3 октомври 2018 г.: Първото спускане със ски от Лхотце

Хилари Нелсън О’Нийл и Джим Морисън се спускат по дългата повече от 2000 м линия, наречена Dream Line

0
 

Сподели

Shares
Спускане със ски от Лхотце
Photo Credit: Dutch Simpson/Nick Kalisz/rei.com

На този ден през 2018 г. Хилари Нелсън О’Нийл и Джим Морисън осъществяват първото в историята спускане със ски от най-високата точка на Лхотце (8516 м). То се случва по небезизвестната линия, наречена името Dream Line. Тя е дълга повече от 2000 м и е считана за едно от най-големите предизвикателства пред съвременните скиори и алпинисти. Причина за това е, че за да се спусне, трябва да се премине през тесен и стръмен кулоар с дължина 700 м.

По време на експедицията си до четвъртия по височина връх в света двамата ски-алпинисти прекарват месец в аклиматизация, а същинското достигане до осемхилядника и спускането след това, осъществяват за 17 часа.

Постижението на Нелсън О’Нийл и Морисън е считано за едно от най-големите в съвременния ски-алпинизъм. Само няколко души през годините са правили опит да се спуснат със ски от най-високата точка на Лхотце, но експедициите им не се увенчават с успех още при самото изкачване на върха.

Кои са Хилари Нелсън О’Нийл и Джим Морисън?

Имената на двамата ски-алпинисти свързваме и с редица други постижения в тази област. Нелсън О’Нийл осъществява спускане със ски и от шестия по височина осемхилядник – Чо Ойю. Също така тя става първата жена, която в рамките на 24 часа, изкачва два върха, преминаващи границата на 8000 м – Еверест и Лхотце. Тези постижения я превръщат в един от приключенците на National Geographic за 2018.

Джим Морисън от своя страна има спускания в големи планини в Аляска и Русия, както и в Хималаите. През месец май той изкачи Еверест и Чо Ойю, като част от спусканията осъществява със ски. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.