Защо е важно да умеем да боравим с карта и компас?

Умение, което може да спаси живота ви

0
 

Сподели

Shares
Карта и компас
Снимка: pixabay.com

Без значение какво е вашето аутдор хоби и  без значение с каква хипер модерна техника сте се екипирали, едно старо като света умение си остава все така актуално и днес – разчитането на карти и компас.

GPS-ите и смартфоните с всевъзможни навигационни апове са все по-популярни средства за ориентиране, но според статистиката, благодарение на зависимостта от тези устройства, в Обединеното кралство обажданията към спасителните служби, заради изгубване в планината са се увеличили драстично.

Навигационните уреди и приложения са полезни и все по-надеждни, но е хубаво да можете да разчитате и на собствените си сили.

Поради разни причини:

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

Батериите и студът

Въпреки, че производителите обещават дълъг живот на батериите на вашите устройства, в действителност тяхната издръжливост с едно зареждане може да варира според начина на употреба и условията, в които се експлоатират. При много студено време, батериите, особено тези на смартфоните, са склонни рязко да предадат богу дух. „И кога ги няма вече, що ще чиниш ти, човече?“

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

GPS самочувствието

Вашето устройство е надеждно и проверено в различни мероприятия на открито. Вие му вярвате безрезервно и съответно поемате из все по-далечни и непознати маршрути. Докато по някаква причина (а когато е за нещо неприятно да се случи, такива винаги се намират) устройството сдаде багажа и вие се озовете сами насред нищото… Точно в този момент умението да си служите с карта и компас ще ви се изплати отведнъж!

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

Упование в собствените способности

Да се научите да си служите с навигационно устройство обикновено се свежда до прочитане на ръководството за употреба и последвалото сляпо ходене по точките и чертичките на дисплея.

Умението за ориентация с карта и компас, че дори и без тях, се изгражда на принципа на пробите и грешките. Опитът се трупа с практиката и включва различни аспекти като разчитане на терена и придвижване по местните ориентири. Именно тези способности ще ви потрябват при екстремни случаи.

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

Лавинна безопасност

Фрийрайдърът и атлет на RedBull Пади Грахам казва“ Умението за интерпретиране на картата и идентифициране на евентуалните лавиноопасни склонове още при предварителното планиране на маршрута, може да ви спаси живота! Независимо дали използвате GPS с дисплей с карта или просто обикновена карта, разбирането на това, което виждате ще ви помогне да отбягвате опасните участъци. Понякога най-добрият метод е най-старият: На картата и компаса никога не им свършват батериите или предплатения потребителски план“.

Карта и компас
Снимка: pixabay.com

По-дълъг живот за телефона ви

Можейки да си служите с карта и компас много рядко ще прибягвате до навигацията на телефона, а това означава по-дълъг живот за батерията. Както и за вас. Защото, ако изпаднете в беда ще имате много повече заряд, за да се обадите за помощ. Освен това имате шанс спасителите да ви локализират чрез системата SARLOC, засичайки сигнала от телефона.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.