Весо Овчаров прелетя най-дългата дистанция от българин в парапланеризма

0
 

Сподели

Shares

 

Весо Овчаров

Един от най-добрите ни парапланеристи Весо Овчаров прелетя най-дългата дистанция от българин – забележителните 480км за 10ч и 55мин. Рекордът е реализиран в Бразилия на 22 октомври.

Полетът е осъществен в най-северната част на Бразилия, където условията са изключително непредсказуеми и всяко едно отпускане би било фатално.За да успее да прелети дългото разстояние, Весо излита рано сутринта, а именно тогава оцеляването във въздуха е изключително трудно, тъй като вятърът е слаб.

Весо Овчаров

Световният рекордьор по акропарапланеризъм Весо Овчаров, споделя:

„Рекордът го направих на третия пореден ден с пълен престой във въздуха – за това време прелетях над 1200 км. След като кацнах след 11-часовия полет стъпих перфектно на крака, но не успях да направя и две крачки, буквално получих технически нокаут“.

По време на полета парапланеристът ни успява да премине през три щата.

„При завършване на полета се качвахме към едно голямо плато, което беше много обширно и почти нямаше къде да се кацне. В тъмнината приземяването ставаше все по-рисково, защото ако кацнеш някъде в горите може прибирането да трае дни.“

Именно тази зона ограничава атлетът на Red Bull да направи предвидените първоначално 500км във въздуха.

„Общо взето сме като в един хубав омагьосан филм – опитваш се всеки ден да стигнеш по-далеч в епизода“, казва Весо.

В същото време, отново в Бразилия, парапланеристът Рафаел Саладини успя да постави световен рекорд като прелетя 500км в права линия.  

 

Източник: Vesti.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.