Зимните изкачвания в Каракорум и Хималаите в момента

Четири експедиции правят опити да достигнат до К2, Манаслу и Нанга Парбат

 
0

Сподели

0Shares
0 0

Общо четири експедиции са в Каракорум и Хималаите към настоящия момент в опит да достигнат до осемхилиядниците К2, Манаслу и Нанга Парбат.

Нанга Парбат
Снимка: http://explorebeautyofpakistan.com

К2

И двете групи, които се отправиха към Каракорум, за да осъществят първо зимно изкачване на К2, отбелязват напредък. Международната експедиция, която се състои от представители на Русия, Казахстан и Киргизстан, e достигнала височина от 6300. Алпинистите са прекарали нощта на около 6000 м, но силни ветрове са ги принудили да се върнат към един от по-ниско разположените лагери.

Междувременно групата на испанеца Алекс Чикон все още е в базовия лагер на 5000 м, въпреки че членовете й пристигнаха там миналата сряда, заедно с международната експедиция. През последните дни алпинистите са намерили интересен начин да се справят със студа. Те са построили иглу, което според Алекс Чикон е много по-ефективно от палатките, тъй като в него е по-топло, по-тихо, а ветровете не се усещат по същия начин.

Нощта, прекарана в иглуто, беше най-добрата, която съм имал в зимен базов лагер – споделя Чикон във фейсбук страницата си.

Алекс Чикон
Photo: www.facebook.com/alex.txikon.5

Манаслу

Отправяме се към Хималаите, където в момента Симоне Моро и Пемба Шерпа правят опит за зимно изкачване на Манаслу. Информацията към настоящия момент от двамата мъже е, че са се придвижили до Лагер 2 на 6400 м.

Симоне Моро
Photo: Simone Moro/source: explorersweb.com

Нанга Парбат

Групата на Даниеле Нарди, която е в района на Нанга Парбат, по последни данни се е върнала в базовия лагер, заради лоши метеорологични условия. Преди това алпинистите са достигнали до 6200 м.

Даниеле Нарди
Photo: Tom Ballard/source: explorersweb.com

Дали някой от трите осемхилядника ще допусне хора до себе си през Зима 2019, продължаваме да следим.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.