В Гърция отварят подводен музей за любители водолази

Сред експонатите са древен античен кораб и амфори с вино

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: еkathimerini.com

Подводен музей ще бъде новият атракцион в слънчева Гърция, в близост до остров Алонисос в Егейско море. Обектът ще е отворен за посетители от 3-ти август до 2-ри октомври, а в него ще бъдат изложени експонати от богатството на морския живот и антики, останали от векове на морското дъно сред които потънал кораб, натоварен с антични амфори с вино.

Музеят ще бъде разположен изцяло под водата като туристите ще могат да го посетят единствено, оборудвани с акваланг. Лицензирани водачи ще помагат на неопитни любители да изследват морското дъно на района и да разгледат останките на кораб, потънал край остров Пертистера през 5-ти век преди Христа.

ВИЖТЕ: 5 от най-невероятните подводни скулптури в света

Снимка: еkathimerini.com

Останките от древния кораб са открити от рибар през 1985 г. край Перистера, в близост до остров Алонисос на дълбочина от 28 метра. Предполага се, че на мястото около 425 г. пр.н.е. е корабокруширал голям търговски кораб. Той е бил натоварен с хиляди амфори с вино от Менде, античен град на Халкидическия полуостров.

Амфорите са струпани на огромна купчина с дължина от 25 м и по тях може да се определи големината на древния кораб. До ден днешен останките на плавателния съд се смятат за едни от най-важните от античността.

Снимка: еkathimerini.com

Националният парк Перистера, който е защитена зона, е един от най-интресните в Гърция и привлича водолази от цял свят със своята невероятна красота на морското дъно.

Подводния музей е под ръкодството на Министерството на Културата на Гърция, а информационният център, който се намира на остров Алонисос предлага виртуално гмуркане, в случай, че не искате да се мокрите, както и полезна информация за археологическия обект.

ВИЖТЕ: Музей под водата в Мексико

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.