Със ски по целия свят

0
 

Сподели

Shares

Кой не иска да обиколи света и то със ски? Звучи като незабравимо приключение, което пък ни навежда на мисълта да ви предложим една колекция от ски пътувания по света, които всеки скиор би трябвало да направи поне веднъж в живота си, ако тази възможност му се удаде.

Ски като за последно - Норвегия
Снимка: Daniel Weiss/Flickr

Аляска – високи планини и девствен сняг

Ако търсите високи планини, покрити със страхотна пудра, трудно ще намерите по-добро място от Аляска. Благодарение на дебелото и стабилно снежно покритие, ще правите спускания, за които само сте мечтали – по 1000-метрови склонове и 500-метрови хребети, докато в небето над вас кръжат белоглави орли.
Това, което отличава Аляска са мащабите и фактът, че теренът е покрит с дебел слой сняг, който се задържа дори по най-стръмните склонове. Всичко това прави най-северния американски щат и главен герой в много ски филми.

Другото предимство на Аляска е, че не е нужно да сте напреднали, за да карате тук. Докъдето поглед стига са все планини с всевъзможни размери, височина и наклон, така че можете да изберете мястото, което най-много ви пасва.
Все пак може би най-доброто е над Хейнс – готино рибарско селище на брега на канала Лин. Разположено е в подножието на Сейнт Елиас – най-високата крайбрежна планинска верига в света.

Едно предупреждение: карате ли веднъж в Аляска, трудно ще се върнете към ски курортите, така че запазете това пътуване за края на кариерата си, иначе току-виж сте се разорили.
Март и април са най-добрите месеци за каране тук – дните са дълги, времето започва да омеква, а снегът все още е супер.

Ски като за последно
Снимка: adventurejay.com

Ски тур от хижа на хижа – простичко

Има нещо изключително удовлетворяващо в това да се изкачиш със ски до хижа, която току-що се е появила пред погледа точно там, където картата казва, че ще бъде, и да я направиш свое убежище за през нощта. Приключението, наречено хижарска обиколка, те учи да разчиташ на себе си и да свикваш със спартански условия, а в добавка предлага и много каране в пудрата.

Прекарваш цялото си време с приятели, обединени от обща цел – да карат ски и да усетят живота в планината. Добре развити мрежи от хижи има по целия свят. Едни от най-добре организираните и цивилизовани са в Алпите, а най-хубавата храна предлагат хижите на Италианския алпийски клуб в долината Аоста (говорим за готвени ястия от няколко блюда, италианска му работа).
Преходът е най-добре да правите с човек, който познава терена. В противен случай трябва да разчитате на добра карта и на умението си да я разчетете. Научете се и как да разпознавате лавиноопасните условия.

Ски като за последно - Ла Грав
Снимка: chriscom/Flickr

Ла Грав, Франция – чисто планинско изживяване

Малкият курорт Ла Грав, сгушен в долина във Френските Алпи на древния път за Рим, предлага изживяване, което няма да намерите в никоя друга ски зона в света – пълна свобода. Един-единствен лифт, с кабинки в цветовете на дъгата, тръгва от селището, основано през 12-и век, и стига до район с необработен, неохраняван и немаркиран терен с обща денивелация 2300 метра, включващ улеи, глетчери и гори. Над тях бдят диви, назъбени и смазващо красиви върхове.
В самия Ла Грав също има какво да се прави – на симпатичната главна улица се редуват ски магазини, хотели, ресторанти и барове, в които вечер местните удрят по чашка домашно женепи – билков ликьор от цвете, растящо високо в околните планини.

Ла Грав е получил етикета на място само за екстремни скиори, но това не е съвсем справедливо. Да, можете да намерите склонове с наклон 50 градуса или кулоари, в които трябва да се спуснете на рапел, но има възможности дори за средно напредналите скиори. Все пак, ако сте там за първи път, най-добре наемете водач, защото е пълно със скрити опасности като цепнатини, нестабилни ледени блокове и скали. Винаги носете и пълно лавинно оборудване – предавател, лопата и сонда.
До Ла Грав се стига за около час и половина с автобус номер 35 от Гренобъл, който пътува няколко пъти на ден.

Да се заселиш на АнтарктидаАнтарктида – ски на края на света

Антарктида предлага на всеки, притежаващ вкус към истинските приключения (и една торба пари или стабилен спонсор), възможността да кара ски във все още диви и неразвалени от човешко присъствие земи. Там вървите по стъпките на полярните изследователи по лед, който не си знае годините, и изписвате завои със ските по недокоснати планини. В добавка получавате и срещи с уникалната местна фауна.

Ако се чудите как се организира една такава необичайна ски екскурзия – има си фирми, които го предлагат. Ice Axe Expeditions, например, ви качва в Ушуая (Аржентина) на 120-местния полярен изследователски кораб Sea Adventurer („Морски приключенец“), който за 48 часа прекосява около 1000 километра през протоците Бигъл и Дрейк (вторият е с едни от най-бурните води в света), преди да достигне Антарктическия полуостров. Оттам започвате круиз покрай брега и всеки ден надуваема лодка ви отвежда до него, където обикаляте спускащи се в океана планини. Трябва да сте подготвени да ходите и карате ски по склонове с денивелация между 500 и 1000 метра, а по пътя минавате покрай големи групи пингвини и тюлени, докато в далечината китове ви поздравяват с фонтани от пръски.

Най-доброто време за ски в Антарктида е през ноември, т.е. в разгара на местната пролет. Тогава ще можете да се порадвате на 18 часа слънчева светлина, стабилно време и най-добрите снежни условия. И не забравяйте да си вземете фотоапарата.

ВИЖ ОЩЕ: Втора част от предложенията ни от ски по целия свят

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.