Тежък развой на събитията при една от експедициите в Хималаите

0
 

Сподели

Shares

По последни данни една от експедициите в най-високата планина в света среща огромни трудности. Това се случва на височина от 7400 м, където Томаш Мацкиевич губи способността си да вижда, а някои части от тялото му са измръзнали. Това възпрепятства придвижването на него и свръзката му – Елизабет Револ. Въпреки че в момента то става много бавно, двамата алпинисти продължават да се движат и са успели да слязат до 7200 м.

Томаш Мацкиевич и Елизабет Револ се опитаха да направят второто зимно изкачване на 8125-метровия Нанга Парбат. Двамата алпинисти са били много близо да осъществят целта си вчера, но не е ясно дали всъщност са стигнали до върха.

Nanga ParbatВ момента тече организацията на спасителна акция с хеликоптер, който да стигне до подножието на К2. Там с готовност чакат да се включат и някои от полските алпинисти, които са в района на втория по височина връх в света, за да осъществят първото зимно изкачване по него. И въпреки че беше създадена кампания за даряване на средства (подобна операция е много скъпа), полският министър на спорта и туризма е обявил в туитър акаунта си, че правителството ще поеме всички разходи.

Информация за останалите експедиции в Хималаите можете да видите в: Зимните изкачвания в Хималаите през 2018

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.