Джобен комплект за оцеляване

2
 

Сподели

Shares

Джобният комплект за оцеляване са всичките ония “дреболии” и полезни предмети, които могат да увеличат шанса ви за оцеляване, ако попаднете в екстремна ситуация. Те се събират в малка кутийка, която влиза незабележимо в някой джоб на дрехите ви.

survival kitИдеята е да се създаде комплект – едновременно максимално полезен, но с минимален обем, който няма да причини неудобство при носенето му и да ни изкуши да го оставим вкъщи. Надяваме се, че комплектът ще се окаже безценен за много туристи, велосипедисти, рибари и хора, които обикновено се занимават с подобни приключения.

survival kit

1. Секретни игли. Полезни при закрепването на краищата на разкъсани дрехи, превръзки, парчета плат и др. Могат да се използват като импровизирани кукички за риба.
2. Игли за шиене. Две обикновени и една по-голяма с широко ухо, което позволява използването на по-дебели върви, сухожилия, канап и др. Те са полезни и в други ситуации – вадене на тръни и трески от кожата.
3. Макара с няколко метра конец за шиене.

survival kit

4. Алергозан. При сенна хрема; кожни алергични реакции – обриви, сърбеж, ухапване от насекоми, лекарствени и хранителни алергии. За еднодневно лечение – 3 таблетки.
5. Аспирин. Използва се често като болкоуспокояващо средство, при треска и грип, против възпаления и при ревматични и други заболявания – 2 таблетки.
6. Аналгин. Облекчава хронични, остри и силни болки след операции или наранявания; при главоболие и колики; висока телесна температура – 2 таблетки.
7. Парацетамол. Обезболяващо и температуропонижаващо средство – 2 таблетки.
8. Бусколизин. Комплексно лекува спазми на хранопровода и кардията; спастичен запек; жлъчни кризи; бъбречни колики; повръщане от различен произход – 3 таблетки.
9. Лопедиум. При остра диария – 2 таблетки.
10. Активен въглен. При леки форми на диария, отравяния и свръхдози, настъпили след прием през устата. Спира абсорбцията на токсините от храносмилателно-чревния тракт. Може да се използва и като част от филтър, поставяйки се в сламка за пиене на вода.
11. Аулин. Силно обезболяващо средство. При остри травми, бъбречни кризи и болки от всякакъв произход.

survival kit

12. Памук под формата на пресовани тампони. За почистване на рани, палене на огън, компреси и др.
13. Малка лупа. Основно за палене на огън с помощта на пречупените слънчеви лъчи. Предварително се уверете, че е достатъчно силна, за да се справи с това. Другото й полезно приложение е при ваденето на тръни, трески, жила и други дребни предмети от кожата, окото и т.н.
14. Рибарска корда, навита на малка тръбичка с дебелина 0.20 и дължина около 15 м. Полезна при ловене на риба, жаби, изготвяне на примки и капани за птици, гризачи и др. Може да се използва и за пришиване на различни материали.
15. Магнитна стрелка от компас. Поставена върху остра игла или плаващ във вода лист, показва посоката север.
16. Стерилно острие за скалпел. Реже перфектно. Полезно при мини операции, разрязване на парчета плат, въже и др.
17. Синтетично въженце с дължина около 1,5 м. Здраво е и може да се използва за привързване на различни части от облеклото, правене на примки, палене на огън по метода “Bow Drill”.
18. Миниатюрен LED фенер. Светодиодът има по-дълъг живот от обикновената крушка и „изяжда” по-бавно батериите.
19. Малък молив. За водене на записки и оставяне на бележки към евентуално търсещите ви спасителни екипи.

survival kit

20. Лейкопласт. За повърхностни рани – 2 лепенки.
21. Презерватив. В случая не е включен заради стандартното си приложение, което понякога наистина може да се окаже животоспасяващо. Полезен при херметизиране на различни предмети като кибрит, мобилен телефон, GPS, часовник и др. Поставен в завързан ръкав или крачол на дреха, може да се превърне в идеален резервоар, събиращ около литър течност. Напълнен с малко вода и притиснат във формата на увеличителна леща, може да се използва за палене на огън чрез фокусирането на слънчевите лъчи.
22. Превръзка от марля. Служи за направата на компрес или превръзка, почистване на рани, както и дори като част от прост воден филтър.
23. Запоена тръбичка с йодна тинктура. Дезинфекцира рани, пречиства вода и др.

survival kit

24. Малка свещ, издялкана до сечение с квадратна форма за по-удобно вместване в кутията. Полезна при палене на огън и осигуряване на светлина.
25. Контейнер с две отделения за калиев перманганат и захар. Калиевият перманганат има редица приложения: бледорозов разтвор – за 20 мин. прави водата годна за пиене; розов – за промивки и дезинфекция; тъмно розов – за борба с гъбични и бактериални инфекции.
Захарта е полезна при хипогликемия (падане на кръвната захар).
Смесването на калиев перманганат и захар в различни отношения (1:5, 1:9) създава нестабилна смес, която може да се самозапали при капването на вода или при поставянето й между триещите се краища на парчета дърво. Капка глицерин върху калиев перманганат води до почти моментално самозапалване.
26. Алуминиево фолио. Парче с размери 30х30 см, прилежно сгънато до необходимата големина. Може да се използва за готвене на храна и създаване на светлоотразителни повърхности за сигнализиране на спасителни екипи.
27. Комплект риболовни кукички и тежести. Освен стандартното им приложение, те могат да се използват и за ловене на птици, земноводни и влечуги.
28. Кибритени клечки и драскало. Дължината им е скъсена, за да се спести място. Главите на клечките са потопени в разтопен парафин, за да се постигне известна водоустойчивост. Така полученият мини кибрит се поставя в найлоново пликче и се затваря херметично.
29. Гумена тръбичка с дължина 30-40 см. С нея можете да пиете вода от труднодостъпни места като скални цепнатини или хралупи на дървета. Отрязването на малки пръстенчета от нея служат за закрепване на плувка към кордата при риболов. Използва се и като ремък за спиране на артериални кръвоизливи и др.

survival kit

survival kit

ВИЖ ОЩЕ: Джобен примус от две кенчета бира

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Добави си и едно голямо копче от балтон. Хубаво е да е бакелитено. С него и с двоен конец можеш да си направиш „ръчен полеви ъглошлайф с диск за неметал“. След това го допри до нещо бакелитено. Например: фасунга от лампа. Става червена от триенето! Не я пипай с голи ръце защото е много тежка!Ха-ха-ха!С нея можеш да си запалиш приличен огън, а ако се провалиш, поне можеш цигара да си запалиш. Чао и със здраве!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.