Приключенците на National Geographic за 2019

Запознайте с тях и постиженията им

0
 

Сподели

Shares

Всяка година представители на “жълтия квадрат” се допитват до фотографи, кинаджии и атлети с един и същи въпрос – кой изследовател или приключенец ги е вдъхновил най-много през изминалите 12 месеца.

И тъй като 2018-а бе богата на спираща дъха достижения и рекорди, тазгодишните номинации на National Geographic са пренаселени от изключителни личности, борещи се за титлата “Приключенец на годината”

Така например света на катеренето стана свидетел на рекорд за скоростно изкачване на знаменития Ел Капитан в Йосемити. Звездното дуо Алекс Хонолд и Томи Колдуел достигнаха връхната точка на скалното образувание само за 1 час и 57 минути.

Междвременно екстремните скиори Хилъри Нелсън и партньорът ѝ извършиха първото спускане от суровия осемхилядник Лхотце.

Бразилският сърфист Родриго Кокса пък се изправи срещу огромна 24,4-метрова вълна и постави нов рекорд, преборвайки я.

Това са само част от всички невероятни събития, които се случиха през 2018 г., а ето кои имена достигнаха до тазгодишната класация на “националните географи”:

Анджей Баргиел

приключенец на годината

Анджей Баргиел, който успешно се спусна със скиот втория по височина връх в света – К2. Вижте повече  за историческото постижение тук.

Морийн Бек

приключенец на годината

Морийн Бек – родена без лява ръка, но превърнала се в световна шампионка по катерене за пара-атлети.

Адам Биелицки и Денис Урубко

приключенец на годината

Докато правеха опит за първо зимно изкачване на К2 през 2018 г., Адам Биелицки и Денис Урубко, получиха съобщение, че двама алпинисти са в бедствено положение на Нанга Парбат. Биелицки и Урубко веднага се притекоха на помощ на Елизабет Револ и Томаш Мацкиевич, макар и спасителната операция да завърши наполовина успешна. Жертвоготовността на двамата мъже не само спаси живота на Револ, а сега им носи и признание от National Geographic.

Хедър Андерсън

 

приключенец на годината

Хедър Андерсън  измина 48000 км и се превърна в първата жена, прекосила за една година три от най-дългите туристически маршрути в САЩ – Тихоокеанската пътека, Пътеката през Апалачите и Националната живописна пътека, разделяща континента.

Барбара Зангерл

приключенец на годината

Бабси Зангерл – австrийската катерачка се превърна в първата жена, покорила втория по трудност маршрут в Йосемити – Magic Mushroom.

Международен екип от пещерни водолази и спасители

приключенец на годината
Снимка: news.sky.com

Международният екип от пещерни водолази и спасители, който проникна в тайландската пещера Кхао Луанг, за да спаси момчетата и треньора на футболния отбор, изчезнали вътре.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.