Шабан Мустафа спечели маратона „Юнгфрау“

0
 

Сподели

Shares

„Невероятен успех в маратона „Юнгфрау“! Станах победител! Зад мен остана дори световният шампион Томазо Вачина от Италия.“

Това бяха думите на Шабан Мустафа, който спечели в един от най-известните и оспорвани планински маратони в света.

Шабан Мустафа заедно с Mekonnen Birhanu и Томазо Вачина. Снимка: Jungfrau
Шабан Мустафа заедно с Mekonnen Birhanu и Томазо Вачина. Снимка: Jungfrau

„Юнгфрау“ се провежда край върховете Айгер, Мьонх и Юнгфрау в Швейцарските Алпи и дистанцията му е точно 42.195 км. Стартът е в Интерлакен на 1823 м надморска височина, а финалът в Клайне Шайдег на 2061 м. Най-високата точка е на 2205 метра и е малко преди финала – на 40-тия километър от маратона.

Шабан Мустафа
Юнгфрау 2014 – тогава Шабан Мустафа се класира четвърти

23-тото издание на „Юнгфрау“, което Шабан Мустафа спечели, започна на 12 септември. Той успя да измине трасето на планинския маратон за 3:02.36. След него, на второ място, се класира етиопецът Mekonnen Birhanu с време 3:03.51, а трети остана световният шампион Томазо Вачина с резултат 3:04.08.

Трасето на „Юнгфрау“
Трасето на „Юнгфрау“

Шабан Мустафа живее в село Костен, община Сунгурларе, област Бургас. Той е един от най-успешните ни планински бегачи в момента. Сред постиженията му са петкратен шампион на България по маратон, три пъти по планинско бягане и два пъти по полумаратон. Той е вицешампион от Балканско първенство по маратон през 2012. През 2013 г. заема 9-о място на Европейското първенство по планинско бягане къса дистанция и четвърто място на Световно първенство по планинско бягане на дълга дистанция в Швейцария през 2015 г. Държи рекордите за най-бързо изкачване към високите върхове в България: Калофер-връх Ботев, Банско-връх Вихрен, Самоков-връх Мусала и НДК-Черни връх.

Повече за Шабан Мустафа можете да научите от интервюто му за 360° тук.

„Юнгфрау“
Снимка: newinzurich

Първият маратон Юнгфрау е проведен през 1993 г. Около 3500 бегачи от 35 различни държави са взели участие в него. От тогава до днес маратонът се провежда всяка година през септември. Един от най-масовите стартове е отбелязан през 2007 г., когато се включват над 4200 участници от 50 държави. Рекордът досега при мъжете е 2:49:01 и е поставен от Джонатан Уайет от Нова Зеландия. При жените той е 3:21:03 и се държи от швейцарката Мари Луче-Романес.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.