Термини от прогнозата за времето и какво означават

0
 

Сподели

Shares

Всеки ден чуваме, гледаме, четем прогнозата за времето по няколко пъти, но знаем ли какво точно означават термините, използвани в нея?

В следващите редове ще откриете кратки обяснения на някои от най-използваните термини.

Атмосферен фронт

Въздушна маса

Големи обеми въздух с размерите на континенти и океани по хоризонтала и няколко километра по вертикала. Въздушните маси се формират, когато големи обеми въздух престояват дълго време над даден географски район в рамките на циркулацията в бавно подвижни циклони или антициклони.

Атмосферен фронт

Границата между две въздушни маси с различна плътност. Той характеризира повечето промени във времето. Въздушните маси са с различна влажност и температура, което от своя страна определя четири групи фронтове – топли, студени, оклюзонни и неподвижни.

Топъл атмосферен фронт – формира се, когато топъл въздух измества студен въздух. Тъй като топлият въздух е с по-малка плътност, той се изкачва върху студения, образувайки наклон със среден градиент 1:150. В следствие се образува характерна облачна система, състояща се от две части – надфронтална и подфронтална. Топлите фронтове са предхождани от обложни валежи (спокойни, продължителни валежи над големи територии със средна интензивност) и мъгла. С приближаването на топлия фронт налягането пада и се появява вятър, който духа перпендикулярно на посоката, от която идва фронтът. В България топлият фронт по-често преминава от запад, така че вятърът има силно изразена южна посока. Валежите започват на около 200-300 км преди линията на фронта.

Студен атмосферен фронт – студената въздушна маса измества топла и влажна въздушна маса. Атмосферното налягане се понижава. Облачната система е много по-тясна от колкото при топлия фронт. Преобладават облаци с вертикално развитие. Характеризира се с поройни дъждове, гръмотевични бури и градушки, и поривисти ветрове. Студените фронтове се движат два пъти по-бързо и причиняват по-резки промени на времето от топлите фронтове.

Оклюзионен фронт – образува се при сливането на топлия и студения фронт. Обединява чертите и на двата фронта, но по-слабо изразени.

Циклон
Циклон

Циклони

Циклонът е огромен въздушен вихър, който се движи спираловидно възходящо в посока от периферията към центъра на въздушната маса.

В Северното полукълбо ветровете духат обратно на часовниковата стрелка, а в Южното полукълбо по посока на часовниковата стрелка. Оста на въртене е наклонена.

ВИЖ ОЩЕ: Първи стъпки в метеорологията

Атмосферното налягане във всички нива в центъра на вихъра е минимално. Циклоните обхващат обширни райони, главно в умерените географски ширини. В диаметър те могат достигат до 1500 км, а във височина 10-12 км. Във всеки циклон се различават два вида въздушни маси – топли и студени, разделени съответно от топъл и студен въздушен фронт. Топлите въздушни маси, известни като топъл сектор на циклона, заемат по-малко площ и са разположени във южната му част. Студеният сектор е по-голям и се намира на север. Циклоните рядко се проявяват еднократно. Обикновено се движат един след друг в рамките от 2 до 5 дни. В умерените географски ширини на Северното полукълбо тяхната посока е западна и те оказват силно влияние върху климата на Европа.

Циклон и антициклон
Циклон и антициклон

Антициклон

Голяма въздушна маса с високо атмосферно налягане, в която въздуха се движи низходящо от центъра, към периферията, където атмосферното налягане е по-ниско. Центърът им не може да се определи поради еднаквото налягане в цялата централна част. Антициклоните се характеризират с наличието само на една въздушна маса – топла или студена. В Северното полукълбо антициклонът се върти по часовниковата стрелка, а в Южното полукълбо обратно на часовниковата стрелка. Присъщо за антициклоните през лятото е наличието на чисто, слънчево небе и топло време, а през останалите сезони облачно и мъгливо време. Температурите, причинени от зимните циклони, са по-ниски от нормалните, особено ако небето е чисто. Периодите по време на антициклоните се характеризират с много малко или никакви валежи. Те са обикновено по-големи от циклоните. Като цяло, антициклони са свързани с хубаво време. Когато въздухът се спуска надолу, той се сгъстява, което води до загряване и изсушаване. Това води до ясно небе и увеличава способността на въздуха да пропуска по-лесно слънчевата светлина.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.