Хижа „Мазалат“

4
 

Сподели

Shares
Хижа "Мазалат"
Хижа „Мазалат“ (снимка: фейсбук страницата на хижата)

Историята на старопланинската хижа Мазалат започва в далечната 1899 г. и до днес пази завета на Алеко “Опознай родината, за да я обикнеш”.

В края на ХIХ в. група севлиевци изкачват вр. Юмрумчал, а няколко години по-късно в града се ражда и първото туристическо дружество, от което излиза и инициативата за построяването на хижа в района на Севлиево. През лятото на 1933 г. местните планинари група обхождат Средна Стара планина, и избират място за строеж на хижата в местността „Мандрищито” на 1450 м н.в., на 15 минути от извора на р. Изборица (начало на р. Росица). Оказва се обаче, че през зимата мястото е опасно и неподходящо за целта, затова се взема решение хижата да се построи на мястото, където се намира и до днес – на самото било на планината, сред красивата планинска панорама на Мазалат (Злия зъб), където цъфти еделвайс.

Вижте: Дом високо в планината: хижа МАЗАЛАТ

Строежът се извършва при трудни условия – до обекта има само кози пътеки, по които трябва да се пренася строителния материал на ръце и с катъри. Въпреки това за една година хижата е построена и готова за посрещане на първите и посетители. Построена е на площ от 84 кв.м, обзаведена с легла и нарове за 40-50 човека.

Хижа Мазалат
Хижа Мазалат

Днес хижа “Мазалат” представлява масивна двуетажна сграда с капацитет от 64 легла с вътрешни умивални и външни санитарни възли. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. В района има две дървени бунгала с общ капацитет 30 места с външни санитарни възли и умивални.

В близост са и х. Узана (3.30 ч.), х.Тъжа (3.30 ч.), х. Мандрата (3.30 ч.), х. Соколна (4.30 ч.), заслон Голям Кадемлия (3.00 ч.).

Хижа "Мазалат"
Хижа „Мазалат“ (снимка: фейсбук страницата на хижата)

Местоположение: Местност Мандрището, Стара планина
Подход: Село Угорелец по туристическа пътека
GPS координати: 42.757095, 25.114746
Надморска височина: 1521 м
Телефон: 089 747 5538; 0888 35 26 93
Фейсбук страница: https://www.facebook.com/h.mazalat
email: h.mazalat35@abv.bg

ВИЖ ОЩЕ: Дом високо в планината – хижа „Мазалат“

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. Пописвате неточни и неверни неща, но важното е да се пише нещо.

  2. Връх Мазалт се казва още Зли връх, а не Злия зъб и изходен пункт е с. Стоките – Лъгът.

  3. Санитарните възли на хижата отдавна са вътрешни :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.