Защо е важно да умеем да боравим с карта и компас?

Умение, което може да спаси живота ви

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Карта и компас
Снимка: pixabay.com

Без значение какво е вашето аутдор хоби и  без значение с каква хипер модерна техника сте се екипирали, едно старо като света умение си остава все така актуално и днес – разчитането на карти и компас.

GPS-ите и смартфоните с всевъзможни навигационни апове са все по-популярни средства за ориентиране, но според статистиката, благодарение на зависимостта от тези устройства, в Обединеното кралство обажданията към спасителните служби, заради изгубване в планината са се увеличили драстично.

Навигационните уреди и приложения са полезни и все по-надеждни, но е хубаво да можете да разчитате и на собствените си сили.

Поради разни причини:

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

Батериите и студът

Въпреки, че производителите обещават дълъг живот на батериите на вашите устройства, в действителност тяхната издръжливост с едно зареждане може да варира според начина на употреба и условията, в които се експлоатират. При много студено време, батериите, особено тези на смартфоните, са склонни рязко да предадат богу дух. “И кога ги няма вече, що ще чиниш ти, човече?”

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

GPS самочувствието

Вашето устройство е надеждно и проверено в различни мероприятия на открито. Вие му вярвате безрезервно и съответно поемате из все по-далечни и непознати маршрути. Докато по някаква причина (а когато е за нещо неприятно да се случи, такива винаги се намират) устройството сдаде багажа и вие се озовете сами насред нищото… Точно в този момент умението да си служите с карта и компас ще ви се изплати отведнъж!

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

Упование в собствените способности

Да се научите да си служите с навигационно устройство обикновено се свежда до прочитане на ръководството за употреба и последвалото сляпо ходене по точките и чертичките на дисплея.

Умението за ориентация с карта и компас, че дори и без тях, се изгражда на принципа на пробите и грешките. Опитът се трупа с практиката и включва различни аспекти като разчитане на терена и придвижване по местните ориентири. Именно тези способности ще ви потрябват при екстремни случаи.

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

Лавинна безопасност

Фрийрайдърът и атлет на RedBull Пади Грахам казва” Умението за интерпретиране на картата и идентифициране на евентуалните лавиноопасни склонове още при предварителното планиране на маршрута, може да ви спаси живота! Независимо дали използвате GPS с дисплей с карта или просто обикновена карта, разбирането на това, което виждате ще ви помогне да отбягвате опасните участъци. Понякога най-добрият метод е най-старият: На картата и компаса никога не им свършват батериите или предплатения потребителски план”.

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

По-дълъг живот за телефона ви

Можейки да си служите с карта и компас много рядко ще прибягвате до навигацията на телефона, а това означава по-дълъг живот за батерията. Както и за вас. Защото, ако изпаднете в беда ще имате много повече заряд, за да се обадите за помощ. Освен това имате шанс спасителите да ви локализират чрез системата SARLOC, засичайки сигнала от телефона.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.