Полезни факти при избора на спален чувал

Какво трябва да знаем, когато избираме компонентите на спалната си система?

0
 

Сподели

Shares

Спални чували и шалтета

Хубаво е и зелено е сред природата, но рано или късно пада мрак и на човек му се доспива. И тогава, ако сме избрали да прекараме нощта на открито, прибягваме до спалните чували – за да ни е по-комфортно, когато Сънчо дойде. 

Какви спални чували да използваме обаче трябва да подберем в зависимост от нуждите ни, локацията и сезона. 

Ето няколко бързи факти, относно специфичните особености на изделиятa за сън, които да ни помогнат в избора:

Видове

 

За къпинг: Най-комфортните и удобни спални чували, предназначени за дълготрайни биваци. Това обаче са и най-тежките и обемни модели на пазара.

Спални чували и шалтета

Къмпинг моделът Contour на Outwell има дори вградена възглавница.

 

Туристически: Чували за преходи от всякакво естество. Позволяват носенето на гръб, а съотношението качество-тегло-обем варира, според цената и конкретното предназначение на модела.

Спални чували и шалтета

Orbit300 на Easy Camp e с тегло 1480гр и комфортна температура от +2 градуса.

 

Експедиционни: Тези чували са специално произведение, за да се справят с тежки условия като студ, вятър и сняг. Например за зимни преходи и височинни експедиции.

Спални чували и шалтета

Serac 900 от Robens e с тегло 1540гр и екстремна температура до -43градуса.

Форма

Спални чували и шалтета
Снимка: pixabay.com

Тип “прав”: Спални чували с правоъгълна форма, подходящи за къмпинг и туризъм, когато теглото не е от голямо значение. Ципът позволява спалния чувал да се разкопчае, така че да се използва и като одеало. Някои модели могат да бъдат сдвоявани помежду си.

Спални чували и шалтета
Снимка: sport-marafon.ru

Тип “мумия”: Спални чували с характерна анатомична форма, която позволява по-ниско тегло. За по-добра топлоизолация са снабдени с качулка и допълнителна яка. Също могат да бъдат сдвоени.

Температурен диапазон

Спални чували и шалтета

Най-важната характеристика на спалния чувал, особено ако планирате преходи при лошо време. Стандарт EN13537 разглежда четири температурни показателя:

T Maximum: Максималната температура на околната среда, при която средностатистически мъж може да спи в разкопчан чувал без да усеща дискомфорт от топлината и да се поти.

T Comfort:  Минималната температура на околната среда, при която средностатистическа жена може да спи в спалния чувал, през цялата нощ в удобна поза с максимално висок комфорт.

T Limit: Минимална температура на околната среда, при която средностатистически мъж може да спи в спалния чувал през цялата нощ в поза, която му позволява да съхрани топлината на тялото с възможно най-голям комфорт.

T Extreme: Минималната температура на околната среда, при която средностатистическа жена може да издържи 6 часа в спалния чувал без риск от смърт, поради хипотермия.

Топлоизолационни материали

Материалите, използвани за осигуряване топлината по време на сън при спалните чували се делят на два вида – пух и синтетика. И двата имат своите плюсове и минуси, а изборът отново зависи от конкретните ви цели.

Спални чували и шалтета

Пух: Най-добрият избор при съотношението тегло/топлина. Висококачествените смеси от пух и перушина осигуряват максимална топлоизолация при възможно най-ниското тегло. Използват се когато спалните чували са предназначени за употреба при изключително ниски температури с T Comfort около или по-нисък от -24 ° C и в ултра-лайт моделите, когато намаленото тегло не е в ущърб на комфорта. 

Минуси – по-високата цена, спрямо синтетичните чували и лошата влагоустойчивост.

Спални чували и шалтета

Синтетика: Такива спални чували не губят топлоизолационните си качества дори когато са влажни, съхнат по-бързо и са по-евтини, спрямо тези с пух. Синтетиката е подходяща при избора на трисезонен спален чувал, ако планирате пътуване до район с висока влажност, както и до места с високи температурни амплитуди.

Минуси – По-високо тегло, спрямо моделите с пух, по-голям обем в пакетирано състояние и по-бързо слягане на материята.

Размери

Спални чували и шалтета

Размерът на спалния чувал е важен, защото при твърде тесен спален чувал, притиснатата от тялото ви материя няма да има същите топлоизолационни качества, а при твърде голям чувал ще остане незапълнена празнина, която няма да може да се загрее от топлината на тялото ви.  Обикновено принципът при избор на подходящ размер е вашият ръст + 20-30 см запас.

Стандартните размери са:

Regular: До 180 см
Long: До 198 см

Някои производители предлагат модели с дължина до 205 см, а други отбелязват всички размери като дължината и ширината при раменете и краката.

Грижи

Спални чували и шалтета
Снимка: sport-marafon.ru

След прехода: Изсушете спалния чувал.

Пране: Стриктно в съответствие с инструкциите на етикета. Препоръчва се ръчен режим, температура до 30°C и перилни препарати без избелващи вещества и хлор. Изплакнете два пъти без центрофуга. Сушете на хоризонтална повърхност.

Съхранение: В разпънат вид или специална торба, която не компресира чувала твърде много. По този начин топлоизолационният материал няма да слегне твърде бързо и ще запази качествата си по-дълго. При сгъване в мешката на чувала след употреба за някои модели се препоръчва да не бъдат сгъвани по един и същи начин два пъти, за да не се получат слягания в определени участъци. 

Ако все още не притежавате собствен чувал или шалте, или пък имате нужда от нови, разгледайте актуалните предложения на Спорт Депо на тяхната интернет страница, както и на място в техните магазини. Там можете да откриете огромно разнообразие от над 60 модела спални чували и шалтета.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.