Гашербрум I

0
 

Сподели

Shares

Гашербрум I е единадесетият връх по височина в света. Височината му е 8080 м. Известен е още като Скрит връх или К5. Върхът е част от масива Гашербрум в Каракорум. Получава имената си от английския изкуствовед, политик, картограф и алпинист Уилям Конуей.

Гашербрум I снимка: caingram.info
Гашербрум I снимка: caingram.info
Забележителни изкачвания

Гашербрум I е един от най-малко изкачваните върхове. Първата изследователска експедиция в района е през 1934г., но алпинистите не достигат на повече от 6 300 м.

Следващата експедиция е френска и е през 1936г., но достига едва до 6 900 метра и са принудени да се откажат след десет дни снеговалеж.

На 5 юли 1958г. връх Гашербрум I е изкачен за първи път от Пит Шьонинг и Анди Кауфман, които са част от осемчленна американска експедиция. Интересното при тяхното изкачване е, че използват импровизирани снегоходки направени от метални зъбци и шперплат. За да дадат сигнал на останалите членове от експедицията, че вече са на върха те използват огледало и правят слънчево зайче.

Второто изкачване на Гашербрум I е през 1975г. Рейнхолд Меснер и Петер Хабелер достигат до върха по нов маршрут, известен като северозападния. Това е първо алпийско изкачване на върха.

1977 година двама югославяни – Стремел и Заплотник (словенец) изкачват върха по нов маршрут, а именно по югозападния хребет.

Гашербрум, базов лагер снимка: caingram.info
Гашербрум, базов лагер снимка: caingram.info

1982 г. немска експедиция качва Гашербрум I отново по нов маршрут – северната стена. През тази година на върха се качва за пръв път и жена – Мари Жозе Валенкот.

През 1982 г. Солвън Салдан прави първото ски пускане от Гашербрум I.

1984 година Рейнхолд Меснер и Ханс Камерландер успяват да изкачат един след друг Гашербрум I и Гашербрум II. Критиците твърдят, че много малко алпинисти биха оцелели при подобно изкачване.

През 1985 г. французинът Ескофиер прави първото скоростно изкачване на Гашербрум I. 21 часа от базов лагер до върха и обратно.

Първото зимно изкачване е осъществено едва 2012 г. от полска експедиция. На 9 март 2012 г. Адам Биелецки и Януш Голомб осъществяват първото зимно изкачване. Изкачването е направено по т. нар. Японски маршрут (по него през 2009г. до върха стигат Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков) от северозапад, без използване на кислород.

Гашербрум I снимка: caingram.info
Гашербрум I снимка: caingram.info
Как се стига до Гашербрум I

Достигането до Гашербрум I може да се направи по два маршрута. От Пакистан и от Китай. Пакистанският маршрут е  през Исламабад, за да вземете своето разрешително за изкачване на върха. От Исламабад до град Скарду има автобуси. Чака ви дълго пътуване. От Скарду потегляте към Аскол.

Пътят към Аскол се минава с джипове за около 6-8 часа. Първият лагер след Аскол е Джула. До него преходът продължава около 4-6 часа, като се движите покрай коритото на река. Препоръчва се ранно тръгване, защото в този район е много горещо. Следващите лагери са Джула, Паю, Урдукас, Горо I и II, и Конкордия.

Много малко експедиции са минавали по маршрута от Китай. Пътят тръгва от град Кашгар, който граничи с пустинята Такламакан. Около 270 км ще се движите по хубав, асфалтов път до град Каргилик (Йечен). На 6 км от града започва магистралата до Лхаса. Пустинята лека-полека се превръща в хълмове, които стават все по-високи. Първата спирка е на 3 300м-Акмит, от където започва дълго изкачване до прохода Чирагсалди. Мястото е известно с лошото си и бързо променящо се време. Преминава се планинската верига Кунлун. От там ще видите за пръв път Каракорум. Дълго и стръмно слизане ще ви отведе до Мазар, който се намира на брега на голяма река. От там започва изкачването към Гашербрум I.

Кога е най-подходящо да се изкачи върха?

Сезонът за изкачване на върха е от юни до септември.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.