Развръзка при спасителната операция на Нанга Парбат

0
 

Сподели

Shares
Полски героизъм

Приключи спасителната операция в района на Нанга Парбат. Тя ще бъде запомнена с това, че част от полската експедиция в района на К2 веднага се притече на помощ на Елизабет Револ и Томаш Мацкиевич. Двамата алпинисти срещнаха редици трудности при слизането от върха. На височина от 7400 м Томаш е изгубил зрението си и крайниците му са измръзнали. Следователно това доведе до крайните спасителни мерки.

Четирима поляци успяха да стигнат базовия лагер на Нанга Парбат (4900 м) с хеликоптер, откъдето с много бързо темпо достигнаха до слизащата Елизабет. За мнозина това е геройски подвиг, тъй като полските алпинисти не се поколебаха да се притекат на помощ, въпреки че е трябвало да преминават през един от най-трудните участъци през нощта. Когато са достигнали Елизабет, тя също е била почти измръзнала. За радост обаче французойката вече е транспортирана за лечение.

Nanga Parbat
Наполовина успешна спасителна операция

За съжаление, лоши метеорологични условия не позволиха на хеликоптера да се качи по-нагоре – където се намира свръзката на Елизабет. Това означава, че спасителната акция няма как да бъде продължена и да се окаже помощ на Томаш Мацкиевич. Последната информация от алпиниста е от 7200 м.

Второто в историята зимно изкачване на 8125-метровия връх?

Допреди няколко дни липсваше конкретна информация дали двамата алпинисти все пак са успели да осъществят мечтата си да направят второто в историята зимно изкачване на Нанга Парбат. Оказа се обаче, че Елизабет и Томаш са стъпили на върха на 25-и януари. Французойката е потвърдила информацията пред четиримата поляци, които й се притекоха на помощ.

Постижението им, въпреки лошото стечение на обстоятелствата, ще остане в историята на алпинизма. Елизабет е едва втората жена в света, която успява да изкачи осемхилядник през зимата. За Томаш това е първият изкачен връх над 8000 м, но за съжаление ще остане и последният.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.