Симоне Моро прекрати опита си за изкачване на Манаслу

Моро и Пемба Шерпа бяха евакуирани с хеликоптер заради достигащия 6 метра сняг и високата лавинна опасност

0
 

Сподели

Shares

Симоне Моро и Пемба Шерпа прекратиха опита си за зимно изкачване на Манаслу. Те бяха евакуирани с хеликоптер от Базовия лагер на осемхилядника, след като обилните снеговалежи през последните дни бяха причина за лавини в района. Свличане на снежната маса се случи в първия прозорец от хубаво време. Към настоящия момент снегът в района достига до 6 метра.

Симоне Моро
Photo credit: Simone Moro/Facebook/SimoneMoroOfficial

Според Моро ще отнеме поне две или три седмици, докато метеорологичните условия се подобрят, но засега прогнозите не са добри.

Понякога да се откажеш е основната предпоставка за бъдещ успех. – споделя Моро във фейсбук страницата си.

Междувременно другите три експедиции, които правят опити за зимно изкачване на К2 и Нанга Парбат, продължават към целта си. Експедицията на Даниеле Нарди към Нанга Парбат обаче среща трудности, тъй като е изчезнала една от палатките, в която е имало екипировка. По тази причина групата в момента фокусира енергията си върху това да я намери.

По последни данни времето се е подобрило през последните дни и се очаква да се задържи по същия начин и в следващите няколко денонощия, преди отново да започнат снеговалежи и вятърът да стане по-силен.

Какво се случва с трите експедиции, продължаваме да следим.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.