Спасителна операция в района на Нанга Парбат (ОБНОВЕНА)

Хеликоптери търсят изчезналите преди дни Даниеле Нарди и Том Балард

0
 

Сподели

Shares

За втора поредна зима се провежда спасителна акция в района на Нанга Парбат. В момента хеликоптери търсят Даниеле Нарди и Том Балърд, които опитват да изкачат деветия по височина връх в света.

Даниеле Нарди, Том Балард
Photo by Daniele Nardi, Tom Ballard

За последно новини от двамата алпинисти е имало миналата неделя, когато те са напуснали Лагер 3 и са се отправили към същинското изкачване на осемхилядника.

Част от спасителния екип е Али Садпара, който заедно със Симоне Моро и Алекс Чикон осъществиха първото зимно изкачване на Нанга Парбат през 2016 г.

Към този момент обаче все още няма новини от Нарди и Балърд.

Припомняме ви, че през 2018 отново имаше спасителна операция в района на деветия осемхилядник в света. Елизабет Револ и Томаш Мацкиевич, които осъществиха второто зимно изкачване на върха, срещнаха редица трудности на слизане отнего, а метеорологичните условия бяха пречка за напълно успешната операция. Мацкиевич остана завинаги под върха, а Елизабет, въпреки измръзванията, успя да стигне до спасителите.

Към настоящия момент (6 март) продължава търсенето на Нарди и Балърд. В него се включи и Алекс Чикон, но тъй като вече минаха 10 дена откакто двамата алпинисти изчезнаха, надежда да бъдат открити живи поти няма.

Малко по-късно през същия ден търсенето отново не даде резултат и спасителната операция беше окончателно отменена.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.