Райнхолд Меснер получи и втората обувка на по-малкия си брат Гюнтер

За Райнхолд това е съобщение, изпратено от загиналия на Нанга Парбат през 1970 г. Гюнтер, за да потвърди невинността му

0
 

Сподели

Shares
Втората обувка на Гюнтер Меснер, открита на Нанга Парбат
Втората обувка на Гюнтер Меснер / снимка: Reinhold Messner / Instagram

За много планинари това служи като напомняне за присъщите опасности на така наречената „планина убиец“. За Райнхолд това е съобщение, изпратено от Гюнтер отвъд гроба, за да потвърди невинността на брат си.

В продължение на десетилетия Райнхолд Меснер е обвиняван, че е изоставил брат си, по време на изкачването на Нанга Парбат. Легендарният алпинист винаги е казвал, че са били разделени от лавина по време на спускането им.

Когато един от ботушите на Гюнтер най-накрая е намерен, през юни 2022 г., 52 години след смъртта на Гюнтер Меснер, неговото местоположение потвърждава версията на Райнхолд за събитията.

Вижте още: Райнхолд Меснер: Сам срещу планината

Миналата седмица пакистанският катерач Ливър Хан пътува до Италия, за да предаде на Райнхолд втората обувка на Гюнтер. Легендарният алпинист публикува трогателния момент в Instagram, споделяйки в поста, че така „най-накрая опровергава теориите на конспирацията“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Reinhold Messner (@reinholdmessner_official)

Трагедията от 1970 г.

През 1970 г. братята Меснер, част от голяма експедиция, водена от Карл Херлигкофер, започват изкачване на върха по все още неизкачената леденоскалиста Рупалска стена (считана за най-голямата скална стена в света) на Нанга Парбат. Дни по-късно само по-големият брат се завръща, силно измръзнал и почти мъртъв от изтощение, по Диамирската стена.

Райнхолд обяснява, че след като двамата изкачват върха в 5 ч. следобед, Гюнтер е твърде изтощен, за да проследи стъпките си по трудните участъци на Рупалската стена без въже и решават да слязат по по-леката Диамирска стена. Райнхолд тръгва първи и в един момент, когато е в ниската част на планината, изгубва брат си от поглед. Тръгва да го търси, но открива само следите от скорошна лавина.

Вижте още: Райнхолд Меснер: Вярвам, че аз съм строителят на собствената си съдба

Десетилетия на обвинения

Някои от членовете на експедицията обаче не му повярват. Ханс Салер и Макс фон Киенлин смятат Райнхолд за „свръхамбициозен катерач“, който не е искал по-слабия, по-малко опитен Гюнтер заедно със себе си.

Според нарежданията на Херлигкофер, Гюнтер не е трябвало да тръгва с Райнхолд при изкачването на върха. Но когато Райнхолд тръгва от високия лагер, Гюнтер го последва. Салер и Киенлин открито обвиняват Меснер, че е изоставил брат си, който е намерил смъртта си по време на изкачването, преди да достигне върха.

Противоречието преследва Меснер в продължение на 34 години. През 2004 г. първият ботуш и няколко кости изплуват на ледника Диамир. На останките се натъкнал алпинист, който търсел минерали за децата си.

В следващия Instagram пост Райнхолд споделя последни кадри кадри заедно с Гюнтер на Нанга Парбат:

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Reinhold Messner (@reinholdmessner_official)

Чувайки новината за находката, Меснер пътува до базовия лагер на Нанга Парбат. Намерените останки изгаря на малка церемония на място. Той обаче взима със себе си и няколко проби за генетична идентификация. Останките наистина се оказват на Гюнтер. Спорът е решен и ботушът е изложен в един от музеите на Меснер.

Вижте още: Величествените музеи на Райнхолд Меснер

Намирането на втория ботуш не е необходимо като допълнително доказателство, но за Райнхолд Меснер това е един вид потвърждение, което „опровергава теориите на конспирацията за Гюнтер и трагедията на Нанга Парбат“, пише той и допълва:

Гюнтер, благодаря ти и мисля за теб.

Източник: gearjunkie.com с автор: Angela Benavides

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.