Спане на открито! Каква екипировка ни трябва – палатката

Как да изберем подходящият мобилен дом?

0
 

Сподели

Shares

Идва най-хубавият сезон в годината! Времето в което излизаме сред природата, спим под звездите и се наслаждаваме на лагерния огън. Случвало ли ви се е обаче, да не успеете да се насладите на прекрасния момент заради екипировката, с която сте?

За да ви улесним, ние от екипа на Стената, сме ви подготвили един кратък наръчник с най-важната информация за избор на  основната  екипировка, която ще ви позволи да бъдете автономни в дивото. В нeобходимата екипировка влизат палатка, постелка, спален чувал, котлонче и посуда. Ако искате да преспите на заслон, палатката (често и постелката) не са ви необходими, а ако там има печка и дърва, може да оставите и котлончето.

Ходенето на планина изисква да вземете доста неща със себе си и за да намалите вероятността да забравите нещо у дома е най-добре да си направите списък с нещата, които трябва да приготвите за пътуването. Ето тук ще намерите нашия задължителен списък с 15-те неща, които трябва да имаме в раницата си по време на планински преход. 

Какво трябва да знаем за палатката?

Палатките имат няколко основни характеристики, на които трябва да се обърне внимание. Те може да са обявени върху калъфа, в придружаващо упътване или в каталога на фирмата производител.Тук ще разглеждаме основно малките 2-4 местни палатки, тежащи до 4 kg, които лесно могат да се носят на гръб и осигуряват надежден подслон. Някои от тях могат да се използват и през зимата, при много лоши атмосферни условия – силен вятър и снеговалеж.

Конструкция

Според нея палатките могат да бъдат триъгълни, тунелни и куполни. Триъгълната исторически е най-старият модел. Тя има обикновено 2 къси прави рейки, които повдигат в средата задната и предната ѝ част. Поради нерационалното разпределение на пространството и сравнително трудното им опъване, тези модели не са подходящи за планина.

При тунелните модели двете рейки имат дъговидна форма. Те са разположени в предната и задната част и също се опъват по гореописания начин. Тези палатки имат повече вътрешно пространство от триъгълните при същите габарити и са много по-устойчиви на вятър.

Най-разпространени в момента са куполните палатки – те се крепят от две или повече кръстосани дъговидни рейки, които поради факта, че са напрегнати, могат да държат конструкцията изправена. Всеки модел има система за опъване на платнището, така че да се осигури неговата непромокаемост.

Палатката може да има един или два входа и едно или две преддверия, където могат да се оставят част от багажа или обувките. Тези преддверия са важни, защото осигуряват полезен обем.

ВИЖТЕ: 15 причини да изберете палатката пред хотела

Еднослойна или двуслойна?

Друга важна характеристика е дали палатката е еднослойна или двуслойна. Еднослойните имат само едно платнище, което служи за защита от вятър и дъжд. Те се опъват бързо и са леки. Голям недостатък при тях е, че през нощта влагата, отделена от спящите, кондензира по вътрешната страна. Това силно намалява комфорта – при достатъчно ниски външни температури кондензиралата влага започва да се стича по стените и дори да капе. През зимата тази влага се превръща в скреж, който пада и се натрупва в палатката. Също така при силен дъжд еднослойните палатки е много вероятно да пропуснат.

При двуслойните палатки вътрешният слой е от пропускаща водната пара материя, а защита от вятъра и дъжда дава външният слой. Така кондензът се получава върху слой, с който обитаващите нямат пряк контакт. При някои от двуслойните палатки горното платнище е удължено и лежи на земята – така се получава по-добра изолация от външните условия. В каталозите тези палатки се обозначават като четирисезонни, т.е. могат да се използват и при зимни условия. Частта от платнището, която лежи на земята, може много лесно да се зарие със сняг или да се затисне с камъни. При другите модели, дори когато са добре опънати, остава разстояние между горното платнище и земята, което осигурява добра вентилация, но ги прави нестабилни и по-малко защитени при силен вятър и лошо време.

ВИЖТЕ: Задължителната екипировка: 6 +1 предмета, които да не забравяме на преход това лято

Колко голяма?

От ширината на палатката зависи за колко човека е предназначена. Най-често се купуват дву- и триместни палатки, като размерите зависят от модела. Двуместните са широки 110-160 см, а триместните – 160-200 см. Дължината им е съответно 200-230 см, а височината – 110-140 см. Определено човек не може да се изправи в такива палатки, но за сметка на това те са леки – от 2 до 4 кг. А теглото също е важна характеристика, когато палатката трябва да се носи на гръб. В каталозите се дават и габаритите в сгънато състояние – във вида, в който палатката се транспортира.

Заслужава си да се споменат и ултралеките 1-2 местни палатки, предлагани от почти всички фирми-производители. Целта при тях е да се осигури надежден подслон с възможно най-малко тегло – 1‑2 кг. Това се постига с използване на по-леки материи, намаляване до възможния минимум на пространството в тях, опростяване на конструкцията. Има модели, които се продават без рейки – за опъването им се използват щеките или други подръчни материали.

Материалите от тях зависят до голяма степен здравината и условията, при които можете да използвате палатката. Важна характеристика на горното платнище е колко милиметра воден стълб издържа (варира от 2-3000 мм за базовите модели до 5-6000 за най-високия клас). Материята Ripstop е по-лека от обикновената, без това да се отразява на здравината. Полиестерът се отпуска по-малко при намокряне и старее по-бавно под въздействие на UV-лъчите, отколкото полиамида. Има и специални промазки, които правят платнището труднозапалимо и незасегнато при допир с цигара, например. Добре е, ако шевовете на основното платнище са подлепени – това увеличава устойчивостта на дъжд. Дуралуминиевите рейки са значително по-здрави и имат по-дълъг живот от рейките от фибростъкло. Всички тези екстри повишават качеството на палатката и увеличават цената. За да бъдат леки палатките, подът им се прави от здрава, но тънка материя – полиестер или полиетилен. Основата е добре промазана и не пропуска вода (до 10 000 мм воден стълб за някои модели), но поради малката си дебелина подът не осигурява топлинна изолация и трябва да се пази от механични наранявания.

След като изберем палатка, трябва да се погрижим и заостаналата част от екипировката, която значително ще увеличи комфорта на дома ни на открито. Какво е важно тук – ще ви разкажем в отделен материал.

Повече информация  и още полезни съвети можете да намерите в изданието на магазини „Стената“ – „ Наръчник на добрия планинар:  Планините – отблизо“,  видеопоредицата „Планината отблизо“  и в техния блог.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.