Със ски и парапланер от Каракорум

Бързи варианти за слизане, предприети от алпинистите

0
 

Сподели

Shares
Каракорум
Макс Бергер слиза от Броуд Пийк
Снимка: Boa Fit Systems

Според опитните алпинисти, колкото по-малко време оставате на голяма надморска височина – толкова по-добре. И в опит да се придържат към тази максима, мнозина от тях използват какви ли не прийоми за бързо изкачване и спускане. Включително ски и парапланери.

На 2 юли, след като успешно извърши първото за сезона изкачване на Нанга Парбат, Борис Лангенщайн се спусна със ски по обратния път. Ден по-късно до върха се добраха Антон Пуговкин, Кала Чименти и Виталий Лазо. Последните двама също избраха ските като начин за слизане през определени участъци.

Каракорум
Антон Пуговкин, който единствен от групата си реши да слезе пеша от Нанга Парбат

Въпреки това, заради технически проблеми, спускането им отне повече време, отколкото нормално слизане пеша. Така фрийрайдърите се добраха до лагер 4 на челници по тъмно.

Междувременно Макс Бергер, който достигна Броуд Пийк, успешно се спусна с парапланер от лагер 3. Първоначално “условията бяха далеч от идеалните”, споделя Бергер и решава да остане още една нощ в лагера. 

Каракорум
Макс Бергер в базовия лагер
Снимка: Boa Fit Systems

На следващата сутрин времето е чудесно и той успява безпрепятствено да долети до базовия лагер. 

Следваща цел на летящия алпинист е да достигне К2 по реброто Абруци. В случай, че успее, той ще направи опит да слезе от върха с парапланера си. 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.