Мингма Джи Шерпа предприема експедиция по изкачването К2 тази зима

Ще успее ли непалецът този път?

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Facebook

В края на декември Мингма Джи Шерпа заедно с още двама шерпи, ще предприемат предизвикателството да изкачат забележителния К2, който е последният осемхилядник, неизкачван през зимата. Експедицията ще тръгне в края на декември, съобщи в интервю за БНР непалецът.

Мингма Джи има забележителен дългогодишен опит в изкачванията на високи върхове. Изкачва пет пъти Еверест, достига до всички осемхилядници на планетата без Шиша Пангма, на К2 е два пъти, следват Канчендзьонга, Лхотце, Макалу, Чо Ою, Дхаулагири, Манаслу, Нанга Парбат, Анапурна, Гашербрум-1, Гашербрум-2, Броуд Пик, а в момента е собственик на голяма трекинг агенция в родния Непал.

Алпинистът е първият соло катерач в родината си, а първото му изцяло соло изкачване е на Chobuje (6685м) от запад.

Миналата зима Мингма Джи Шерпа, заедно с туристи, предприе зимно изкачване на К2, но за съжаление метереологичните условия се оказаха неблагоприятни. Исландецът Джон Снори достигна до 6660 метра и обвини водача си за прекратяването на експедицията.

Тази година непалецът ще направи опит за изкачване на К2, придружен от  Дауа Тензинг Шерпа и Килу Пемба Шерпа. В пост в социалните мрежи, той призовава:

“Научихме твърде много уроци от миналата зима и отново се връщаме там, напълно подготвени. Технически сме готови, подготвяме документите, което ще отнеме повече от месец. 2020 г. е кошмарна за нас, шерпите, защото останахме без доходи. Аз лично мога да си позволя някакви разходи, но са нужни средстава за екипа. Ако подкрепите нас, вие подкрепяте шерпите”.

Цялото интервю с Мингма Джи Шерпа и предстоящия опит за зимно изкачване на К2 може да видите в сайта на БНР.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.