Зимните изкачвания в Каракорум и Хималаите в момента

Четири експедиции правят опити да достигнат до К2, Манаслу и Нанга Парбат

0
 

Сподели

Shares

Общо четири експедиции са в Каракорум и Хималаите към настоящия момент в опит да достигнат до осемхилиядниците К2, Манаслу и Нанга Парбат.

Нанга Парбат
Снимка: http://explorebeautyofpakistan.com

К2

И двете групи, които се отправиха към Каракорум, за да осъществят първо зимно изкачване на К2, отбелязват напредък. Международната експедиция, която се състои от представители на Русия, Казахстан и Киргизстан, e достигнала височина от 6300. Алпинистите са прекарали нощта на около 6000 м, но силни ветрове са ги принудили да се върнат към един от по-ниско разположените лагери.

Междувременно групата на испанеца Алекс Чикон все още е в базовия лагер на 5000 м, въпреки че членовете й пристигнаха там миналата сряда, заедно с международната експедиция. През последните дни алпинистите са намерили интересен начин да се справят със студа. Те са построили иглу, което според Алекс Чикон е много по-ефективно от палатките, тъй като в него е по-топло, по-тихо, а ветровете не се усещат по същия начин.

Нощта, прекарана в иглуто, беше най-добрата, която съм имал в зимен базов лагер – споделя Чикон във фейсбук страницата си.

Алекс Чикон
Photo: www.facebook.com/alex.txikon.5

Манаслу

Отправяме се към Хималаите, където в момента Симоне Моро и Пемба Шерпа правят опит за зимно изкачване на Манаслу. Информацията към настоящия момент от двамата мъже е, че са се придвижили до Лагер 2 на 6400 м.

Симоне Моро
Photo: Simone Moro/source: explorersweb.com

Нанга Парбат

Групата на Даниеле Нарди, която е в района на Нанга Парбат, по последни данни се е върнала в базовия лагер, заради лоши метеорологични условия. Преди това алпинистите са достигнали до 6200 м.

Даниеле Нарди
Photo: Tom Ballard/source: explorersweb.com

Дали някой от трите осемхилядника ще допусне хора до себе си през Зима 2019, продължаваме да следим.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.