сладък момент да побродим безгрижно сред природата.

Вероятно точно сега много от вас стягат багажи за подобно събитие и с мрачен поглед оглеждат вещите си, чудейки се кои джаджи ще им потрябват и без кои могат и да минат. Времето за тръгване обаче наближава, затова решихме да въведем ред в тези объркани мисли, задавайки отправна точка към първите 5 неща, които задължително да вземете със себе си. Започваме с…

Раница

Когато става въпрос за продължителни преходи, едва ли има нещо по-важно от раницата. Тя не просто е задължителна част от екипировката, но също така е и основното средство, чрез което да транспортирате останалата част от необходимите ви вещи и провизии.

Реално погледното по време на преход не палатката, а раницата е вашият скромен мобилен дом. В нея са дрехите ви, в нея е храната ви, в нея са и инструментите, които могат да спасят живота ви в екстремен момент.

Всяко нещо, което не може да се побере в джоб или просто не му е мястото там, може да бъде преместено в раницата. Размерите и формите също почти нямат значение – всичко, което е прекалено голямо или прекалено криво, за да влезе във вътрешните отделения, може да бъде прикрепено към лентите за външен багаж.

Съществуват различни по форма и обем раници, но трябва да знаете, че наличието на гръдни и кръстни колани е точно толкова важно, колкото важни са и презрамките – тези три елемента играят огромна роля за начина, по който раницата ще прилепне към гърба ви и за личния ви комфорт по време на придвижване. 

Колкото до обема – той се определя най-вече от продължителността на прехода и количеството багаж, което възнамерявате да вземете. Ако все пак се чудите, каква раница ви трябва, придържайте се към правилото на “златната среда” и изберете средна по обем раница (около 40 л). Тя е достатъчно малка, за да не се чувствате като крачеща каравана, докато вървите и същевременно достатъчно голяма, за да побере багаж за неколкодневен преход (че и повече – при внимателен подбор).

Обувки

Снимка: Livestrong.com

Разбира се, че с официални обувки също можете да катерите планинските пътеки, разбира се, че с любимите си маратонки за фитнес също можете да прекосите боровата гора, изпречила се на пътя ви. Това, което прави туристическите обувки най-подходящи за целта обаче, е простичкия факт, че последните са специално създадени за такъв тип употреба и буквално лепват за земната повърхност. 

За да не се чувствате сякаш сте объркали Витоша с “Витошка”, задължително носете туристически обувки по време на обиколки сред природата. Техните подметки са достатъчно дебели, за да предпазят краката ви от неприятните неравности на терена, като същевременно са и достатъчно еластични, за да осигурят нужното сцепление, предотвратяващо неприятните падания.

Освен това туристическите обувки са направени да издържат на агресивното влияние на околната среда, затова при тях опасността да си съдерете кецовете на някоя по-упорита шипкова драка просто не съществува.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Удобни туристически обувки: как да ги изберем?

Бандана

Снимка: bandittoheadwear.com

Всички обичаме лятното слънце, но също така знаем колко опасно може да бъде то. Затова и в жарките летни дни е просто задължително да разполагаме с достатъчно надеждна защита поне за главата.

Кърпите за глава, познати още като бандани, са едно добро решение. Освен, че предпазват главата ви от вредните UV лъчи те спомагат и за регулиране на температурата и чудесно обират лютата пот, стичаща се към очите ви.

Освен това, банданите са изключително универсални – можете да ги използвате при всякакви активности на открито, водни, сухопътни или въздушни, под шапката или без нея. Спокойно можете да им намерите и други приложения като шал, накитник за обиране на потта и дори като популярните напоследък предпазни маски за лице.

Силно препоръчваме банданите на Banditto Headwear, които притежават надеждна UV защита и високо ниво на комфорт, благодарение на coolmax частиците, от които са изработени. Текстилът е създаден по двуслойна технология, която не задържа лошите миризми и позволява бързото съхнене.

Челник или фенерче

перфектният челник
Снимка: somos-reyes.com

Без значение дали излизате да се поразтъпчете за няколко часа сред природата или възнамерявате да се отдадете на неколкодневен преход, едно от нещата без които не трябва да тръгвате е източникът на светлина. 

Плановет са направени, за да се променят, ето защо наличието на произвеждащо светлина устройство сред багажа ви ще гарантира, че ще съумеете да се оправите в тъмното, независимо от причината, поради която сте замръкнали на открито.

Дали да изберете джобно фенерче или челник, зависи само и единствено от вашите лични предпочитания. Не трябва да забравяте обаче, че челникът притежава едно важно предимство пред фенерчето – закрепва се за главата и оставя ръцете ви свободни! На пазара съществува изключително голямо разнообразие от челници, затова е важно да знаете как да си изберете перфектния челник.

Запалка

Източник: pixabay.com

Докато все още сме на светлинна тема е важно да споменем и запалката – този малък, но ценен помощник никога не трябва да напуска раницата ви. Независимо от неугледния си вид и дребните размери, ползата от нея е огромна! Защото…

…огънят е един от четирите елемента (подслон, огън, питейна вода, храна), които определят оцеляването ви при екстремна ситуация на открито. Той ще ви осигури топлина, за да се сгреете в студената нощ, светлина, която да отблъсква дивите зверове, и ще ви помогне да приготвите храната си. Освен това чрез него можете да подадете сигнал за помощ – димен или светлинен. 

В този ред на мисли, може и никога да не ви се наложи да използвате запалката си, но ако се наложи да палите огън, за да се спасите, без нея ще ви е значително по-трудно.

Съвет: снабдете се с обикновена китайска запалка с фенрече – По този начин освен с огън ще се снабдите и с резервен източник на светлина, който да използвате в случай, че челинкът или фенерчето ви откажат. При това за жълти стотинки.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Самодейни брътвежи: Как да си запалим огън сред природата

Джобно ножче

Снимка: Христо Узунов

Според специалистите джобното ножче увеличава до 50% шансовете ни за оцеляване в извънредна ситуация, което автоматично го класира сред задължителните елементи от екипировката.

От приготвянето на храната, до ремонт и изработка на подръчни сечива, почти не съществува нещо, с което ножката да не може да се справи. Без значение дали е обикновено ножче или модерен мултитул с широк набор от полезни инструменти, джобната чикийка ще подостри всяка ваша нужда, а може и да я прободе!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Версия 2.0 на дизайнерското джобно ножче на 360 – на много по-добра цена!

Бонус: Мачете

Видове мачете
Снимка: Христо Узунов

Да, мачетето не е особено популярен артикул сред нещата от първа необходимост и определено не е толкова удобно за употреба, колкото джобното ножче. Причината да го включим в този материал обаче е, факта, че въпреки всичко, с него спокойно можете да извършите повечето дейности, присъщи на малкия му сгъваем събрат, но освен това ще се сдобиете с още няколко полезни възможности за употреба.

На първо място мачетето ще ви позволи да си проправите път дори сред най-гъстата растителност, ако ви се наложи да се придвижвате през такава. На второ – дървата за огрев ще са проблем само, ако наоколо няма никакви дървета. 

Възможностите му обаче не се изчерпват с това, то може да ви послужи за толкова много неща, че спокойно можем да наречем мачетето – безкомпромисно полезният инструмен

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.