Природата като подбудител към промяна

Експерти съобщават, че събития като Fjällräven Classic могат да допринесат за позитивната нагласа и отношение към природата.

0
 

Сподели

Shares

Природата крие в себе си огромен потенциал. Изследванията показват, че прекараното време сред откритите поля и планини може да ни направи по-щастливи, по-здрави и да промени нашите възприятия за околната среда.

Като марка, в чиято основа е заложено уважението към природата и споделянето на нейните красоти с други хора, шведската Fjällräven е все така целеустремена в своята мисия да накара света да полага необходимите грижи за околната среда. Компанията постига това като предлага на своите потребители издръжливи и функционални модели екипировка, както и организира събития като Fjällräven Classic.

Пандемията и природата

Отмяната на социалните събития и хоум офисът създадоха предпоставка за повече време сред природата. Но съботно-неделното качване в планината често може да бъде съпътствано с неприятни последствия за околната флора и фауна, ако не сме подходящо подготвени. Тук не става въпрос само за материална подготовка като подходящата екипировка, но и за ментална нагласа. За съжаление заради пандемията възможността за организирани дейности, където хората могат да се научат как да се наслаждават отговорно на природните ценности, е сведена до минимум. Но шведската компания за екипировка Fjällräven ни предостави алтернативни форми на обучение през 2020 година.

Трекинг с мисъл за бъдещето

Fjällräven изпълнява своята дейност като стъпва на разбирането, че колкото повече време хората прекарват сред природата, толкова повече те я обикват и са готови да я защитят. Провеждането на трекинг събития като Fjällräven Classic и Fjällräven Polar е естествено продължение на устойчивата стратегия на бранда, насочена към обучението, с мисъл за природата.

Многодневното трекинг събитие Fjällräven Classic е създадено през 2005 година от основателя на Fjällräven, Оке Нордин. В своята същност събитието представлява несравнимо по усещане пътуване сред природата, отворено за любители и професионалисти. То се провежда в рамките на няколко дни, участниците правят похода със свое собствено темпо, а Fjällräven управлява логистичните елементи като транспорт и планиране на маршрута. Целта на Fjällräven Classic е да подготви хората за по-пълноценно и осъзнато преживяване на открито. Спомените, които участниците получават по време на трекинга им дават така необходимата увереност, знания и стандарти за поведение за успешното съпреживяване на дивото.

Трекинг събитията от този тип са интригуващи и от гледна точка на индивидуалността. В своето изследване Даниел Волф-Вац от Европейския институт за изследване на туризма (etour) и Томас Х. Бери от Университета Кристианстад разгадават как събитията под открито небе могат да създадат възможности за насърчаване на загрижеността за околната среда. Подобно на другите природни ентусиасти, Даниел и Томас често търсят уединение сред природата и са любопитни защо хората искат да се присъединят към групови събития като Fjällräven Classic. При анкетирането на участниците в многодневния поход те откриват, че участието в подобно събитие може да повиши интереса към природата и увереността в извършването на дейности на открито. Такива събития могат също така да предоставят на хората възможността да бъдат по-отговорни спрямо заобикалящата ги среда.

Тазгодишното издание на трекинг събитието ще бъде от комбиниран тип. Шведската марка едновременно ще поддържа онлайн формата Fjällräven Classic TV, който стартира през 2020 г., но и планира възможността за провеждането на трекинги на терен.

Тъй като наблюдаваме отблизо ситуацията през 2021 г. засега можем да очакваме, че различните събития на Fjällräven Classic по света ще бъдат предизвикателни за планиране и изпълнение в съответствие с местните разпоредби.

За новостите отношение на изданието за 2021 г. на Fjällräven Classic може да посетите официалния сайт на Fjallraven. Всички видеоклипове за изданието от 2020 г. са достъпни в официалния канал на марката тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.